Εντυπωσιακός περιβαλλοντικά ο Δήμος Μοσχάτου Ταύρου

Εντυπωσιακός περιβαλλοντικά ο Δήμος Μοσχάτου Ταύρου

https://youtu.be/yu6vsj-GMSw

Εναν από τους δημάρχους που βρίσκονται στην αιχμή της περιβαλλοντικής δράσης και αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων φιλοξένησε στο studio της Verde.tec ( στο πλαίσιο της 2ης διεθνούς έκθεσης) ο myota.gr.

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου κ. Ανδρέας Ευθυμίου περιέγραψε τον σχεδιασμό και την λειτουργία του πρώτου ίσως διαδημοτικού Πράσινου Σημείου στην Ελλάδα που δημιουργήθηκε μαζί τους δήμους Νέας Σμύρνης και Καλλιθέας στην περιοχή του Ελαιώνα.
Ενας χώρος 18 στρέμματα που διαμορφώθηκε σε συνεργασία με τον ΕΔΣΝΑ και αναμένεται να λειτουργήσει ως πιλότος για την Τοπικής Αυτοδιοίκηση όλης της χώρας.
Ο κ. Ευθυμίου εκθέτει όμως και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για τη πλήρη λειτουργία του, καθώς αναμένονται εδώ και δύο χρόνια οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Στον δήμο Μοσχάτου Ταύρου όμως έχουν να επιδείξουν και μια πολύ πλούσια δράση που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων με τα προγράμματα «Εξοικονομώ» και του ΗΜΕΠΕΡΑΑ. Υλοποίησαν ήδη ενεργειακή αναβάθμιση σε πέντε σχολεία και έναν παιδικό σταθμό, ενώ κατασκευάστηκε και ένας νέος βιοκλιματικός παιδικός σταθμός.

Ο κ. Ευθυμίου περιγράφει στην κάμερα του myota.gr  τον ενθουσιασμό του από τα εντυπωσιακά αποτέλεσμα με την πολύ σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, την θερμομόνωση, την αντικατάσταση των κουφωμάτων, την μόνωση της οροφής, την χρήση φωτοβολταϊκών, καθώς και την ηχομόνωση που άλλαξε το σχολικό περιβάλλον για τους μαθητές.

Με την τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί τώρα στον δήμο Μοσχάτο Ταύρου περιμένουνε να βγουν και τα νέα προγράμματα για να εντάξουν και τα υπόλοιπα κτήρια.

Η τρίτη μεγάλη περιβαλλοντική δράση και αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που συντελείται στον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου αφορά την αλλαγή του δικτύου ηλεκτροφωτισμού με φωτιστικά σώματα νέας τεχνολογίας led.

Ο κ. Ευθυμίου έβαλε εδώ και μια άλλη διάσταση ευθύνης που πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη του οι δήμοι: «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, αναφέρει,  να έχουμε εξοικονόμηση αλλά και το επιθυμητό αποτέλεσμα όχι μόνο για τον όγκο, αλλά και για την ποιότητα»

Στον δήμο Μοσχάτου – Ταύρου έχουν κάνει μελέτη που δεν αφορά μόνο στην καταγραφή των φωτιστικών, αλλά και στην κατηγοριοποίηση του φωτισμού ανάλογα με το δρόμο, για να πετύχουν και τον φωτισμό που πρέπει.

Έργα ζωης η ανάπλση του Φαληρικού μετώπου και η διαμόρφωση των σφαγείων

Καταγράφοντας τα δύο μεγάλα έργα ζωής για το δήμο του ο κ. Ευθυμίου αναφέρει στο Μοσχάτο την ανάπλαση του Φαληρικού μετώπου μπροστά από τη θάλασσα που έχει ξεκινήσει από την Περιφέρεια Αττικής και στον Ταύρο τη διαμόρφωση των σφαγείων σε χώρο πολιτισμού και αναψυχής στην οδό Πειραιώς  που έχει ενταχθεί στην ΟΧΕ της Αθήνας.

Γραφειοκρατεία

ο Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου περιγράφει ως κυκεώνα την ια τεράστια γραφειοκρατία που βάζει ανυπέρβλητα εμπόδια στο έργο και στο όραμά των Δήμων.

«Υπάρχει μια γραφειοκρατία στην οποία οφείλεται αυτή η κακοδαιμονία της χώρας» αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Ενα απλό έργο ώριμο, λέει, από την στιγμή που θα δημοπρατηθεί και χωρίς ενστάσεις, θέλει έξι μήνες για την υπογραφή της σύμβασης. Να πάει Δημοτικό Συμβούλιο, μετά Οικονομική Επιτροπή, στην συνέχεια στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και πάλι πίσω και μιλάμε για ένα απλό έργο.

Ακόμη και τα έργα 5.000, όπως μια καθίζηση απαιτεί ηλεκτρονική κλήρωση, με όλες τις συνέπειες και τις αμφιβολίες για την ποιότητα του εργολάβου».

Και όπως λέει, η γραφειοκρατεία απαιτεί πολύ πιο μεγάλη ενασχόληση και ταλαιπωρία από τα προβλήματα της καθημερινότητας, χωρίς να τα γνωρίζει ο κόσμος.

Πολεοδομικά προβλήματα δεκαετιών

Ο κ. Ευθυμίου δρομολόγησε και έλυσε προβλήματα περασμένων δεκαετιών που ο κόσμος δεν τα ξέρει, όπως ιδιοκτησιακά και πολεοδομικά, τα οποία όπως λέει δημιουργούν προβλήματα και δεν επιτρέπουν και την ένταξη σε προγράμματα

Μεταγραφές των σχολείων 

Ετσι ο Δήμαρχος αναφέρεται στο τραγελαφικό όπως το χαρακτηρίζει φαινόμενο με τις μεταγραφές των σχολείων. Το Μοσχάτο ανήκε στο υποθηκοφυλακείο της Αθήνας το οποίο είναι έμμισθο και τα σχολεία μεταγράφονται με 100 ευρώ παράβολο. Ο Ταύρος ανήκε στο υποθηκοφυλακείο της Καλλιθέας το οποίο ήταν άμισθο. Σε αυτό κάθε μεταγραφή απαιτούσε καταβολή ποσού ίσου με το 3 τοις χιλίοις της αντικειμενικής αξίας.  Για να μεταγραφούν τα σχολεία του Ταύρου αφού είχε τελειώσει όλη η διαδικασία, θα έπρεπε ο δήμος να καταβάλει κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Τελικά με πολλές παρεμβάσεις έγινε αλλαγή στο νόμο, σύμφωνα με τον οποίο τα δημόσια κτίρια μεταγράφονται ατελώς, αλλά ακόμη εκκρεμεί η προσφυγή στον Αρειο Πάγο και αναμένεται η απόφαση.

Πηγη: myota.gr


Σχολιάστε εδώ