Τσίπρας κατά Στουρνάρα: Ερωτηματικά από την επιμονή του για προληπτική γραμμή πίστωσης

Τσίπρας κατά Στουρνάρα: Ερωτηματικά από την επιμονή του για προληπτική γραμμή πίστωσης

Τα κύρια σημεία από την ομιλία του Πρωθυπουργού στο το 3ο Delphi Economic Forum για την επόμενη μέρα και την προοπτική της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή.

Έχουμε καταστήσει σαφές ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα σεβαστούμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει αλλά ταυτόχρονα διεκδικούμε τον αυτοκαθορισμό της οικονομικής μας στρατηγικής, τόσο για εθνικούς, όσο και για γεωπολιτικούς λόγους.
Ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ισχυρά ευρωπαϊκά σύνορα.

Διαμορφώνουμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που περιλαμβάνει τον αναπτυξιακό νόμο, στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, σταθερό τραπεζικό σύστημα και την ταχύτατη απορρόφηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Η Ελλάδα της ύφεσης, επέστρεψε από το 2017 στην ανάπτυξη και μάλιστα με δυναμικούς ρυθμούς που εκτιμάται ότι υπερβαίνουν σταθερά το 2% από φέτος και για τα επόμενα έτη. Η ανεργία, σε τρία χρόνια, υποχώρησε κατά 7% και διατηρεί μια συνεχή τάση αποκλιμάκωσης.

Στα τρία χρόνια διακυβέρνησης δώσαμε απτά δείγματα του νέου πολιτικού ήθους που θέλουμε για τη χώρα: Με τη στάση μας στο μεταναστευτικό, όπου αποκομίσαμε το διεθνή έπαινο. Προτάσσοντας τον ανθρωπισμό κόντρα στον εγχώριο συντηρητισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.

Τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα είναι το επιστέγασμα μιας δύσκολης αλλά καλά σχεδιασμένης προσπάθειας. Μιας προσπάθειας που αποτελεί την παρακαταθήκη της πρώτης κυβερνητικής περιόδου που προετοίμασε την έξοδο από την επιτροπεία και το πέρασμα στο μέλλον.

Yπηρετούμε σταθερά τη στρατηγική που συνδιαμορφώσαμε με τους εταίρους μας για πλήρη και αυτοδύναμη επάνοδο στις αγορές μέσω του κεφαλαιακού αποθέματος που δημιουργήσαμε, ώστε τον Αύγουστο που μας έρχεται να μην έχουμε την ανάγκη κανενός τρίτου για να σταθούμε στα πόδια μας.


Σχολιάστε εδώ