Ώρα της Γης 2018: 60 λεπτά για τον πλανήτη

Ώρα της Γης 2018: 60 λεπτά για τον πλανήτη

ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ, 20:30 – 21:30

Αν γυρνάγαμε 12 χρόνια πριν στο Σύδνεϋ, όταν σχεδιαζόταν για πρώτη φορά ένα απλό συμβολικό μπλακάουτ της πόλης, κανείς δεν θα μπορούσε ίσως να φανταστεί ότι αυτή η ιδέα θα εξελισσόταν στο πιο πολυπληθές και σημαντικό κίνημα για το περιβάλλον στην ιστορία της ανθρωπότητας. 12 χρόνια λοιπόν μετά τον πρώτο διακόπτη που έκλεισε κάποιος Αυστραλός πολίτης, η Ώρα της Γης, τα 60 λεπτά που αφιερώνουμε στον πλανήτη, εμπνέει χιλιάδες πολίτες, κοινωνίες, επιχειρήσεις και οργανισμούς σε περισσότερες από 180 χώρες και περιοχές να κάνουν μια μικρή, αλλά σημαντική κίνηση στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η Ώρα της Γης όμως είναι κάτι πολύ παραπάνω από μία δράση που κρατάει 1 ώρα. Είναι ένα κίνημα που μπορεί να ενώσει κάθε άνθρωπο στον πλανήτη σε έναν κοινό σκοπό, να τους δώσει ελπίδα για το μέλλον και να τους κάνει συμμέτοχους στην ουσιαστική προστασία του πλανήτη μας. Από την Αυστραλία ως την Αμερική, και από ένα μικρό χωριό της Κρήτης μέχρι τα δάση του Έβρου, κλείνοντας τον διακόπτη και αφιερώνοντας μία ώρα στη γη γινόμαστε ένα και μαζί διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Έχοντας συμπληρώσει παραπάνω από μια δεκαετία δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής ήρθε η στιγμή να πάμε λίγο παρακάτω. Έχοντας καταφέρει να κάνουμε την κλιματική αλλαγή ένα θέμα που απασχολεί όλους μας και δεν συζητιέται μόνο πίσω από κλειστές πόρτες ήρθε η στιγμή, να μάθουμε περισσότερα και να πάμε ένα βήμα πιο πέρα. Να εμβαθύνουμε και να αγγίξουμε και άλλες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που ίσως να μην είναι, τόσο εμφανείς ή αισθητές, όσο τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Το WWF σε όλον τον κόσμο από φέτος και για τα επόμενα 3 χρόνια αφιερώνει τη δυναμική ενέργεια που συγκεντρώνει η Ώρα της Γης στη σύνδεσή μας με τη Γη. Τι είναι αυτό που τον καθένα προσωπικά μάς συνδέει με τον υπέροχο αυτό πλανήτη;

Ξεκινάμε λοιπόν τη συζήτηση και βγάζουμε την Ώρα της Γης από το στενό πλαίσιο των 60 λεπτών. Χρησιμοποιούμε το #Connect2Earth και ξεκινάμε μια συζήτηση χωρίς χρονικό περιορισμό. Στόχος μας είναι να κινητοποιήσουμε όσο δυνατό περισσότερο κόσμο, όχι μόνο να ενημερωθεί για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη φύση, αλλά να ενδιαφερθεί και να συμμετάσχει στη συζήτηση για την απώλεια βιοποικιλότητας και να αναλάβει δράση καθημερινά. Να συνδεθεί με έναν φαινομενικά δυσνόητο όρο, αυτόν της βιοποικιλότητας, και να αντιληφθεί ότι μιλά και αφορά τα πάντα γύρω μας. Τον τρόπο ζωής μας, αυτό που τρώμε, πίνουμε και αναπνέουμε.

Η φύση είναι πολύ πιο κοντά μας από όσο νομίζουμε. Αν λοιπόν νοιάζεσαι για αυτόν τον πλανήτη, γίνε και εσύ μέρος της συζήτησης και μοιράσου με όλους μας, τους τρόπους με τους οποίους εσύ συνδέεσαι με τον πλανήτη.

Έχοντας μια ιδιαίτερη σχέση με τη θάλασσα το WWF Ελλάς φέτος την Ώρα της Γης στρέφει το βλέμμα σε αυτήν. Το 2017 ήταν μία δύσκολη χρονιά για τη θάλασσα στην Ελλάδα, και εμείς ίσως συνειδητοποιήσαμε κάτι παραπάνω τη σημασία της στην καθημερινότητά μας. Το τραγικό περιβαλλοντικό έγκλημα στον Σαρωνικό και το μαύρο που γέμισε τις πανέμορφες παραλίες της Αττικής μας ταρακούνησε αρκετά. Επειδή λοιπόν η σημασία της θάλασσας για τη νησιωτική μας χώρα είναι τεράστια και οι επιπτώσεις της κλιματική αλλαγής δραματικές, φέτος αφιερώνουμε την ώρα της γης σε αυτήν και μιλάμε για όλους τους τρόπους με τους οποίους συνδεόμαστε μαζί της.

Στις 24 Μαρτίου, από τις 20:30 έως τις 21:30 σας καλούμε όλους να κλείσετε τον διακόπτη και να συνδεθείτε με τη θάλασσα, να αφιερώσετε μία ώρα από το χρόνο σας δίνοντάς της μια ανάσα ζωής.

ΠΗΓΗ: wwf.gr


Σχολιάστε εδώ