Η Άγκυρα “κατασκευάζει” σενάρια κατασκοπείας σε βάρος των Ελλήνων στρατιωτών

Η Άγκυρα “κατασκευάζει” σενάρια κατασκοπείας σε βάρος των Ελλήνων στρατιωτών

Επιβαρυντικά σενάρια για τους δύο Έλληνες στρατιώτες φαίνεται πως εξυφαίνει η Άγκυρα, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα αναφέρει η εθνικιστική τουρκική εφημερίδα, «Γενί Ακίτ», που επικαλείται τουρκικές πηγές ασφαλείας.

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, το πρώτο σενάριο θέλει τους δύο συλληφθέντες -που ήδη κρατούνται μετά από διαταγή τουρκικού δικαστηρίου- να μην είναι στρατιώτες αλλά κατάσκοποι που φορούσαν στρατιωτικές στολές.

Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει μάλιστα πως πρόκειται για συνήθη πρακτική της χώρας μας το τελευταίο διάστημα. Το δεύτερο σενάριο αναφέρει πως οι δύο Έλληνες στρατιώτες εισήλθαν στο τουρκικό έδαφος για να έρθουν σε επαφή είτε με στελέχη των Κούρδων μαχητών της Συρία (YPG), είτε με οπαδούς του Φετουλάχ Γκιούλ.

Οι τουρκικές Αρχές όπως φαίνεται ετοιμάζονται να δημιουργήσουν ζήτημα συνεργασίας Ελλάδας και οπαδών του Φετουλάχ Γκιούλ, ο οποίος σύμφωνα με το καθεστώς Ερντογάν βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Οι πηγές ασφαλείας που μίλησαν στην ‘Γενί Ακίτ’ αναφέρουν πάντως ότι η Άγκυρα εξετάζει και τα δύο αυτά σενάρια και για το λόγο αυτό η επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών ενδέχεται να καθυστερήσει.


Σύμφωνα με το μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώνεται διαρκώς από το πρωί για τις εξελίξεις και βρίσκεται σε επικοινωνία τόσο με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο, όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Στο Πεντάγωνο ο Κικίλιας

Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας μεταβαίνει εκτάκτως ο Τομεάρχης Αμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ μεταβαίνει προκειμένου να έχει πλήρη ενημέρωση για την υπόθεση της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές.

Για διπλωματικό καψώνι μιλούν στην Ελλάδα 

Η υπόθεση πήρε διαστάσεις διπλωματικού καψωνιού από την πλευρά της Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και πρόκειται για ένα αμιγώς στρατιωτικό επεισόδιο -τοπικού μάλιστα χαρακτήρα- το γεγονός ότι το συγκεκριμένο συμβάν ξέφυγε από το σύνηθες επίπεδο διαχείρισης (τοπική ταξιαρχία) και χρειάστηκε ο Ελληνας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Αποστολάκης να καλέσει τον Τούρκο στρατηγό Ακάρ μόνο και μόνο για λίγα μέτρα εισόδου των δύο στρατιωτικών σε τουρκικό έδαφος αποδεικνύει ότι η Αγκυρα επέλεξε να κάνει καψώνι στην Αθήνα, παραπέμποντας στη Δικαιοσύνη τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς.

Τζανακόπουλος: Βρισκόμαστε σε συνεννόηση για την επιστροφή τους

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε δηλώσεις του είπε πως Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε συνεννόηση για τη διευθέτηση του ζητήματος. Παράλληλα χαρακτήρισε σενάρια φαντασίας τις πληροφορίες ότι η Αγκυρα συνδέει την υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα.

Συγκεκριμένα, στην ενημέρωση που παρείχε για το περιστατικό με τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται από τις τουρκικές Αρχές, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τις τουρκικές Αρχές για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Άκαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο Έλλήνων στη χώρα μας».

Η ανακοίνωση του ΓΕΣ για το συμβάν

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) ενημέρωσε για το περιστατικό σήμερα. «Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.

Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες Αρχές. Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα. Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες», ανέφερε η ανακοίνωση του ΓΕΣ.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δήλωσε ότι επικοινώνησε με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ο οποίος τον ενημέρωσε ότι:

Οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί οδηγήθηκαν στην διαδικασία του αυτοφώρου.

  • Η διαδικασία αυτή είναι τυπική και όχι ασυνήθης.
  • Το Προξενείο της χώρας μας φρόντισε για τη νομική τους υποστήριξη.
  • «Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων εντός της ημέρας όλα να ολοκληρωθούν με τον καλύτερο τρόπο» κατέληξε ο Α. Λο

Πληροφορίες από:  hellasjournal.com   και iefimerida.gr


Σχολιάστε εδώ