Πλήρες ναυάγιο με ευθύνη των Σκοπίων

Πλήρες ναυάγιο με ευθύνη των Σκοπίων

Απέρριψαν όλους τους όρους της Ελλάδας

Σε ναυάγιο οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα των Σκοπίων, καθώς η πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας παραμένει αδιάλλακτη και αμετακίνητη στις θέσεις της. Πληροφορίες από καθ’ όλα έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι οι Σκοπιανοί δεν είναι διατεθειμένοι να ανταποκριθούν σε καμία από τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ελληνική πλευρά ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την τελική συμφωνία.

Πιο συγκεκριμένα, απορρίπτουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αλλαγής του Συντάγματος και άρσης κάθε μορφής αλυτρωτισμού έναντι της Ελλάδας (ταυτότητα, γλώσσα κ.ά.).

Ακόμη, δεν αποδέχονται καμία από τις προτεινόμενες ονομασίες στη σλαβική διάλεκτο («Gorna Makedonija» κ.λπ.), ενώ ζητούν ο όρος «Μακεδονία» να είναι σαφής και στην αγγλική διάλεκτο («Macedonia»). Ενδεικτικό της αδιαλλαξίας τους είναι και το γεγονός ότι απορρίπτουν ακόμη και την εκδοχή της διπλής ονομασίας (εντός κι εκτός Σκοπίων). Απαιτούν μία και μόνο ονομασία για κάθε χρήση.

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι πιθανότητες προσέγγισης των δύο πλευρών και η επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής λύσης περιορίζονται δραματικά, αν δεν εξανεμίζονται πλήρως. Η όποια συμφωνία παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες και μαζί η προοπτική ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση με δική τους αποκλειστικά ευθύνη.

Και εδώ τίθενται τα εξής ερωτήματα: Με βάση ποια στοιχεία η ελληνική κυβέρνηση καλλιέργησε όλο το προηγούμενο διάστημα κλίμα αισιοδοξίας, δίνοντας μάλιστα την εντύπωση ότι τα πάντα θα έχουν κλείσει το αργότερο μέσα στον Μάιο; Πού ακριβώς βασίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, ο οποίος ακόμη και λίγο πριν πετάξει για τα Σκόπια (την περασμένη Πέμπτη) δήλωνε βέβαιος ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν κατά τον καλύτερο τρόπο;


Σχολιάστε εδώ