Εξατομικευμένη ιατρική και στην Ελλάδα με 4 Μονάδες Ιατρικής Ακριβείας

Εξατομικευμένη ιατρική και στην Ελλάδα με 4 Μονάδες Ιατρικής Ακριβείας

Τη σύσταση του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακρίβειας ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης. Σκοπός του εθνικού δικτύου είναι, μέσω της έρευνας, να εντοπίζεται η προδιάθεση εκδήλωσης μιας συγκεκριμένης νόσου και η σχέση της με την κληρονομικότητα, το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής του κάθε ασθενούς ξεχωριστά. Στις περιπτώσεις δε που η νόσος έχει ήδη εκδηλωθεί εφαρμόζεται η εξατομικευμένη ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη με βάση τα ερευνητικά ευρήματα, αυξάνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της θεραπείας ενώ μειώνεται σημαντικά το κόστος της περίθαλψης.

Το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας προϋποθέτει τη δημιουργία εξειδικευμένων μονάδων γονιδιακής και μοριακής ανάλυσης με τη χρήση νέας γενεάς μεθόδων ανάλυσης DNA, καθώς και την ύπαρξη διαπιστευμένων βιοτραπεζών, δηλαδή τραπεζών συλλογής κλινικών δειγμάτων από ασθενείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα δεδομένα θα συλλέγονται και θα επεξεργάζονται σε ειδική υπολογιστική πλατφόρμα που θα διαμορφωθεί στο πλαίσιο λειτουργίας του Δικτύου, δημιουργώντας μια δυναμική βάση δεδομένων πολύτιμη για μελλοντική ερευνητική αξιοποίηση.

Σε πρώτη φάση, με χρηματοδότηση μεγαλύτερη από 5 εκατ. ευρώ και διετή διάρκεια υλοποίησης, το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας θα εστιάσει στην ογκολογία και θα απαρτίζεται από τέσσερις Μονάδες Ιατρικής Ακριβείας (ΜΙΑ): Δύο στην Αττική, μία στη Θεσσαλονίκη και μία στην Κρήτη.


Σχολιάστε εδώ