Είναι πεπεισμένος για την “καθαρή” έξοδο ο Αλέξης Τσίπρας

Είναι πεπεισμένος για την “καθαρή” έξοδο ο Αλέξης Τσίπρας

Στο 11ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση μίλησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκφράζοντας με σιγουριά πως ανοίγει ο δρόμος για μια καθαρή έξοδο. Διαβάστε τα βασικά σημεί της ομιλίας.

Το Συνέδριο της Κεντρικής Μακεδονίας δεν αφορά μονάχα την Περιφέρεια αλλά είναι κεντρικό πολιτικό γεγονός. Εδώ και τρεις ημέρες συζητούνται διεξοδικά, με ανοιχτό δημοκρατικό-κοινωνικό διάλογο, όλα τα ζητήματα στρατηγικής που αφορούν την Περιφέρεια.

Η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τις διεργασίες για την ελάφρυνση του χρέους, θα ανοίξουν τον δρόμο για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Διανύσαμε αυτόν τον δρόμο φροντίζοντας να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τους πιο ευάλωτους με μέτρα αλληλεγγύης κοινωνικής δικαιοσύνης.


Διασφαλίσαμε ότι το 50,1% της ΕΥΑΘ θα παραμεινει στο δημόσιο, ενώ, στην αγορά των μετοχών της θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν και συλλογικοί κοινωνικοί φορείς όπως ασφαλιστικά ταμεία. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και αυτό σκοπεύουμε να το κατοχυρώσουμε στην Συνταγματική Αναθεώρηση


Σχεδιάζουμε την επάνοδο της χώρας και της κοινωνίας στην κανονικότητα και την ανάπτυξη. Mακριά από τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, αλλά με ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο που κανείς δεν θα μας επιβάλλει, αλλά θα είναι προϊόν δικής μας επιλογής.

Σκόπια

Η Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη, ειδικά, μόνο οφέλη μπορεί να έχει από την επίλυση της διαφοράς με τους Βόρειους γείτονές μας. Διαπραγματευόμαστε με αίσθημα εθνικής ευθύνης και στόχο να πετύχουμε μια λύση που θα ακυρώνει κάθε αλυτρωτισμό από την άλλη πλευρά.

Θέλουμε μια λύση που θα αντέξει στο χρόνο και για αυτό βάλαμε ως προϋπόθεση -μεταξύ άλλων- και την αλλαγή του Συντάγματος της Γείτονος. Γιατί εμείς στα κρίσιμα εθνικά θέματα δε κινούμαστε με κριτήριο το πολιτικό κόστος ή το πολιτικό όφελος, αλλά με κριτήριο το εθνικό όφελος.

Αγροτική  ανάπτυξη

Καθοριστικής σημασίας είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας και της εξαγωγικής δραστηριότητας, μέσα από πρωτοβουλίες, όπως το Ενιαίο Σήμα για τα προϊόντα της αγροδιατροφής, καθώς και μέσα από τις δυνατότητας που δίνουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχουν το ΕΣΠΑ και ο Αναπτ. νόμος.

Πολιτισμός

Η Κεντρική Μακεδονία είναι μια περιοχή με μακραίωνη ιστορία και πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα. Τα έργα ανάδειξης και συντήρησης αυτού του αποθέματος επιτρέπουν την καλύτερη επαφή των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων με την ιστορία και το πολιτισμό του τόπου τους.

Ενέργεια

Στον τομέα της ενέργειας, ο πρώτος στόχος είναι να επεκταθεί στην Κεντρική Μακεδονία το δίκτυο του φυσικού αερίου. Από την πλευρά της κυβέρνησης προωθείται ένα σαφές, σταθερό και διαφανές πλαίσιο για την περαιτέρω ανάπτυξή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Κεντρική Μακεδονία. Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που ανοίγουν οι Ενεργειακές Κοινότητες, τις οποίες νομοθετήσαμε, μπορεί να αποτελέσει κεφάλαιο και για άλλες μορφές παραγωγής, διαχέοντας την παραγωγή ενέργειας μέσα από την αξιοποίηση αποβλήτων κτηνοτροφικών μονάδων ή την εκμετάλλευση γεωθερμ. πεδίων.

Μεταφορές

Η οδική σύνδεση Αθήνας Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε μετά από 60 χρόνια. Η επέκταση του διαδρόμου στο αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», βελτίωσε μια υποδομή που κατασκευάστηκε κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ακόμη, το 2019 τελειώνει η βασική γραμμή του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης.

Το καλοκαίρι του 2017 προχωρήσαμε στην από-ιδιωτικοποίηση του κρατικοδίαιτου ιδιωτικού ΟΑΣΘ, ξεκαθαρίζοντας ένα σκοτεινό τοπίο πελατειακών σχέσεων. Το υπουργείο Υποδομών επεξεργάζεται σχέδιο για την σύνδεση των αναγκών σε νέα λεωφορεία του ΟΑΣΘ και του ΟΑΣΑ από την ΕΛΒΟ.

 


Σχολιάστε εδώ