Αλ. Παπαχελάς: «Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι»: Έχει μαζευτεί πολύς «ατμός»…

Αλ. Παπαχελάς: «Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι»: Έχει μαζευτεί πολύς «ατμός»…

Διά χειρός…
…του διευθυντή της «Καθημερινής» Αλέξη Παπαχελά, από το σχόλιό του με τίτλο
«Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι»: Έχει μαζευτεί πολύς «ατμός»…

«Ζούμε σε αντισυστημικούς καιρούς. Τίποτα δεν είναι βέβαιο και τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται προβλέψιμο. 

Ο ελληνικός λαός νιώθει εξαντλημένος και ταπεινωμένος. Ένα από τα λάθη που έγιναν στην αρχή της μεγάλης κρίσης ήταν ο τιμωρητικός τόνος της αντιμετώπισης των έξω. Σε συνδυασμό με την οικονομική εξουθένωση, βοήθησε στο να μαζευτεί πολύς ‘‘ατμός’’. Οι Έλληνες είναι θυμωμένοι γιατί έχουν νιώσει την υπερηφάνειά τους να τσαλακώνεται επανειλημμένα.

Ίσως λοιπόν το ζήτημα της ονομασίας να είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Μια μεγάλη μερίδα πολιτών θεωρεί τρελό να υποχωρήσει η Ελλάδα και απέναντι σε μια μικρή, ανίσχυρη χώρα. Λογικό ή παράλογο δεν έχει καμία σημασία. Στην εποχή μας, έχουμε δει πολύ λιγότερο συναισθηματικούς λαούς, όπως π.χ. οι Βρετανοί, να αντιδρούν βίαια και να παίρνουν αποφάσεις εν θερμώ για ζητήματα που αφορούν την εθνική τους υπερηφάνεια».

«Και μία παρατήρηση για τους ξένους που παρακολουθούν με απορία τα ελληνικά δρώμενα. Έως το 2012 έκαναν το λάθος να συνομιλούν με το ‘‘Κολωνάκι’’ και να πιστεύουν ότι καταλαβαίνουν την Ελλάδα. Τώρα συνομιλούν με ένα νέο κατεστημένο που και αυτό, όπως συμβαίνει πάντα, κινείται μέσα σε μια γυάλα. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει μια ιδιαίτερη περίπτωση. Ο διπολισμός, ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, που μας χαρακτηρίζει από τη γέννηση του νεοελληνικού κράτους, δεν έχει εξαλειφθεί. Αντιθέτως, η οικονομική κρίση τον ζωντάνεψε».


Σχολιάστε εδώ