Σημαντικές εξελίξεις για τους ασθενείς με ψωρίαση

Σημαντικές εξελίξεις για τους ασθενείς με ψωρίαση

Το υπουργείο Υγείας εξέτασε την ένταξη της ψωρίασης στην κατηγορία των δυσίατων νοσημάτων, έπειτα από σχετικό αίτημα του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα «Επιδέρμια».

Το αίτημα βρήκε θετική ανταπόκριση από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, και αναμένεται η σχετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).

Θετική ανταπόκριση επίσης βρήκε το αίτημα του Συλλόγου «Επιδέρμια» για τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής των ασθενών στο κόστος θεραπείας από 25% σε 10% σε τοπικά και συστηματικά σκευάσματα. Επιπροσθέτως, το υπουργείο Υγείας δεσμεύτηκε για την άμεση εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και των μητρώων ασθενών αναφορικά με την ψωρίαση.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε η Παναγιώτα Μήτρου, MD, PhD Παθολόγος, Συνεργάτης του Γενικού Γραμματέα υπουργείου Υγείας, κατά τη διάρκεια ημερίδας με τίτλο «Forum Ανταλλαγής Απόψεων για την Ψωρίαση και την Ψωριασική Αρθρίτιδα», που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα «Επιδέρμια». Κεντρικός θεματικός άξονας της ημερίδας ήταν η παρουσίαση του Ψηφίσματος WHA67.9 για την Ψωρίαση και της Παγκόσμιας Έκθεσης για την Ψωρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με σκοπό την ανάπτυξη διαλόγου μεταξύ των εταίρων της Υγείας για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με ψωρίαση στη χώρα μας.

Η καταγραφή της ψωρίασης στην Παγκόσμια Έκθεση για την Ψωρίαση
Η ψωρίαση είναι ένα χρόνιο, ανίατο, μη μεταδιδόμενο νόσημα που μπορεί να προκαλέσει αναπηρία και έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών, ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Δημήτριος Ρηγόπουλος, Καθηγητής Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Διοικητής Νοσοκομείου Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων «Ανδρέας Συγγρός» και Πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας. Όπως τόνισε ο κ. Ρηγόπουλος, η ψωρίαση είναι μία σύνθετη νόσος με πολλαπλές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών. Χαρακτηρίζεται από υψηλή συννοσηρότητα, δηλαδή συνοδεύεται συχνά από άλλες παθήσεις (ψωριασική αρθρίτιδα, καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο κ.ά.).

Εξίσου σημαντικές είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις της νόσου, με τις αγχώδεις διαταραχές και την κατάθλιψη να εκδηλώνονται με μεγαλύτερη συχνότητα μεταξύ των ατόμων με ψωρίαση. Πολλοί ασθενείς έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και σε μεγάλο ποσοστό εκδηλώνουν αισθήματα θυμού ή απελπισίας. Δυστυχώς, τα συναισθήματα αυτά τροφοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από τον κοινωνικό στιγματισμό των ατόμων με ψωρίαση, λόγω της εσφαλμένης αντίληψης ότι η νόσος είναι μεταδοτική.

Πέρα από τις επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής του ασθενούς, η ψωρίαση έχει αρνητικό αντίκτυπο στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, καθώς η χρονιότητα και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορούν να μειώσουν την παραγωγικότητα των ασθενών και να οδηγήσουν σε αύξηση του ποσοστού απουσίας από την εργασία τους ή νοσηλειών.

Για αυτόν τον λόγο, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κοινωνικοοικονομικής επιβάρυνσης του νοσήματος απαιτεί τη λήψη μέτρων που θα ικανοποιούν τις ανάγκες των ασθενών σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους. «Εμείς οι γιατροί, οι ασθενείς και η Πολιτεία θα πρέπει να συνεργαστούμε και να προσφέρουμε ο καθένας τη δική του γνώση και εμπειρία για την εφαρμογή μέτρων που θα συμβάλλουν στη μείωση του αντίκτυπου της νόσου, τόσο σε ατομικό όσο και συλλογικό επίπεδο. Σήμερα πραγματοποιήθηκε ένα πολύ σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση και ευελπιστώ ότι θα ακολουθήσουν σύντομα άλλες παρόμοιες ενέργειες», δήλωσε ο κ. Ρηγόπουλος.


Σχολιάστε εδώ