Καλή Σαρακοστή, αν και είναι μόνιμη

Κύριε Διευθυντά,
Οι αναμνήσεις απ’ τις γιορτές της Αποκριάς, με τη «διαθήκη» του καρνάβαλου, που άφηνε σε όλους μας κάτι, και το κάψιμό του στο τέλος της βρα­διάς, ανήκουν, δυστυχώς, στο παρελθόν. Κατεβαίναμε στην πόλη, ψωνίζαμε τα μασκαρέματα, φτιάχναμε τα άρματα, κάναμε τις πρόβες στα χορευτικά, που μας έφτιαχναν το κέφι και μας γέμιζαν χαρά και ευτυχία.

Πέρασε η Κυριακή της Τυροφάγου και η καθαρά Δευτέρα -τα Κούλουμα για πολλούς- και τη λαγάνα, τον χαλβά, τον ταραμά δεν τα σκεφτήκαμε, αφού οι ανάγκες της καθημερινότητας μας ξεπερνούν. Και όμως ξεκίνησε η Σαρακοστή, με τους γείτονες να ανηφορίζουν στο εκκλησάκι μας για να προσευχηθούν, ενώ κάποιοι θα νηστέψουν, προετοιμάζοντας τις ψυχές τους για τον ερχομό της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.

Οι προσευχές -πλέον- του καθενός μας δεν είναι για το αύριο, όπως παλιά, αλλά μόνο για το σήμερα, αφού η φτώχεια χτύπησε κόκκινο, παρ’ όλα όσα ισχυρίζεται ο Αλέξης για έξοδο στις αγορές, μιας και μας φαίνονται ωσάν παραμύθι.

Άκουσα και τον Μοσκοβισί στην τηλεόραση, αφού για εφημερίδες δεν υπάρχει χρήμα, που μας προσγείωσε ανωμάλως στην πραγματικότητα, λέγοντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι δεν μπορεί να υπάρξει καθαρή έξοδος και ότι εκτός των μέτρων και των πλεονασμάτων είναι σε αναμονή για το κλείσιμο της τελευταίας αξιολόγησης μόνο… 88 προαπαιτούμενα.

Κάθε μέρα μαθαίνουμε τα «καλά» νέα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τις αυξήσεις των φόρων και των εισφορών, τη μείωση των συντάξεων, τις ρυθμίσεις των χρεών με τα χίλια προαπαιτούμενα, τους μισθούς πείνας, τη μερική απασχόληση και τα λουκέτα στα μαγαζιά.

Οι βιομήχανοι, μιας και αρκετοί από δαύτους τσίμπησαν κάτι απ’ τον δημόσιο κορβανά, βρισκόμενοι σε αρμονία με τους «γέρακες» των αγορών, μας εμφανίζουν συνεχώς δείκτες ευημερίας, που τους αποκαλούν μακροοικονομικούς, για να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι τα χρήματα που βγάζουν απ’ το «τσάκισμα» των μισθών των εργαζομένων μπαίνουν στις τσέπες μας και όχι στις δικές τους.
Δυστυχώς και ο Αλέξης… μετά το «σχίσιμο των Μνημονίων», δέχθηκε ότι όλα αυτά έγιναν για το καλό μας, κάτι που υποστήριζαν και άλλοι πολιτικοί στο παρελθόν, όπως ο Γιωργάκης, ο Άδωνης, ο Λοβέρδος κ.ά.

Για πολλοστή φορά δεχθήκαμε απειλές απ’ τη «φίλη» μας Τουρκία, αλλά η απάντηση των πολιτικών ταγών μας δεν έμοιαζε τόσο δυναμική, μιας και, ωσάν πτωχευμένη χώρα, χωμένη στα Μνημόνια και στην επιτροπεία, σκέφτηκαν ότι ένα θερμό επεισόδιο θα προκαλούσε τεράστιες απώλειες στον τουρισμό, που είναι ίσως η μοναδική προσοδοφόρα «βιομηχανία».

Όμως πρέπει να διαισθάνονται και το φρόνημα του ελληνικού λαού, κρατώντας τις απαραίτητες ισορ­ροπίες, για να μη φτάσουμε στην απώλεια της εθνικής υπερηφάνειας, όπως επί εποχής του αλησμόνητου Σημίτη, με τα Ίμια (1996) και το μεγάλο «ευχαριστώ» στους Αμερικανούς.

Στην εξωτερική πολιτική, ο κ. Κοτζιάς ετοιμάζει για τα Σκόπια -όπως ακούσαμε- συμφωνία-πακέτο, που την αναμένουμε έχοντας αρκετές επιφυλάξεις, αφού σχεδόν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις υποχω­ρούσαν ή άλλαζαν συνεχώς εθνική στρατηγική, όπως και η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, που δεν μας έδωσε να καταλάβουμε έως σήμερα τι ακριβώς πρεσβεύει, παρά μας αφήνει συνεχώς στην αμφιβολία.

Το θέμα των ημερών βέβαια είναι το σκάνδαλο της Novartis, αφού απ’ τα φάρμακα… και τις μίζες ο ελληνικός λαός στερήθηκε 23 δισ. ευρώ, που μαζί με τα σκάνδαλα στα εξοπλιστικά, τις υψηλές δαπάνες για τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων, την άχαρη διαχείριση στο Ασφαλιστικό και μια σειρά άλλων, άστοχων ενεργειών στα παρελθόντα έτη φτάσαμε στη φτωχοποίηση και στα Μνημόνια του Γιωργάκη.

Σε όλους εμάς, τους ανθρώπους της βιοπάλης, των πόλεων και των χωριών, που πλέον δεν καλύπτουμε ούτε τις βασικές ανάγκες των παιδιών μας, φαίνεται αδιανόητο πώς ένα κύκλωμα γιατρών, κρατικών αξιωματούχων και πολιτικών μαζί με την πασίγνωστη φαρμακοβιομηχανία -ίσως και με άλλες εταιρείες- ρουφούσαν με το καλαμάκι το αίμα και τον ιδρώτα του λαού. Ο αρχηγός της ΝΔ, ο Κυριάκος, αντί να μιλάει για «κουκουλοφόρους» -έστω και εάν υπάρχουν κύκλοι, μέχρι τώρα, που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για την εμπλοκή πολιτικών στη μίζα, αλλά φουσκώθηκαν τα γεγονότα απ’ τον Αλέξη- ας ζητήσει τουλάχιστον συγγνώμη απ’ τους πολίτες αυτής της χώρας, γιατί το κόμμα που υπηρετεί έριξε τη χώρα στα βράχια!

Και μετά ζητά την εξουσία!

Άντε και καλή Σαρακοστή, Κυριάκο!

Ανένδοτος


Σχολιάστε εδώ