Η Ελλάδα δεν παίζει, κύριε Ερντογάν


ΘΑΡΡΑΛΕΑ
Του Μάκη Κουρή


Αυτή πρέπει να είναι η ηχηρή απάντηση του ελληνικού λαού και όλων των πολιτικών!

-Κι αυτό να το καταλάβουν καλά οι γείτονές μας, «εχθροί» και «φίλοι»…
-Για άλλη μια φορά κρύφτηκαν οι… σύμμαχοί μας και οι εταίροι μας, για να μη στεναχωρήσουν τον Σουλτάνο

Και ξαφνικά πολλοί «λύκοι» μαζεύτηκαν στη γειτονιά μας. Από όλες τις πλευρές…

Με τα μάτια στραμμένα στο δικό μας χωράφι… Θέλοντας όλοι τους να πάρουν κομμάτια… Κι εμείς δεν δείξαμε ποτέ στους μόνιμους συμμάχους και εταίρους μας, που ακόμη κι όταν μας πούλησαν δεν τους στείλαμε στον αγύριστο ούτε περιορίσαμε τις αγάπες, ότι δεν πρέπει να μας θεωρούν δεδομένους. Κι αυτό το ζήσαμε σε εποχές που η Ελλάδα είχε ηγέτες προσωπικότητες με διεθνή απήχηση, στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση.

Και τώρα οι σύμμαχοί μας και εταίροι μας δεν υπολογίζουν το κοινό συμφέρον στην καυτή περιοχή μας αλλά μόνο τα δικά τους συμφέροντα και τις… κολεγιές με τους απέναντί μας.

Βλέπεις, το οικόπεδο που επέλεξαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας είναι η σημαντικότερη, από γεωπολιτικοστρατιωτική άποψη, περιοχή του πλανήτη, που οδηγεί στις καυτές ζώνες / Ευρώπη, Ρωσία, Ασία, Αφρική, Μεσόγειο / Σουέζ – Ερυθρά Θάλασσα – Εύξεινο Πόντο – Δαρδανέλια – Αδριατική.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, που κάθε άλλο παρά πρωτόγνωρο είναι, με τους «μεγάλους» να τεστάρουν τις αντοχές των κυβερνήσεων, και κυρίως του εκάστοτε πρωθυπουργού, ώστε να δουν μέχρι ποιου σημείου μπορεί να πάει, περνώντας ακόμη και «κόκκινες» γραμμές, μπαίνουν τα «μεγάλα μέσα». Ταυτόχρονα, έχουν ελέγξει και την αντιπολίτευση για να δουν τι αποθέματα υπάρχουν και ποιος είναι ικανός για διάδοχος, ώστε να έχουν στο πιάτο την επόμενη κατάσταση.

Αρκεί μια ματιά προς τα πίσω, από το 1950 κι εδώ, και όποιος διερωτάται αν είναι δυνατόν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα σήμερα θα έχει την απάντηση… Στην πολιτική δεν πρέπει να αποκλείει κανείς τίποτα…

Ξαφνικά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άπλωσε στο τραπέζι όλο τον τραχανά. Χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ένδειξη από την κυβέρνηση ούτε κάποιος καπνός, άνοιξε το Σκοπιανό, νομίζοντας ότι ο γείτονας ομόλογός του είναι έτοιμος για έναν συμβιβασμό στη βάση των πάγιων ελληνικών θέσεων (από ημερών Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου), θεωρώντας ότι είναι πρόσφορο το έδαφος για να κλείσει το θέμα. Φαίνεται, όμως, ότι οι θέσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ κ. Ζάεφ ερμηνεύθηκαν λάθος.

Και κάπου εκεί κόλλησε για άλλη μια φορά η λύση με τους όρους της Αθήνας. Με άγνωστο τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο τι προέκυψε από τη νέα συνάντηση των δύο πλευρών με τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς – το μόνο σίγουρο είναι ότι 25 χρόνια τώρα ο κ. Νίμιτς παίρνει κάποιον πολύ χοντρό μισθό.

Ξαφνικά, όμως, άνοιξε και το Αλβανικό, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να αφήνει να εννοηθεί ότι επί των ημερών του θα λυθεί κι αυτό το θέμα με βάση τις ελληνικές θέσεις, μόνο που μέχρι τώρα δεν έχει κανείς μας τέτοια γεύση από τα Τίρανα.

Αντίθετα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επανειλημμένα σε δημόσιες ομιλίες του έχει θέσει κατηγορηματικά όρους για το θέμα των Τσάμηδων, όπως και για άλλα προβλήματα. Το ίδιο έχει κάνει και για το Σκοπιανό, τονίζοντας ότι η συμφωνία για το όνομα θα πρέπει να ενταχθεί στο Σύνταγμα των Σκοπίων, στην αναθεώρηση που θα γίνει αμέσως, και να απαλειφθούν οι αλυτρωτικές αναφορές κατά της Ελλάδας. Όλα αυτά μέχρι στιγμής είναι στον αέρα, με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει στα Σκόπια ο αναγκαίος αριθμός βουλευτών για την ψήφιση των αλλαγών.

