Αβραμόπουλος στις «Ιστορίες»: Δεν συμμερίζομαι τα περί «πολωνοποίησης»

Αβραμόπουλος στις «Ιστορίες»: Δεν συμμερίζομαι τα περί «πολωνοποίησης»

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ «ΙΣΤΟΡΙΕΣ» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΕΞΗ ΠΑΠΑΧΕΛΑ ΚΑΙ ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ

 

Σε κάποια στιγμή εκλήθησαν από τον ανακριτή κάποιοι από αυτούς που ήταν μπλεγμένοι σε αυτή την ιστορία της Novartis. Μπήκαν μέσα ως μάρτυρες και βγήκαν -λυπάμαι που θα το πω- με κουκούλες. Για να καταγγείλουν πολιτικά πρόσωπα. Δεν το λέω εγώ. Το είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο οποίος είπε «τους πιάσαμε, τους πιέσαμε, τους ανακρίναμε, άρα τους ξέρουμε». Αφού λοιπόν τους ξέρουμε, ας τους μάθουμε κι εμείς.

– Για το εάν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί προσαύξηση περιουσίας για τον ίδιο και συνεργάτες του.

Ξεκάθαρα λέω ότι σε ό,τι με αφορά δεν υπάρχει καμία περίπτωση και πρώτος εγώ ζητώ να ερευνηθεί σε βάθος οτιδήποτε αφορά στην προσωπική και στην πολιτική μου ζωή. (Για τους συνεργάτες του) Ας τους ψάξουν λοιπόν. Ας τους ερευνήσουν. Και αν κάτι βρεθεί, στο εκτελεστικό το απόσπασμα. Αλλά αυτό σας το λέω με βάση και τις διαβεβαιώσεις που μου έχουν δώσει. Το θέμα μας δεν είναι εκεί. Εγώ πιστεύω ότι είναι καθ’ όλα εντάξει. Το πιστεύω. Γιατί αν δεν το πίστευα δεν θα είχα συνεργάτες. Και δεν είχα δύο, είχα 102. Εκατό δύο συνεργάτες έχω, διότι η έρευνα πρέπει να επεκταθεί παντού.

 

– Για το εάν έχει μιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα

Όχι, δεν χρειάστηκε αλλά δεν έχω καμιά δυσκολία να μιλήσω. Βέβαια αν χρειαστεί να μιλήσω δεν θα μιλήσω για αυτό. Γι’ αυτό θα μιλήσει η Δικαιοσύνη μέχρι την ώρα που τα καθάρματα αυτά που έστησαν αυτή τη σκευωρία θα βρεθούν στο εδώλιο. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Γι’ αυτό και τις προάλλες κατέθεσα τη μηνυτήρια αναφορά καταφερόμενος κατά των κουκουλοφόρων. Όταν βγούνε οι κουκούλες τότε επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω μια φράση που ακούστηκε τις τελευταίες ημέρες όπως συνέβη όταν τους βάλανε μέσα στα ανακριτικά γραφεία και είπε ο υπουργός Υγείας ότι λάλησαν έτσι και τότε θα λαλήσουν. Και θα καταπέσουν όλα αυτά τα πράγματα. Κοιτάξτε, μην έχετε καμιά αμφιβολία και το λέω με ευθύνη. Με μεγάλη ευθύνη, όπως πάντα διέκριναν τα λόγια μου. Πρόκειται για μία σκευωρία, η οποία στήθηκε από κάποιους κύκλους με συγκεκριμένους σκοπούς και θα καταρρεύσει. Η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της, η Βουλή κάνει τη δουλειά της, δεν το συζητάμε, υπάρχουν θεσμικές δικλείδες ασφαλείας…

– Για τη σχέση του με τον κ. Φρουζή:

Δεν τον ξέρω, δεν τον γνωρίζω, δεν ξέρω καν το όνομά του και βγαίνει στην [ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ] και λέει ότι τον κ. Αβραμόπουλο και τον κ. Βενιζέλο δεν τους έχω γνωρίσει και δεν τους έχω συναντήσει ποτέ. Και μάλιστα εξηγεί και γιατί. Γιατί το εξηγεί. Πώς το εξηγεί: Λέει τον καιρό που εγώ ανελάμβανα μία θέση προφανώς προέδρου, δεν ξέρω τι ακριβώς ήταν σε αυτήν την εταιρεία, ο κ. Αβραμόπουλος έφευγε από το υπουργείο Υγείας. Άρα αυτό το ψευδώνυμο που επικαλεστήκατε, του ψευδομάρτυρα, του κουκουλοφόρου όπως τον λέει πλέον και ο λαός μας, αναφερόμενος στον κ. Φρουζή, λέει ότι αυτός ήταν που διέπραξε αυτές τις πράξεις. Ε, λοιπόν δεν υπάρχει εδώ ένα κατάφωρο ψέμα; Δηλαδή μεταξύ τους διαψεύδονται.

