Η νόσος του Πάρκινσον τώρα αντιμετωπίζεται

Η νόσος του Πάρκινσον τώρα αντιμετωπίζεται

-Απευθυνθείτε στα Κέντρα Κινητικών Διαταραχών

Η νόσος του Parkinson είναι η δεύτερη σε συχνότητα εκφυλιστική πάθηση του εγκεφάλου. Παρόλο που δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, υπάρχουν διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για όλες τις καταστάσεις και τα στάδια της νόσου. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχημένη αντιμετώπιση της είναι η αποφασιστική στάση και ενεργητική συμμετοχή του ίδιου του ασθενούς. Παράλληλα η σταθερά αυξανόμενη κατανόηση των μηχανισμών που εμπλέκονται στη νόσο δημιουργεί τις προοπτικές για νέες, ακόμη πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

Όπως επισημαίνει ο Παναγιώτης Ζήκος, νευρολόγος, υπεύθυνος Ιατρείου Νόσου Πάρκινσον του 251 Γ.Ν.Α. και υπεύθυνος Ιατρείου Επεμβατικής Αντιμετώπισης Νόσου Πάρκινσον και Συναφών Διαταραχών «METROPOLITAN HOSPITAL»: «Περισσότεροι από εννέα στους δέκα ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον παρουσιάζουν στην πορεία της ασθένειάς τους εναλλαγές καλής κινητικότητας και κινητικών προβλημάτων, οι οποίες μειώνουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους. Οι κινητικές αυτές διακυμάνσεις εκδηλώνονται έπειτα από μήνες ή χρόνια λήψη της κλασικής φαρμακευτικής θεραπείας και επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητα των ασθενών να λειτουργούν φυσιολογικά στην καθημερινή ζωή. Οι εναλλαγές της καλής κινητικότητας με την ακινησία ή και την υπερκινησία θεωρούνται από τους ασθενείς ως μία από τις δυσκολότερες παραμέτρους της ασθένειάς τους. Όταν εμφανιστούν κινητικές διακυμάνσεις που δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς, τότε ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει ότι βρίσκεται στο προχωρημένο στάδιο της νόσου και θα πρέπει να απευθυνθεί στα Κέντρα Κινητικών Διαταραχών που υπάρχουν στην Αθήνα και την Περιφέρεια.

Στο μεταξύ σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων των ασθενών με προχωρημένη νόσο Πάρκινσον -στους οποίους δηλαδή εμφανίζονται οι εναλλαγές κινητικότητας- παρέχει η χρήση μιας αντλίας, που ενώνεται με ένα «σωληνάκι» στο σώμα και τροφοδοτεί συνεχώς τον οργανισμό με φάρμακο. Η αντλία περιέχει υγρή ντοπαμίνη, ενώ μελέτες έχουν δείξει πως όταν τοποθετείται στους κατάλληλους ασθενείς και ρυθμίζεται σωστά από εξειδικευμένους γιατρούς, μπορεί να βελτιώσει περισσότερο από 90% τις κινητικές διαταραχές, όπως οι αργές κινήσεις (βραδυκινησία), η δυσκαμψία, το τρέμουλο, η δυσκινησία και η δυσκολία βάδισης.

Μπορεί επίσης να μειώσει σημαντικά (κατά περισσότερο από 60%) τα μη κινητικά συμπτώματα, όπως η δυσκοιλιότητα, η συχνουρία, οι διαταραχές στον ύπνο κ.λπ., καθώς και να ωφελήσει ασθενείς με δυσκολίες στην κατάποση. Μάλιστα τα οφέλη αυτά αντέχουν στον χρόνο, αφού σύμφωνα με διεθνείς μελέτες προσφέρει έως και 10 χρόνια καλύτερης ζωής στους ασθενείς.

Σύμφωνα με τον κ. Ζήκο η αντλία είναι φορητή (μπορεί λ.χ., να τοποθετηθεί σε ένα τσαντάκι γύρω από τη μέση του ασθενούς ή σε φανέλα με ειδική τσέπη, για να είναι κάτω από τα ρούχα του) και ενώνεται με το σώμα με έναν λεπτό καθετήρα (σωληνάκι) που τοποθετείται στην κοιλιά και καταλήγει στο λεπτό έντερο. Η αντλία μπορεί να τοποθετηθεί σε ασθενείς κάθε ηλικίας εφ’ όσον πληρούν ορισμένα κριτήρια. Ειδικότερα κατάλληλοι υποψήφιοι για την τοποθέτηση αντλίας είναι οι ασθενείς χωρίς ψυχικό νόσημα ή σοβαρή άνοια, που έχουν τουλάχιστον πέντε χρόνια νόσο Πάρκινσον και τους οποίους η ντοπαμίνη ακόμα βοηθά σημαντικά, αλλά δεν τους καλύπτει σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, με συνέπεια να έχουν σημαντικές διακυμάνσεις στην κινητικότητά τους.

Κέντρα Κινητικών διαταραχών στην Αττική
1. Νευρολογική Κλινική Γ.Ν.Α.«Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»
2. Α΄ Νευρολογική Κλινική Αιγινήτειο Νοσοκομείο
3. Β’ Νευρολογική Πανεπιστημιακή Κλινική Π.Γ.Ν.Α. «ΑΤΤΙΚΟΝ»
4. Ιατρείο Νόσου Πάρκινσον 251 Γ.Ν.Α.
5. Νευρολογικό Τμήμα «Mediterraneo Hospital»
6. Τμήμα Κλινικής Νευροφυσιολογίας και Τμήμα Πάρκινσον και Κινητικών Διαταραχών «ΥΓΕΙΑ»
7. Επεμβατική Αντιμετώπιση Νόσου Πάρκινσον και Συναφών Διαταραχών «METROPOLITAN HOSPITAL»
8. Νευρολογικό Τμήμα Ν.Ν.Α
9. Νευρολογικής Κλινική Ιατρείο Νόσου Πάρκινσον και Κινητικών Διαταραχών Γ.Ν.Α. «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
10. Νευρολογική Κλινική ΝΙΜΤΣ
11. Νευρολογικό Τμήμα «Υγείας Μέλαθρον» ΤΥΠΕΤ

Θεσσαλονίκη
1. Νευρολογική Κλινική Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου»
2. Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου»
3. Α’ και Β’ Νευρολογική Κλινική Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ»

Περιφέρεια
• Αλεξανδρούπολη: Νευρολογική Κλινική Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξ/πόλης
• Ιωάννινα: Νευρολογική Κλινική Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων
• Λάρισα: Νευρολογική Κλινική Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
• Πάτρα: Νευρολογική Κλινική Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ρίου
• Κρήτη: Νευρολογική Κλινική Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου


Σχολιάστε εδώ