Νέο ξεκίνημα της Κεντροαριστεράς

Νέο ξεκίνημα της Κεντροαριστεράς

Αδιαφιλονίκητη ηγέτης η Φώφη, με τα βιλαέτια όμως να ανθίστανται


Με μεγάλο ζητούμενο
την επόμενη μέρα και αν τελικά θα υπάρξει ένας νέος φορέας στην Κεντροαριστερά, που θα σηματοδοτεί έναν πολιτικά αυτόνομο τρίτο πόλο εξουσίας ή αν θα καταλήξει σε μια τεχνητή συγκόλληση παραγόντων και πρώην αξιωματούχων και θα έχει την τύχη της Ένωσης Κέντρου και της ΕΔΗΚ στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης, άνοιξε την αυλαία του το ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.

Ήδη πολλοί βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, και όχι μόνο, εκφράζουν προβληματισμούς για το πώς θα μπορέσει να πορευτεί ο νέος φορέας, κυρίως λόγω της πολυγλωσσίας που υπάρχει για μείζονα ζητήματα αλλά και της διαρκούς αυτονόμησης επώνυμων και κορυφαίων παραγόντων του χώρου, αλλά εισηγούνται από τώρα άμεση λήψη μέτρων από την ηγεσία προκειμένου να διαφυλαχτεί η συνοχή και η ενότητα του χώρου.

Ειδικότερα ο Σταύρος Θεοδωράκης βρίσκεται στο επίκεντρο έντονης κριτικής από πολλούς βουλευτές και στελέχη, λόγω των αυτοσχεδιασμών του και των αυτονομήσεών του το τελευταίο διάστημα, και σύμφωνα με πληροφορίες σημαντικός αριθμός βουλευτών έχει ήδη ζητήσει από τη Φώφη Γεννηματά «να πάρει από τη Δευτέρα, επόμενη μέρα του Συνεδρίου, άμεσα μέτρα, διαφορετικά δεν πρόκειται να ανεχθούν άλλο τα καπρίτσια και τα προσωπικά παιχνίδια του κ. Θεοδωράκη».


 Στόχος, ο αυτόνομος τρίτος πόλος εξουσίας


Οι ευθύνες της ηγεσίας του Κινήματος είναι μεγάλες, καθώς «έχασε πολύτιμο χρόνο για να δημιουργήσει μια τεχνητή ενότητα και ένα ασταθές πλαίσιο συνύπαρξης διαφόρων επώνυμων παραγόντων, που ο καθένας έχει την προσωπική του στρατηγική και χρησιμοποιεί απλά για την πολιτική του επιβίωση την ομπρέλα του Κινήματος».

Βεβαίως, ο κ. Θεοδωράκης δεν είναι ο μόνος που με τις επιλογές και τις αυτονομήσεις του δημιουργεί προβλήματα στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς. Είναι παράλληλα και ο Γιώργος Καμίνης, που με το «καλημέρα» ίδρυσε τη δική του εσωκομματική τάση και έχει το βλέμμα στραμμένο στην επομένη των εθνικών εκλογών, σε περίπτωση μάλιστα που δεν θα έχει κλειδώσει ο νέος φορέας ένα ευπρεπές διψήφιο ποσοστό, ενώ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ακολουθεί εδώ και πολύ καιρό αμιγώς προσωπική ατζέντα.

Σε μείζον θέμα φαίνεται να εξελίσσεται η οργανωτική αδυναμία του νέου φορέα, που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται προσωπικά βιλαέτια και πελατειακοί μηχανισμοί, καθώς οι σύνεδροι στο σύνολό τους είναι διορισμένοι, ενώ με διορισμούς θα σχηματιστούν και τα νέα όργανα του Κινήματος. Ήδη οι διορισμοί του συνόλου των συνέδρων, μετά από πεισματικές ενστάσεις του Στ. Θεοδωράκη, που δεν ήθελε με τίποτα εκλογή, έχουν προκαλέσει δυσφορία και μεγάλο προβληματισμό στο ΠΑΣΟΚ, τα περισσότερα στελέχη του οποίου μιλάνε για μοίρασμα καρεκλών προκειμένου να γίνουν τα χατίρια του κ. Θεοδωράκη.

Η Φώφη Γεννηματά, για την ώρα τουλάχιστον, είναι η αδιαφιλονίκητη ηγέτιδα του νέου φορέα με συνεχείς εσωκομματικές εκλογικές νίκες και συνεχή άνοδο της δημοφιλίας της.

Ωστόσο οι εσωκομματικοί της αντίπαλοι της καταλογίζουν ότι δεν μπόρεσε ακόμα να οδηγήσει σε υψηλά δημοσκοπικά ποσοστά το Κίνημα Αλλαγής. Από την πλευρά της διαμηνύει πως οι παιδικές ασθένειες του νέου φορέα, η πολυφωνία και οι οργανωτικές αρρυθμίες θα μαζευτούν από την επομένη του Συνεδρίου.

Μετά από μια έντονη και συγκρουσιακή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, λίγα μόνο 24ωρα πριν από την έναρξη του Συνεδρίου, άπαντες υποχώρησαν στις πιρουέτες του Στ. Θεοδωράκη, που απειλούσε ότι δεν θα μετείχε το Ποτάμι, αποφασίστηκε και ο διορισμός των μελών των οργάνων που θα αναδειχθούν από το Συνέδριο, προκειμένου να «κοπούν τα πόδια» του ΠΑΣΟΚ και να μην έχει τη μεγάλη πλειοψηφία, και αποφασίστηκε να υπάρχει αναλογική εκπροσώπηση.

Ωστόσο όλα αυτά τα διαδικαστικά φαίνεται ότι αποσυσπείρωσαν τον κόσμο και απλά συγκαλύπτουν βαθύτερες πολιτικές διαφορές, που αφορούν αφενός την ιδεολογική κατεύθυνση που θα έχει το Κίνημα και αφετέρου την πολιτική των συμμαχιών πριν και μετά τις εκλογές και τις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.


 Παρά τη μεγάλη συμμετοχή σε συνέδρους (περίπου 5.500), δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν αμφιβολίες για τη συνέχεια του εγχειρήματος, κυρίως λόγω έλλειψης νομιμοποιητικών διαδικασιών.


Όπως λένε μάλιστα κορυφαία στελέχη, ο κρίσιμος χώρος της Κεντροαριστεράς, που άλλοτε κάλυπτε το πλειοψηφικό ΠΑΣΟΚ, ακόμα παραμένει χωρίς συγκροτημένη πολιτική έκφραση και θα παραμείνει αν δεν μπορέσει να σταθεί στα πόδια του το Κίνημα Αλλαγής και να συσπειρώσει γύρω του σοβαρές κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις, ειδικά μάλιστα εάν επικρατήσει η αντίληψη για ένα κόμμα πρώην κρατικών αξιωματούχων και επώνυμων παραγόντων, που δεν θα μπορέσουν να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να δώσουν όραμα, ελπίδα και νέα πολιτική πρόταση.


Σχολιάστε εδώ