Γ. Μώραλης για κτίριο της ΡΑΛΛΕΙΟΥ: Ενδεχομένως να εξετάσουμε και την άρση της απόφασης που έχουμε πάρει για παραχώρηση για τα δικαστήρια του Πειραιά

Γ. Μώραλης για κτίριο της ΡΑΛΛΕΙΟΥ: Ενδεχομένως να εξετάσουμε και την άρση της απόφασης που έχουμε πάρει για παραχώρηση για τα δικαστήρια του Πειραιά

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης,  μιλώντας σήμερα κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου,  σε προ ημερήσιας συζήτηση, αναφερόμενος στην απόφαση παραχώρησης που έχει πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο για το κτίριο της Ραλλείου,  ώστε να στεγαστούν τα δικαστήρια και να μην φύγουν από την πόλη, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι δεν έχει γίνει το παραμικρό βήμα από την πλευρά του Υπουργείου Δικαιοσύνης για να ξεκινήσει το έργο του δικαστικού μεγάρου.

Ο  κ.  Μώραλης,  μιλώντας στο Σώμα τόνισε μεταξύ άλλων : «Πρέπει να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι για καλύτερη αξιοποίηση και ενδεχομένως να εξετάσουμε και την άρση της απόφασης που έχουμε πάρει για παραχώρηση για τα δικαστήρια του Πειραιά» και  σημείωσε ότι δεν  μπορεί να είναι επ άπειρον, οι αποφάσεις για την αξιοποίηση ενός κτιρίου του Δήμου Πειραιά. «Οι αποφάσεις μας είναι από το 2014 και έχουμε 2018 και δεν έχει γίνει οτιδήποτε. Το μόνο που έχει γίνει είναι οι ενέργειες που έχει κάνει ο Δήμος Πειραιά, ο οποίος  είναι συνεπής σε ό,τι του ζητήθηκε  από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το μόνο που έχει γίνει,  με έρανο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά από ιδιώτες και φορείς της πόλης, είναι μία στατική μελέτη από έναν καθηγητή του Πολυτεχνείου από έρανο της πόλης και τίποτα παραπάνω», τόνισε ο κ. Μώραλης.

Καμιά κίνηση για μελέτη του δικαστικού μεγάρου και καμιά κίνηση γενικότερα δεν έχει γίνει,  είπε ο κ. Μώραλης και διερωτήθηκε : «Άρα  ή  κάποιος δεν θέλει να γίνει το δικαστικό μέγαρο στον Πειραιά ή δεν υπάρχουν τα χρήματα και  μας έχουν πει ψέματα ότι υπάρχουν».

Στη συνέχεια, ο κ. Μώραλης σημείωσε ότι υπάρχουν πιο συμφέρουσες προτάσεις για τον Δήμο Πειραιά, επισημαίνοντας: «είχαμε πει ότι τα δικαστήρια του Πειραιά πρέπει να μείνουν στην πόλη και επιμένω ότι πρέπει να μείνουν στην πόλη και επειδή είχαμε μόνο αυτό το κτίριο ως δημοτικό ακίνητο να προσφέρουμε τότε, για να αποτρέψουμε τη φυγή των δικαστηρίων το κάναμε και θα παίρναμε και ένα κόστος, γιατί το σημείο αυτό δεν είναι το καταλληλότερο στην πόλη για να γίνουν τα δικαστήρια. Παρόλα αυτά το κάναμε για να αποτρέψουμε τη φυγή των δικαστηρίων από την πόλη μας και να μην υπάρξει περαιτέρω μείωση του κύρους της πόλης αυτής, γιατί το δικαστικό μέγαρο προσδίδει πέρα από τη λειτουργία, την καθημερινότητα και όλα τα άλλα και ένα κύρος σε μία πόλη. Κάθε μεγάλη και μεσαία  πόλη στην Ελλάδα έχει το δικό της δικαστικό μέγαρο».

Όμως επαναλαμβάνω, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μώραλης, όλα πρέπει να έχουν και ένα όριο. Σε ενάμιση χρόνο τελειώνει η θητεία της δημοτικής αρχής, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Πόσο να περιμένουμε;

 Δεν έχουμε καν απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης που να λέει  ναι,  αποδεχόμαστε την απόφαση του Δήμου Πειραιά και σκοπεύουμε να κάνουμε  εκεί δικαστικό μέγαρο, σημείωσε ο δήμαρχος.

Επίσης, ο κ. Μώραλης, μιλώντας στο σώμα τόνισε: « Θυμάστε ότι είχαμε αιτηθεί  και μάλιστα με πρωτοβουλία του κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, να παραχωρηθούν στον Δήμο Πειραιά τα παλιά τελωνεία, στην Ακτή Κονδύλη. Αυτό είναι κτίριο που ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών. Ας αποδεσμεύσουμε τη  Ράλλειο αφού δεν προχωράει  τίποτα και αν αποφασίσει βέβαια η  κυβέρνηση να κάνει δικαστήρια, ας πάει στον χώρο εκείνο,  ένα οικοδομικό τετράγωνο είναι,  έχει και παρκινγκ, όταν γίνουν τα δικαστήρια είναι βέβαιο ότι θα ‘χει γίνει και το Μετρό».

Και συνέχισε ότι έχει υψηλότερο συντελεστή, είναι ιδιοκτησίας του δημοσίου, του Υπουργείου Οικονομικών. Μπορεί να είναι και πιο ταχεία η αποπεράτωση του έργου και πιο οικονομική και οτιδήποτε άλλο.

Ο Δήμαρχος Πειραιά αναφέρθηκε και στον χρόνο δέσμευσης του κτιρίου αλλά και  στα χρόνια που θα χρειαστούν να ολοκληρωθεί το έργο αν τελικά αποφασιστεί, καθώς θα έχουν τελειώσει τα έργα ανάπλασης και το Μετρό και θα παραμένει δίπλα από το Δημοτικό Θέατρο αυτό το κτίριο στην κατάσταση που είναι.

Στο τέλος της τοποθέτησής του, ο κ. Μώραλης είπε,  «αν και συμφωνήσαμε από την πρώτη κυβέρνηση που συνεργαστήκαμε  με τον κ. Αθανασίου, στη συνέχεια  με τον κ. Παρασκευόπουλο,  τον κ. Κοντονή και τους εκάστοτε  Γενικούς Γραμματείς που αναλάμβαναν το θέμα, εκτός από τις  ενέργειες  του Δήμου  και την πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα».

Τέλος, ο Δήμαρχος Πειραιά επεσήμανε ότι στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα φέρει προς συζήτηση και απόφαση το θέμα.


Σχολιάστε εδώ