Στον… αέρα το Δικαστικό Μέγαρο!

Στον… αέρα το Δικαστικό Μέγαρο!

-Ο δήμος παίρνει πίσω το ακίνητο της Ραλλείου, που είχε παραχωρήσει προς αξιοποίηση, επειδή το υπουργείο Δικαιοσύνης επί 3,5 χρόνια κωλυσιεργεί και δεν έχει κάνει τίποτα…

Στον… αέρα είναι το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά. Και τούτο γιατί το υπουργείο Δικαιοσύνης επί τριάμισι χρόνια κωλυσιεργεί, δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενέργεια προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του έργου και, το κυριότερο, δεν έχει κάνει αποδεκτή ακόμα την προσφορά του κτιρίου της πρώην Ραλλείου από τον Δήμο Πειραιά. Όπως είπε στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, ο δήμος δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Από την πλευρά του ό,τι ζητήθηκε το έκανε. Και μελέτες και τροποποιήσεις και αλλαγή χρήσης και έλεγχο καταλληλότητας, με δαπάνη του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και υπεύθυνο ελεγκτικό φορέα το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Απέναντι σ’ όλα αυτά το κράτος δεν έκανε τίποτα! Ούτε ένα χαρτί ούτε μία δέσμευση.

Σαν να μη θέλει να γίνει το έργο. Παρελκυστική τακτική, καθυστερήσεις, ψέματα, κωλυσιεργία και διαρκείς υπαναχωρήσεις. Μόνο λόγια. Από λόγια, άλλο τίποτα. Αλλά μόλις φθάνει η ώρα των έργων, όλοι… σφυρίζουν αδιάφορα! Όπως είπε ο δήμαρχος, το θέμα έχει καταντήσει κοροϊδία. Τη μία το υπουργείο λέει ότι φταίει ο φορέας ΚΤΥΠ, στον οποίον έχουν συνενωθεί η ΘΕΜΙΣ, η ΔΕΠΑΝΟ και ο ΟΣΚ και ανήκει στο υπουργείο Υποδομών και Δικτύων. Την άλλη προφασίζεται απουσία των αρμόδιων υπουργών. Την τρίτη βρίσκει κάτι άλλο και δεν προχωράει τίποτα.

Ο κ. Μώραλης τόνισε ότι πλέον αμφισβητεί ακόμα κι αν υπάρχουν τα χρήματα που λένε από το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι έχουν συγκεντρώσει. «Επί τριάμισι χρόνια τα ίδια και τα ίδια. Αμφισβητούμε πλέον τα πάντα. Σίγουροι δεν είμαστε για τίποτα», κατέληξε ο δήμαρχος. Πρόσθεσε, δε, πως αν μέχρι την επόμενη Δευτέρα δεν έχει κάποιο έγκυρο μήνυμα από την κυβέρνηση ότι θα προχωρήσει το έργο, το δημοτικό συμβούλιο θα αποφασίσει την άρση της παραχώρησης του κτιρίου στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Και αποκάλυψε ότι υπάρχουν πλέον επενδυτές που θέλουν να αξιοποιήσουν το ακίνητο της πρώην Ραλλείου με πολύ καλύτερους όρους για τον δήμο, απλά μέχρι τώρα περίμενε ότι θα δώσει… σημεία ζωής το κράτος. Τώρα όμως αν περιμένει κι άλλο θα ζημιωθεί ο δήμος κι αυτό δεν πρέπει να γίνει με τίποτα.

«Αν θέλει το κράτος, η κυβέρνηση, δεν ξέρω ποιος», είπε ο δήμαρχος», να μείνουν τα Δικαστήρια στον Πειραιά και να μην εκτεθεί, μιας και το έχει υποσχεθεί στους φορείς της πόλης, μπορεί να δώσει λύση. Το μεγάλο ακίνητο στην Αιτωλικού, που καλύπτει ένα οικοδομικό τετράγωνο και παλιά ήταν οι αποθήκες του τελωνείου, μπορεί να γίνει νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά. Μπορεί να κτίσει πολλούς ορόφους και να καλύψει όλες τις ανάγκες των Δικαστηρίων. Ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή στο κράτος. «Αν η κυβέρνηση δεν θέλει να εκτεθεί στους Πειραιώτες, ας εγκατασταθούν εκεί τα Δικαστήρια της πόλης κι ας κάνει όσα χρόνια θέλει. Το κράτος ίσως μπορεί να περιμένει, ο δήμος όμως όχι!», κατέληξε ο κ. Μώραλης.


Σχολιάστε εδώ