Ο εξωδικαστικός μηχανισμός μπορεί να σώσει πάρα πολλές επιχειρήσεις

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός μπορεί να σώσει πάρα πολλές επιχειρήσεις

Αρκεί να καταργηθεί το… βουνό των προϋποθέσεων

Απόλυτα σωστή η θέσπιση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και ιδιώτες. Όπως και η επιλογή του Φώτη Κουρμούση, ο οποίος ανέλαβε να θέσει σε λειτουργία τον νέο αυτό φορέα ως ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Απόλυτα σωστή και η ένταξη στον εν λόγω μηχανισμό των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών, ώστε να έχουν μια ευκαιρία διάσωσης.

Πάρα πολλές οι ελπίδες που επενδύθηκαν. Τις φρέναρε, όμως, ο σωρός των προϋποθέσεων που απαιτούνται για να ενταχθεί μια επιχείρηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Απόδειξη, το ότι μέχρι στιγμής ελάχιστες επιχειρήσεις, ίσως να μην ξεπερνούν τις 100 με 150, πέρασαν τις… εξετάσεις και είναι στο τελικό στάδιο, όταν χιλιάδες επιχειρήσεις μπήκαν στην πλατφόρμα για να δουν τους όρους και τα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσουν για να αρχίσει ο έλεγχος της αίτησης ένταξης. Ο φόρτος εργασίας είναι βέβαια τεράστιος, όμως ο νέος αυτός φορέας δεν έχει καν τη στοιχειώδη στελέχωση και εξειδικευμένους ελεγκτές.

Αυτήν τη στιγμή είναι σε δεύτερο επίπεδο η τοποθέτηση στελεχών με γνώση του αντικειμένου. Πρωτεύει η ταχύτητα προώθησης στο τελικό στάδιο, που ανοίγει την πόρτα της σωτηρίας. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και αύριο με μία μόνο αλλαγή: Την κατάργηση των δεκάδων προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος.

Μοναδική προϋπόθεση, κύριε αντιπρόεδρε της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, μετά την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, είναι να καταργήσετε τις προϋποθέσεις. Και η δέσμευση της επιχείρησης θα είναι ότι θα τηρήσει στο ακέραιο τη ρύθμιση που θα έχει αποδεχθεί. Έτσι, και χρήματα θα αρχίσουν να μπαίνουν στο Δημόσιο Ταμείο (από φόρους και εισφορές) και στις τράπεζες, και το μαγαζί θα μείνει ανοιχτό και στο χωράφι θα είναι ο αγρότης και θέσεις εργασίας θα σωθούν.


Σχολιάστε εδώ