– Για τις παραγγελίες εμβολίων κατά του ιού Η1Ν1

Βλέποντας πώς έχουν τα πράγματα, ενημερώνω τον πρωθυπουργό, τον κ. Καραμανλή. Και του λέω «πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας, να διασφαλίσουμε τον κόσμο, αλλά να ξέρουμε και τι γίνεται. Και να έχουμε το νου μας. Είμαστε στην Ελλάδα. Μου λέει: «τι προτείνεις;» «Προτείνω τη σύσταση διακομματικής επιτροπής της Βουλής που θα διενεργήσει τον Διαγωνισμό. Δηλαδή, να μην τον διενεργήσει ούτε το υπουργείο Υγείας ούτε το υπουργείο Ανάπτυξης, που όπως ξέρετε είχε την αρμοδιότητα. (…) Ο ψευδομάρτυρας λέει ότι μοιράστηκαν τότε 40 εκατομμύρια. Δηλαδή φανταστείτε ότι στη διακομματική επιτροπή της Βουλής καθώς και στους παράγοντες του Συμβουλίου Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου βγήκε κάποιος και μοίραζε λεφτά. Λοιπόν όλα αυτά καταπίπτουν. Αυτό δεν το ξέρανε κι έτσι καταρρίπτεται αυτό το ψεύδος. Το σημαντικό είναι ότι σήμερα οι Έλληνες αισθάνονται ασφαλείς.

– Για το εάν οι πράξεις του ήταν εν γνώσει του τότε Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή

Ο κ. Καραμανλής είναι ένας υπεύθυνος πολιτικός Υπήρξε ένας πολύ καλός πρωθυπουργός και ήταν ενήμερος για όλα τα θέματα του. Και ειδικότερα για αυτά τα ζητήματα είχε δώσει και συγκεκριμένες οδηγίες. Γι’ αυτό και συγκάλεσε τις κυβερνητικές επιτροπές όπου συζητήθηκαν και ελήφθησαν οι αποφάσεις.

– Για το υψηλό κόστος του μοριακού ελέγχου του αίματος στη διάρκεια της θητείας του

Η δική μου ευθύνη ως υπουργού Υγείας, τα τρία χρόνια που ήμουν εκεί, ήταν να παρακολουθώ τη λειτουργία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Για το αν παρέχονται υπηρεσίες Υγείας στους Έλληνες πολίτες. Αυτή ήταν η αποστολή μου. Οι δαπάνες αυξάνονται κατά καιρούς, ανάλογα με τα ζητήματα, με τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο ευρύτερος χώρος της Υγείας.

– Για την υψηλή φαρμακευτική δαπάνη στη διάρκεια της θητείας του

Η δική μου ευθύνη ως υπουργού Υγείας, τα τρία χρόνια που ήμουν εκεί, ήταν να παρακολουθώ τη λειτουργία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Για το αν παρέχονται υπηρεσίες Υγείας στους Έλληνες πολίτες. Αυτή ήταν η αποστολή μου. Οι δαπάνες αυξάνονται κατά καιρούς, ανάλογα με τα ζητήματα, με τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο ευρύτερος χώρος της Υγείας.

– Για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τα γεννόσημα φάρμακα που δεν προχώρησαν στη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας 2004 – 2009

Είναι μια περίοδος της κυβέρνησης Καραμανλή από το 2004 μέχρι το 2009. Η επανίδρυση του Κράτους δεν έγινε. Ειλικρινά σας μιλάω. Ούτε ένα από τα 50 χαρτιά που απαιτούνται να ανοίξει κανείς ένα περίπτερο δεν καταργήθηκε. Ήταν στόχος. Μιλούσαμε συνεχώς για μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, -μιλάω συνολικά- η κυβέρνηση από τότε που ξεκίνησε. Πολλά πράγματα έγιναν και κάποια δεν γίνανε. Είναι αλήθεια. Αλλά εδώ δεν αναφερόμαστε στην κυβερνητική πολιτική. Κρίθηκε η κυβερνητική πολιτική από τις εκλογές.

– Για το εάν η υπόθεση θα επηρεάσει τη θητεία του στις Βρυξέλλες

Οι θεσμικές μου σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση δε θα επηρεαστούν όπως δεν επηρεάζεται καθόλου και ο θεσμικός μου ρόλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό είναι μια καθαρά εσωτερική υπόθεση που έχει πάρει τον δρόμο της με τον τρόπο που επελέγη και θα τον ακολουθήσουμε.

– Για τα περί «πολωνοποίησης» της πολιτικής ζωής:

Επειδή διαβάζω διάφορα στις εφημερίδες, «πολωνοποίηση» και τέτοια. Η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο σύγχρονα Συντάγματα της Ευρώπης. Είναι μία Δημοκρατία που λειτουργεί με τις δυσκολίες της με τα προβλήματά της, με τα ελαττώματά της. Και πρέπει αυτή τη Δημοκρατία να την προστατεύσουμε και να την διασφαλίσουμε ώστε ποτέ να μην απειληθεί στο μέλλον. Συνεπώς αυτά που λένε πολλοί ότι η Ελλάδα γίνεται «Πολωνία» εγώ δεν τα συμμερίζομαι. Υπάρχουν διαδικασίες, υπάρχουν κανονισμοί της Βουλής, υπάρχει Σύνταγμα. Και υπάρχει το Σύνταγμα…

Σ. Κοσιώνη: Το κόμμα σας το είπε αυτό κ. Αβραμόπουλε.

Δ. Αβραμόπουλος: Μιλάτε με μένα τώρα, μιλάτε με μένα, και όταν μιλάτε με μένα απαντώ εγώ.

Σ. Κοσιώνη: Άρα έχετε διαφορετική άποψη από το κόμμα.

Δ. Αβραμόπουλος: Αξιολογήστε τη εσείς.


Σχολιάστε εδώ