Κλειστές για τον Μητσοτάκη οι πόρτες της Ευρώπης! – Ελπίζει στην… Αμερική!

Κλειστές για τον Μητσοτάκη οι πόρτες της Ευρώπης! – Ελπίζει στην… Αμερική!

Ως φτωχό συγγενή τον αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι ηγέτες

Τον τελευταίο τουλάχιστον ενάμιση χρόνο η Νέα Δημοκρατία σε όλες τις δημοσκοπήσεις καταγράφει ένα σαφές προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Εξίσου σημαντικό είναι και το προβάδισμα του Κυρ. Μητσοτάκη έναντι του Αλ. Τσίπρα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Παρά ταύτα, οι… πόρτες της Ευρώπης παραμένουν κλειστές. Στις Βρυξέλλες αλλά και σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η προοπτική μιας πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται με δυσπιστία αλλά και σκεπτικισμό.

Είναι προφανές ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έχει καταφέρει ακόμη να πείσει τους ευρωπαίους ηγέτες ως προς το σχέδιό του για την επόμενη ημέρα αλλά και για την ικανότητά του να διαχειριστεί με αποτελεσματικό τρόπο τις τύχες της Ελλάδας σε μια κρίσιμη περίοδο. Ενδεικτικό της επιφυλακτικότητας που υπάρχει στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το γεγονός ότι δύο και πλέον χρόνια μετά την ανάδειξή του στην αρχηγία ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει καταφέρει να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με ευρωπαίους ηγέτες που κινούνται στον ίδιο ιδεολογικό χώρο. Πόσω μάλλον να αναπτύξει συμμαχίες που θα του είναι χρήσιμες όταν κι εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Οι επισκέψεις του στην Ευρώπη μετρημένες στα δάκτυλα, ακόμη λιγότερες οι προσκλήσεις από ξένους ηγέτες. Ακόμη και στις συνόδους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αντιμετωπίζεται ως «φτωχός συγγενής», απουσιάζουν ακόμη και οι τυπικές συναντήσεις του στο πλαίσιο των εργασιών. Όσοι γνωρίζουν ή θυμούνται την αντιμετώπιση που είχαν οι προκάτοχοί του, Αντ. Σαμαράς και Κ. Καραμανλής, ιδίως δε ο δεύτερος, αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο ρόλος των ευρωβουλευτών του κόμματος όφειλε να είναι αποφασιστικός στο να «λιώσουν οι πάγοι», να αρθεί η δυσπιστία. Δεν είναι ωστόσο μόνο αυτό.

Το διπλωματικό γραφείο του κ. Μητσοτάκη αλλά και τα στελέχη που χειρίζονται τις διεθνείς σχέσεις του δεν έχουν την ανάλογη πείρα και τις κατάλληλες διασυνδέσεις και επαφές. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους στενοί συνεργάτες του αποδίδουν την στάση των Ευρωπαίων στο γεγονός ότι «η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας εκτελούν κατά γράμμα τις εντολές των Βρυξελλών και του Βερολίνου». Εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι «όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές κι όσο οι έξω θα βλέπουν την επερχόμενη νίκη της ΝΔ στις εκλογές, τόσο το κλίμα στην Ευρώπη θα αλλάζει προς το καλύτερο». «Άλλωστε, θέλουν δεν θέλουν, με εμάς θα συνεργαστούν την επόμενη ημέρα», τονίζουν.

«Πέραν του Ατλα­ντικού» Βλέπουν μεταστροφή

Παρηγορητικά στον προβληματισμό που υπάρχει στα ηγετικά κλιμάκια δρουν οι συχνές -το τελευταίο διάστημα- επισκέψεις του αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη. Ενώ μέχρι πρότινος οι δίαυλοι επικοινωνίας ήταν κλειστοί, απόρροια της θερμής στάσης (δημόσια μάλιστα…) που τηρούσε ο τελευταίος έναντι της κυβέρνησης και του Αλ. Τσίπρα, τώρα όλα δείχνουν ότι το κλίμα έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό.


 Eχουν πάψει να πιστεύουν και να ποντάρουν στον κ. Τσίπρα


Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από τις αρχές του χρόνου, με δική του μάλιστα πρωτοβουλία, ο κ. Πάιατ συνάντησε τρεις φορές τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. Στενοί συνεργάτες του τελευταίου σπεύδουν να μιλήσουν για μεταστροφή των ΗΠΑ, τονίζουν δε ότι «πέραν του Ατλα­ντικού έχουν πάψει να πιστεύουν και να ποντάρουν στον κ. Τσίπρα». Και με αρκετή δόση υπερβολής, δεδομένου ότι ο χρόνος των εκλογών παραμένει άγνωστος, υποστηρίζουν ότι πλέον «ο Κυριάκος αντιμετωπίζεται από τις ΗΠΑ ως ο επόμενος πρωθυπουργός»!

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ

Φωτο:mikrometoxos.gr


Σχολιάστε εδώ
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!