Σάντουιτς ανάμεσα σε Σκόπια και Τίρανα!

Σάντουιτς ανάμεσα σε Σκόπια και Τίρανα!

Όλοι τους κοιτάνε να αρπάξουν από εμάς…

Έχουμε προειδοποιήσει εδώ και καιρό για την επικινδυνότητα του παιγνιδιού που έχει ανοίξει με τα Σκόπια και τα Τίρανα. Τα Σκόπια, μόλις προαναγγέλθηκε η επίσκεψη Κοτζιά, άρχισαν το… «Τσάμικο». Δεν δέχονται αλλαγή στο Σύνταγμα, δεν δέχονται αμετάφραστο το όνομα, δεν δέχονται αλλαγή ονόματος για εσωτερική χρήση και πάει λέγοντας. Έτσι, βεβαίως, είναι μάλλον δύσκολο να βρεθεί λύση και με το κλίμα ευφορίας που είχε δημιουργηθεί με ευθύνη και της Αθήνας θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να εξηγηθεί σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον ο λόγος της ενδεχομένης αποτυχίας.

Καθώς μάλιστα εδώ και χρόνια οι ελληνικές θέσεις ακούγονται ως… παράλογες σε πολλούς εταίρους και συμμάχους, θα επιδιωχθεί να επιρριφθεί στην Αθήνα η ευθύνη για τυχόν αδιέξοδο. Να δούμε εάν τελικά και με ποιον τρόπο θα επιχειρηθεί να αποτραπεί αυτό το αδιέξοδο… Γιατί μαθαίνουμε ότι ετοιμάζονται φόρμουλες που θα παρουσιαστούν λίγο πολύ ως… θρίαμβοι, άλλα απλώς θα ικανοποιούν τα αιτήματα του κ. Ζάεφ.

Όσο για τα Τίρανα, εκεί έχουν μπλέξει τα πράγματα, με ευθύνη και των Αλβανών, καθώς έχουν βγει τα μαχαίρια μεταξύ Ράμα – Μπερίσα και Μπουσάτι – Προέδρου Μέτα. Οι ελληνοαλβανικές διαπραγματεύσεις έχουν εμπλακεί στην εσωτερική διαμάχη των αλβανικών πολιτικών και το αποτέλεσμα είναι οι κινήσεις καλής θέλησης που έχει κάνει η Αθήνα να μένουν μετέωρες.

Όμως το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ενώ οι συνομιλίες για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών δεν μπορούν να προχωρήσουν όσο δεν δίνει την εξουσιοδότησή του ο Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα, ο κ. Μπουσάτι ανακοινώνει στα Τίρανα μονομερείς κινήσεις εκ μέρους της Ελλάδας. Η κατάργηση της apostille stamp ήταν ένα πάγιο αίτημα των Τιράνων, καθώς σημαίνει ότι πλέον η Ελλάδα αναγνωρίζει τα εσωτερικά έγγραφα και πιστοποιητικά της αλβανικής διοίκησης, τα οποία μέχρι τώρα ίσχυαν στην Ελλάδα μόνο μετά την επικύρωσή τους από τα ελληνικά προξενεία. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι χάνονται έσοδα σχεδόν 7 εκατ. ευρώ τον χρόνο αλλά ότι πλέον δεν θα υπάρχει κανένας έλεγχος πιστοποιητικών, πολλά από τα οποία είναι πλαστά…

exofrenikos@hotmail.com


Σχολιάστε εδώ