Χαμηλότερες επιστροφές  στην TV από το 2019

Χαμηλότερες επιστροφές στην TV από το 2019

Νέο πλαίσιο για την τιμολόγηση της διαφήμισης στην τηλεόραση. Το βασικότερο σημείο είναι πως μειώνονται οι επιστροφές και δεν καταργούνται συνολικά, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα τεθεί το νέο πλαίσιο για τη διαφήμιση στα ΜΜΕ, με την επιβράβευση των πελατών (επιστροφές) να μειώνεται στο 4%, από 9,9% που ισχύει ως σήμερα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι σταθμοί που σήμερα δίνουν επιστροφές έως και 2% θα πρέπει να αναθεωρήσουν τον σχεδιασμό τους. Επίσης, με το νέο πλαίσιο καταργείται η λογική του νόμου Σταμάτη (ο οποίος δεν εφαρμόστηκε πότε) περί απευθείας συναλλαγών, που μετέτρεπε τους τηλεοπτικούς σταθμούς σε media shops.

Το νέο πλαίσιο λειτουργίας, βάσει της τροπολογίας του Ν. Παππά, που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, προβλέπει μεταξύ των άλλων:
• Όλες οι παράμετροι μιας συναλλαγής-διαφημιστικής ενέργειας είναι γνωστές σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (ΜΜΕ, διαφημιζόμενο, διαφημιστή).
• Για την εξόφληση του Μέσου, εφόσον μεσολαβεί διαφημιστής, υπεύθυνος είναι τόσο ο διαφημιζόμενος όσο και ο διαφημιστής. Σε περίπτωση που ο διαφημιζόμενος έχει ήδη καταβάλει στον διαφημιστή την αξία της συναλλαγής με το Μέσο, απαλλάσσεται της ευθύνης.
• Στο ηλεκτρονικό σύστημα συμμετέχουν οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας, ενώ μπορούν να συμμετέχουν περιφερειακοί σταθμοί, συνδρομητικοί σταθμοί και η ΕΡΤ.
• Το ανώτατο όριο των προστίμων καθορίζεται στα 100.000 ευρώ.


Σχολιάστε εδώ