Προκόπης Παυλόπουλος: Ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με ρήτρα ανάπτυξης

Προκόπης Παυλόπουλος: Ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με ρήτρα ανάπτυξης

 

Στα πλεονεκτήματα της Ευρωπαϊκής Οικογένειας και στις απειλές που αυτή δέχεται από την παγκοσμιοποίηση και την κρίση χρέους που είναι αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 3ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που λαμβάνει χώρα από την 1η έως τις 4 Μαρτίου στους Δελφούς.

Η Ευρωζώνη θα πρέπει να συνειδητοποιήσει τον πραγματικό εχθρό της που δεν είναι άλλος από την κρίση χρέους η οποία επιδεινώνεται με τις πολιτικές της αυστηρής λιτότητας που εφαρμόζονται, ανέφερε χαρακτηριτικά ο κ. Παυλόπουλος τονίζοντας ότι θα πρέπει να αλλάξει άρδην η ως τώρα ακολουθούμενη πολιτική που, νομοτελειακώς, συρρικνώνει το ΑΕΠ των κρατών-μελών της και επιδεινώνει την κρίση χρέους. «Οι πολιτικές λιτότητας που ακολουθούνται συρρικνώνουν το ΑΕΠ, δεν προάγουν την ανάπτυξη και εκτοξεύουν το χρέος το σύνολο της Ευρωζώνης» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, η Ευρωζώνη είναι εκτεθειμένη γιατί παράγει πρόσθετο χρέος μέσω των πολιτικών λιτότητας που ακολουθεί, σε αυτό που υπάρχει ήδη λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης κι ενώ δε διαθέτει τα κατάλληλα μέσα για να αμυνθεί όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, όπως εξήγησε, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα όπως η θέσπιση κανόνων, η διάθεση των κατάλληλων δημοσιονομικών εργαλείων για την αντιμετώπιση των κρίσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η τέλεση του Eurogroup με διαφανείς όρους και η μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ώστε να αποφεύγεται η συνδρομή του ΔΝΤ το οποίο στερείται της απαιτούμενης εμπειρίας της ευρωζώνης και του ευρώ.

«Αν η ευρωζώνη δεν αντιμετωπίσει την παγκόσμια κρίση χρέους θα βρεθεί μπροστά στον κίνδυνο αποσάρθρωσής της», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υπογράμμισε πως οι εταίροι πρέπει να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με ρήτρα ανάπτυξης, αφού τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφασίστηκαν δεν αρκούν.

Παράλληλα, τόνισε ότι η οικονομική κρίση της Ελλάδας δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μεμονωμένη περίπτωση αλλά ως ένα «case study» για το πως θα αντιδρά εφεξής η Ευρώπη σε αντίστοιχες περιστάσεις.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε και στις αγορές «με την ανεξέλεγκτη σε παγκόσμια κλίμακα δράση τους», τις οποίες χαρακτήρισε ως μια από τις βασικές αιτίες «που οδήγησαν και οδηγούν, σχεδόν νομοτελειακώς, στην εμφάνιση αλλά και στην διαιώνιση της κρίσης χρέους παγκοσμίως. «Οι αγορές μπορούν, ανά πάσα στιγμή, να επηρεάσουν καθοριστικώς το κόστος δανεισμού κάθε χώρας σ΄ όλον τον Πλανήτη, ιδίως δε το κόστος δανεισμού χωρών που, εξαιτίας της σύστασης της οικονομίας τους, είναι περισσότερο εκτεθειμένες και ανυπεράσπιστες έναντι των οικονομικών κολοσσών. Την ως άνω δύναμη -και την αντίστοιχη κατά τ΄ ανωτέρω αρνητική επιρροή- των αγορών καθιστά εφικτή και η ανεξέλεγκτη δράση τους, η οποία εξηγεί ευχερώς τόσο το ότι είναι υπέρμαχοι μιας στρατηγικής οικονομικής «απορρύθμισης» παγκοσμίως, όσο και το ότι για την επίτευξη των στόχων τους, κάνουν ευρύτατη χρήση πολύμορφων «παραγώγων», δηλαδή χρήση μεθοδεύσεων «στοιχηματικού» τύπου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε τέλος και στις απειλητικές πτυχές της παγκοσμιοποίησης όπως η ταχύτατη -και, με γεωμετρική πρόοδο- διεύρυνση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ κρατών παγκοσμίως.

Η ετήσια συνδιάσκεψη διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία «Οικονομικό Φόρουμ Δελφών». Η διοργάνωσης πραγματοποιείται με την υποστήριξη της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου των Δελφών.


Σχολιάστε εδώ