Ν. Κοτζιάς: Έχουμε φτιάξει κείμενο με το σύνολο των προτάσεών μας για την πΓΔΜ… (βίντεο)

Ν. Κοτζιάς: Έχουμε φτιάξει κείμενο με το σύνολο των προτάσεών μας για την πΓΔΜ… (βίντεο)

…και μια μελλοντική ατζέντα συνεργασίας που να φέρει κέρδη και στις δύο πλευρές

Μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ο Υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς δήλωσε:

«Σήμερα είχαμε Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών. Ξεκινήσαμε με μια πρωινή συζήτηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας. Είδαμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση και στην Κριμαία και στην Ανατολική Ουκρανία, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η χώρα αυτή.

Συζητήσαμε διεξοδικά για τη Συρία. Κάναμε μια αξιολόγηση της εμπλοκής των διαφόρων κρατών στο εσωτερικό αυτού του κράτους και τους κινδύνους που υπάρχουν για γενικότερη ανάφλεξη της περιοχής.

Υπογραμμίσαμε την ανάγκη να υποστηριχθεί η ειρηνευτική διαδικασία πηγαίνοντας προς τη Γενεύη και ιδιαίτερα να μην επιτρέψουμε σε τρίτες χώρες, όπως είναι η Τουρκία, να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο έναντι τρίτων κρατών ή να προσπαθούν να διατηρήσουν επί μακρόν την παρουσία τους σε αυτά.»

Παρέμβαση Μέρκελ στον Ερντογάν

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι δείχνουν την αλληλεγγύη τους και τη συμπαράστασή τους. Όπως ξέρετε, ήδη η Καγκελάριος Merkel είχε παρέμβει στον ίδιο τον κύριο Erdogan. Ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι θα έχει μία θετική εξέλιξη με την έννοια ότι η Τουρκία δε θα επιδιώξει και δε θα συνεχίσει ένα καθημερινό γεγονός που γινόταν στα σύνορα ανάμεσα στα δύο κράτη να αξιοποιηθεί ως όπλο μακροχρόνια.»

Για την ονοματοδοσία της πΔΓΜ

«Έχουμε  φτιάξει ένα κείμενο που είναι το σύνολο των προτάσεών μας όσον αφορά και τα προβλήματα που έχουμε ανοικτά με την πΓΔΜ, όσο και μια μελλοντική ατζέντα συνεργασίας που να φέρει κέρδη και στις δύο πλευρές. Αυτήν την έχω στείλει εδώ και πολλές ημέρες στα Σκόπια.»

Δείτε τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών σρην τηλεόραση της ΕΡΤ


Σχολιάστε εδώ