Η λύση για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου περνάει μέσα από το Κτηματολόγιο

Η λύση για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου περνάει μέσα από το Κτηματολόγιο

Εδώ και λίγες μέρες, η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ) έχει επαναδραστηριοποιηθεί με στόχο την επιτυχή αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Βασικός στόχος είναι, πρώτα απ’ όλα, η αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης του συνόλου της ακίνητης περιουσίας της (από νομική, τεχνική, εμπορική και διαχειριστική άποψη) και έπειτα η αντιμετώπιση του φαινομένου των κατεχόμενων και καταπατημένων ακινήτων.

Συνολικά, το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας αριθμεί περίπου 72.000 τίτλους διαφόρων ειδών ακινήτων σε όλη την ελληνική επικράτεια (τουριστικά, ιστορικού ενδιαφέροντος, μαρίνες, μουσεία, ιαματικές πηγές, ολυμπιακά κ.λπ.). Από αυτά, τα 10.000 είναι καθαρά και τα 60.000 είναι είτε καταπατημένα, διεκδικούμενα από ιδιώτες, είτε αμφιβόλου ιδιοκτησίας.

Το σχέδιο είναι να δημιουργηθεί ένας ψηφιακός φάκελος που θα περιλαμβάνει όλα τα δεδομένα του ακινήτου (τίτλοι, τοπογραφικά, διαγράμματα, δικαστικές αποφάσεις, τοπογραφικά, χρήσεις γης, δασικός ή μη χαρακτήρας κ.λπ.).

Η πρότασή μας είναι πως ο μόνος τρόπος να καταστεί εφικτός ο παραπάνω στόχος, εντός της επόμενης πενταετίας, κατά την οποία θα ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο, είναι να υπάρξει άμεση και στενή συνεργασία με το Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Εξάλλου έχουν καταγραφεί ήδη δεκάδες χιλιάδες ακίνητα ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», τα οποία σταδιακά θα περιέλθουν στο Δημόσιο. Μόνο ο φορέας του Κτηματολογίου έχει την τεχνογνωσία έτσι ώστε να δημιουργηθεί -επιτέλους- ένα κρατικό μητρώο ακινήτων.


Σχολιάστε εδώ