Εκβιάζουν τους οφειλέτες που έχουν εγγυητές και εμπράγματες εξασφαλίσεις

Του
ΚΩΣΤΑ ΤΖΑΒΑΡΑ*
Βουλευτή της ΝΔ


Στο 22% – 24% φτάνουν οι παράνομες, τοκογλυφικές απαιτήσεις των τραπεζών

Σε αυτές τις συγκλονιστικές και τραγικές συνθήκες που διέρχεται η χώρα, ο Συνήγορος του Καταναλωτή έχει, ως ανεξάρτητη από το κράτος Αρχή, το αυτονόητο καθήκον της προστασίας της κοινωνίας από την τραπεζική λαίλαπα της ασυδοσίας και της απανθρωπιάς, που στο αποκορύφωμά της εκδηλώνεται στις περιπτώσεις όσων έχουν πάρει δάνεια καταναλωτικά ή οφείλουν στις τράπεζες χρέη προερχόμενα από πιστωτικές κάρτες.

Η Πολιτεία έχει αφήσει ανεξέλεγκτες τις τράπεζες να τους χαρακτηρίζουν ως στρατηγικούς κακοπληρωτές γιατί αρνούνται να ενδώσουν και να υποκύψουν σε παράνομες τοκογλυφικές απαιτήσεις, που φτάνουν στο 22% και στο 24% ετησίως, με δικαίωμα ανατοκισμού, που σε πολλές περιπτώσεις γίνεται ανά τρίμηνο.

Οι τράπεζες, για τους οφειλέτες της κατηγορίας αυτής, που δεν έχουν εγγυητές ή εμπράγματες εξασφαλίσεις, προτείνουν κλείσιμο των υποθέσεων με διαγραφή έως και του 95% της οφειλής τους, ενώ παραμένουν ανυποχώρητες στις περιπτώσεις όσων διαθέτουν ακίνητα και βγάζουν στο σφυρί περιουσίες για ικανοποίηση καθαρά τοκογλυφικών απαιτήσεων.

Είναι να απορεί κανείς πώς ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του παραμένουν απλοί θεατές σε αυτό το τραπεζικό πλιάτσικο, που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των συναλλαγών της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2004, με τον ν. 3259, μια μη αριστερή κυβέρνηση είχε βάλει όριο με τα λεγόμενα «πανωτόκια» στην αχαλίνωτη βουλιμία των τραπεζών να συσσωρεύουν υπέρογκους τόκους από ισχνά κεφάλαια.

Η κατάσταση αυτή πρέπει αμέσως να ανατραπεί με παρεμβάσεις των δήμων, των επιμελητηρίων, της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να τερματιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση.

Δεν μπορεί να θεωρείται στρατηγικός κακοπληρωτής όποιος δανειολήπτης έχει ακίνητη περιουσία, πλην όμως αρνείται να υποκύψει σε τέτοιες παράνομες απαιτήσεις των δανειστών.

* Από την ομιλία του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής


Σχολιάστε εδώ