Καστοριάδης: Η Τουρκία θα βάλει χέρι στη Θράκη και στα νησιά

Καστοριάδης: Η Τουρκία θα βάλει χέρι στη Θράκη και στα νησιά


-Το έλεγε από το 1994, με αφορμή το Μακεδονικό

Από το 1994 ο μεγάλος φιλόσοφος Κορνήλιος Καστοριάδης είχε προβλέψει τη στρατηγική της Τουρκίας, για την οποία έλεγε ότι, εκμεταλλευόμενη τη διαμάχη με τα Σκόπια, θα προσπαθούσε να βάλει χέρι στο Αιγαίο και στη Θράκη. Και μάλιστα αυτές τις ανησυχίες του τις είχε καταγράψει στη συλλογή «Είμαστε υπεύθυνοι για την ιστορία μας».

Τότε, σε μια συνέντευξή του, η δημοσιογράφος Τέτα Παπαδοπούλου τον είχε ρωτήσει τι διακυβεύεται εξαιτίας εκείνης της πολιτικής για το Μακεδονικό που ο Καστοριάδης είχε χαρακτηρίσει «σοβινιστική πλειοδοσία». Και είχε πει:

«Εγώ είμαι υπέρ της κατάργησης των συνόρων και, επίσης, εχθρός κάθε εθνικισμού. Αλλά όσο υπάρχουν σύνορα, οποιαδήποτε βίαια μεταβολή αναζω­πυρώνει τους εκατέρωθεν εθνικισμούς και μας πηγαίνει μερικούς αιώνες πίσω. Όμως ποια ελληνικά σύνορα κινδυνεύουν και από ποιον; Ασφαλώς, όχι τα βόρεια και ασφαλώς όχι από την κυβέρνηση της γιουγκοσλαβικής Μακεδονίας. Επιπλέον, αυτά τα σύνορα είναι εγγυημένα από το NATO. Αντιθέτως, δεν είναι εγγυημένα από το NATO τα ελληνικά σύνορα με την Τουρκία (το NATO δεν καλύπτει διενέξεις μεταξύ των μελών του). Το ότι η Τουρκία έχει βλέψεις στα νησιά του Αιγαίου και στη Δυτική Θράκη είναι γνωστό. Ποιος είναι ο ενδεχόμενος κίνδυνος; Να επωφεληθεί η Τουρκία της πυρκαγιάς στα Βαλκάνια για να βάλει χέρι στη Δυτική Θράκη και σε τρία τέσσερα νησιά του Αιγαίου».


Σχολιάστε εδώ