Π. Καμμένος: “Η Ελλάδα είναι πολύ κοντά σε ένα θανατηφόρο ατύχημα με την Τουρκία”

Π. Καμμένος: “Η Ελλάδα είναι πολύ κοντά σε ένα θανατηφόρο ατύχημα με την Τουρκία”

«La Grèce est très près d’un accident mortel avec la Turquie»


 Όταν ο εναέριος χώρος παραβιάζεται, στέλνουμε τα αεροπλάνα μας για να συνοδεύσουμε τα τουρκικά αεροπλάνα έξω από τον εναέριο χώρο μας» αναφέρει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Libration.


Mας προετοιμάζει ο υπουργός Άμυνας;

Η Ελλάδα βρίσκεται στην καρδιά μιας όλο και πιο ασταθούς Ανατολικής Μεσογείου. Αντιμέτωπη με αυτά τα ζητήματα, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμέμενος έδωσε για πρώτη φορά συνέντευξη στον γαλλικό Τύπο συγκεκριμένα στη εφημερίδα Libration. Το μικρό δεξίό κόμμα των ανεξάρτητων Ελλήνων, έγινε αναπόσπαστος σύμμαχος της Συρίζας στο γεωπολιτικό παιχνίδι.

Διαβάστε τα κύρια σημεια της συνέντευξης

Αναφέρετε “σκοπούς εσωτερικής πολιτικής”. Δεν υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης των εντάσεων;

Αντίθετα! Είμαστε πολύ κοντά σε ένα θανατηφόρο ατύχημα. Όταν ο εναέριος χώρος παραβιάζεται, στέλνουμε τα αεροπλάνα μας για να συνοδεύσουμε τα τουρκικά αεροπλάνα από το χώρο μας. Τότε είμαστε αναγκαστικά στο έλεος ενός ατυχήματος το οποίο μπορεί ανά πάσα στιγμή να επεκταθεί στην ακτοφυλακή, το ναυτικό … Με την παραβίαση των υδάτων και του εναέριου χώρου των ελληνικών, τόσο ευρωπαίων, η Άγκυρα προσπαθεί επίσης να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος που ενημερώνουμε τους Ευρωπαίους συμμάχους και το ΝΑΤΟ για κάθε εκδήλωση. Είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε την επικράτειά μας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.

Δύο Έλληνες στρατιώτες συνελήφθησαν στα τουρκικά σύνορα. Ανησυχείτε ότι η Τουρκία θα τους κρατήσει σε κράτηση;

Αυτό το περιστατικό στα σύνορα κανονικά θα είχε επιλυθεί με απλές διαπραγματεύσεις μεταξύ των αρχηγών του προσωπικού και των δύο στρατών. Σήμερα βλέπουμε κλιμάκωση μετά την απόφαση του Τούρκου εισαγγελέα να μην παραδώσει τους δύο στρατιώτες μας στο ελληνικό προξενείο μέχρι τη δίκη τους. Αυτό το ερώτημα δεν αφορά στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δύο στρατιώτες περιπολούν μια περιοχή που είναι γνωστή για την εμπορία ανθρώπων και αποτελούν παράνομο σημείο εισόδου για τους μετανάστες. Αυτοί οι στρατιώτες ακολούθησαν μια έντονη διαδρομή που θα τους οδηγούσε σε διακινητές. Έτσι εισήλθαν αυτοί οι άνθρωποι στην τουρκική επικράτεια για λίγα μέτρα. Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος της Ελλάδας. Τέτοια περιστατικά πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά.

Πώς εξηγείτε τον πολλαπλασιασμό των γεγονότων με την Τουρκία;

Η Τουρκία ασκεί πραγματική πίεση στην Ελλάδα. Σε ένα χρόνο, οι παραβιάσεις των χωρικών υδάτων αυξήθηκαν κατά 450%. Αυτά του εναέριου χώρου κατά 48%. Η εξήγηση έγκειται στην κατάσταση στη Συρία και στη σύγκρουση με τους Κούρδους. Οι Τούρκοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στο θύλακα του Αφριν και προσπαθούν να εξάγουν τις εντάσεις στην Ελλάδα.

Ανησυχούμε πολύ περισσότερο για λεκτικές επιθέσεις που επανέλαβαν οι Τούρκοι πολιτικοί, όπως ο πρώτος από αυτούς, ο Πρόεδρος Ερντογάν. Χρησιμοποιούν εντάσεις με την Ελλάδα για σκοπούς εσωτερικής πολιτικής. Προσπαθούμε να ηρεμήσουμε αυτές τις εντάσεις. Προτιμούμε την Ευρωπαϊκή Τουρκία σε μια Ισλαμική Τουρκία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υποστηρίζουμε την ένταξή του στην ΕΕ.


 Π.Καμμένος: Οι χώρες των οποίων οι ενεργειακές εταιρείες έχουν υπογράψει συμφωνίες με την Κύπρο Έχουν το δικαίωμα να προστατεύουν τις επενδύσεις τους.


Σε άλλο σημειο ο Π. Καμμενος σημείωσε:  Ως Ευρωπαίος σύμμαχος των Κυπρίων, διαπιστώνουμε ότι η Τουρκία θα ήθελε να συμπεριφέρεται στην Κύπρο και στο Αιγαίο όπως και στη Συρία και το Ιράκ. Αλλά η Κύπρος και η Ελλάδα δεν είναι χώρες της Μέσης Ανατολής. Σεβόμαστε τους διεθνείς νόμους και ζητάμε από την Τουρκία να κάνει το ίδιο, είτε πρόκειται για ναυτικούς νόμους, νόμους για την ενέργεια κ.λπ. Το πρόβλημα αυτό ξεπερνά την Κύπρο και την Τουρκία. Πρόκειται για όλες τις χώρες των οποίων οι ενεργειακές εταιρείες έχουν υπογράψει συμφωνίες με την Κύπρο για την εκμετάλλευση φυσικού αερίου, δηλαδή τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιταλία και το Ισραήλ. Έχουν το δικαίωμα να προστατεύουν τις επενδύσεις τους.


Η Liberation κανει αναφορά και στο πρόσφατο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όπου ένας ανώτερος Τούρκος πολιτικός συνέστησε στη Liberation:

«Οι Έλληνες μιλούν για παραβίαση του θαλάσσιου ή του εναέριου χώρου. Αλλά όλα εξαρτώνται από την ανάγνωση των διεθνών συνθηκών. Και δεν το διαβάζουμε με τον ίδιο τρόπο.

Η Συνθήκη της Λωζάννης, που υπεγράφη το 1923, ορίζει τα σημερινά σύνορα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, τα οποία ο Ερντογάν θέλει να ” αναθεώρηση “.

Οι συγκρούσεις στη Συρία, η άνοδος του φονταμενταλισμού στη Μέση Ανατολή, η «κρίση» των μεταναστών … Η Ελλάδα βρίσκεται στην καρδιά μιας όλο και πιο ασταθούς Ανατολικής Μεσογείου.

Πηγή: liberation.fr


Σχολιάστε εδώ