Πρωτοποριακή επέμβαση ομφαλοκήλης χωρίς τομή στους μυς

Πρωτοποριακή επέμβαση ομφαλοκήλης χωρίς τομή στους μυς

Μία εξελιγμένη ρομποτική επέμβαση για την αποκατάσταση ομφαλοκήλης χωρίς να γίνει τομή στους μυς της κοιλιάς πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Νοσοκομείο «Metropolitan».
Η επέμβαση διενεργήθηκε με το σύστημα Da Vinci και στη διάρκειά της διορθώθηκε ταυτοχρόνως και η διάταση λευκής γραμμής που επίσης είχε η 44χρονη ασθενής.

Όπως εξηγεί ο γενικός χειρουργός Δρ Διαμαντής Θωμάς, MD, PhD, FACS, διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Metropolitan Hospital, η λευκή γραμμή είναι ένας τένοντας στη μέση γραμμή της κοιλιακής χώρας (ανατομικά εκτείνεται από το στέρνο μέχρι τον ομφαλό), που δημιουργείται από τη συνένωση δύο κοιλιακών μυών (λέγονται ορθοί κοιλιακοί μύες). Ο τένοντας αυτός μπορεί να χαλαρώσει στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή όταν ένα άτομο πάρει πάρα πολλά κιλά και δεν επανέρχεται πάντοτε μετά τον τοκετό ή την απώλεια του περίσσιου βάρους, αλλά εμφανίζεται στην κοιλιά σαν εξόγκωμα (μπορεί να έχει διάμετρο 2-3 εκατοστά ή και μεγαλύτερη). «Το χειρουργείο για την αποκατάσταση της ομφαλοκήλης και της διάτασης της λευκής γραμμής με εξωπεριτοναϊκή προσπέλαση (e-TEP) έγινε χωρίς να εισέλθουν τα χειρουργικά εργαλεία στο εσωτερικό της περιτοναϊκής κοιλότητας, δηλαδή στον χώρο όπου υπάρχουν τα εσωτερικά όργανά μας», λέει ο Δρ Θωμάς.


«Ουσιαστικά, έγινε τομή μόνο στο δέρμα και στη συνέχεια δημιουργήσαμε έναν χώρο κάτω από τον ορθό κοιλιακό μυ και πάνω από το περιτόναιο, αποφεύγοντας να κόψουμε τον μυ. Αφού διορθώσαμε την κήλη και τη διάταση της λευκής γραμμής, τοποθετήσαμε σε αυτόν τον χώρο ένα πλέγμα το οποίο θα αποτρέψει την εκ νέου δημιουργία τους».

Ο χώρος όπου τοποθετήθηκε το πλέγμα είναι ο πλέον ενδεδειγμένος, διότι δεν έρχεται σε επαφή με τα εσωτερικά όργανα και έτσι αποφεύγεται το ενδεχόμενο επιπλοκών, όπως οι συμφύσεις (ίνες από ουλώδη ιστό) με τα εσωτερικά όργανα της κοιλιάς, το ύγρωμα (δημιουργία σάκου με υγρό) αλλά και οι μολύνσεις.

«Η τεχνική που χρησιμοποιήσαμε είναι η εξελιγμένη μορφή μιας κλασικής τεχνικής που λέγεται Rives-Stoppa», επισημαίνει ο Δρ Θωμάς. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση έγινε ρομποτικά και, ενώ είχε μεγάλο βαθμό δυσκολίας, το χειρουργείο διευκολύνθηκε από τη χρήση του συστήματος DaVinci. Η ίδια τεχνική ενδείκνυται και για άλλες κήλες, όπως οι μετεγχειρητικές, οι βουβωνοκήλες κ.λπ.». Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου και η ασθενής πήρε εξιτήριο το επόμενο πρωί, δίχως καν να χρειασθεί παυσίπονα φάρμακα.


Σχολιάστε εδώ
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!