Και ενώ υπάρχουν αυτές οι εκκρεμότητες, πάλι από το πουθενά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Κυριακής 4 Φεβρουαρίου, λίγες ώρες μετά τη λαοθάλασσα του Συλλαλητηρίου για το Σκοπιανό που έπνιξε την Αθήνα, όπου ο Μίκης Θεοδωράκης σήκωσε πολύ ψηλά τον πήχη, άνοιξε τον φάκελο του μεγάλου σκανδάλου της Novartis. Και μεταξύ αυτών που παραπέμπονται είναι δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Παν. Πικραμμένος, αλλά και ο Ευ. Βενιζέλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Άδωνης Γεωργιάδης και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, οπότε απομακρύνεται και η δυνατότητα συναίνεσης όλου του πολιτικού κόσμου σε μια κοινά αποδεκτή λύση για την ονομασία των Σκοπίων.

Και αυτό σήμαινε αλλαγή ατζέντας, μήνυμα ότι οι Σκοπιανοί δεν συμφωνούν με τους όρους της Αθήνας και οι απαιτήσεις τους δεν μπορούν να περάσουν από την Ελληνική Βουλή.

Η Novartis ήταν το καλύτερο… φάρμακο, όχι μόνο για να περάσει στο ντουλάπι το Σκοπιανό αλλά και για να μπουν στη «βιτρίνα» πρώτα ονόματα της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής, ώστε να μην έχουν πειστικό λόγο και οι πολίτες να είναι απέναντί τους, λέγο­ντας: «Να ποιοι φταίνε που έχουμε χάσει τα πάντα»…

Και ενώ δρομολογήθηκε Προανακριτική Επιτροπή και κάθε μέρα θα έχουμε σόου από τις άγριες συζητήσεις στη Βουλή αλλά και στους «καφενέδες» θα γίνεται ο χαμός με τα «Να οι κλέφτες», ο απρόβλεπτος, νταής Ερντογάν όχι μόνο έφερε τα πάνω κάτω με τον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού μας από τουρκική ακταιωρό στα Ίμια, αλλά απειλεί και με δραματικές εξελίξεις, επαναλαμβάνοντας την περασμένη Τρίτη τη γνωστή θέση που διαλαλούν μονίμως, ότι τα Ίμια είναι «τουρκικό έδαφος»!

Θυμίζουμε ότι πριν από δύο εβδομάδες πάλι πολεμικό πλοίο της Τουρκίας «ακούμπησε» ελληνικό πολεμικό πλοίο.

Ποια μπορεί να είναι η συνέχεια;

Σε ώρες, μάλιστα, που ο Τούρκος θέλει να κάνει επίδειξη δύναμης και να δείξει ότι δεν φοβάται κανέναν, ούτε τον Αμερικανό;

Και όταν έχει τον τεράστιο πονοκέφαλο της έναρξης των ερευνών στα οικόπεδα της Κύπρου, όπου βρίσκονται τεράστια κοιτάσματα αερίου (μιλούν για δισεκατομμύρια κυβικά), με τον Ερντογάν να απειλεί το ιταλικής ιδιοκτησίας (ΕΝΙ) ερευνητικό σκάφος;

Ανοίξαμε στη γειτονιά μας διάπλατα πόρτες και παράθυρα χωρίς προηγουμένως να έχουν εξασφαλισθεί κάποιες πλάτες. Λάκισαν οι σύμμαχοί μας. Με πρώτους τους Αμερικανούς αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νηνεμία και νηφαλιότητα μας σύστησαν και… αποκλιμάκωση. Μα, η Ελλάδα φταίει για το… επεισόδιο;

Το ελληνικό πλοίο… ακούμπησε το τουρκικό; Και τις δύο φορές;

Στημένα και τα δύο επεισόδια των πολεμικών του Ερντογάν. Δοκιμές κάνει, για να μετρήσει τις αντοχές της κυβέρνησης και να δει μέχρι πού μπορεί να φτάσει.

Δεν αποκλείεται κάτι να είχε πάρει και το αυτί των Αμερικανών για τις κινήσεις του Ερντογάν.

Αποκλείεται έτσι… ξεκάρφωτα να είπε ο αμερικανός πρέσβης στη συνέντευξη που έδωσε στον ΣΚΑΪ πριν από δύο εβδομάδες ότι υπάρχει ανησυχία για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Και επιβεβαιώθηκε μέχρι κεραίας.

Η Ελλάδα δεν έχει πολλές επιλογές.

Έχει μία και μόνο.

Τη συναίνεση όλου του πολιτικού κόσμου και τη στράτευση του λαού. Πέρα από κόμματα και άλλες διαφορές.

Η Ελλάδα είναι πάνω από όλα.

Την καμπάνα τη χτύπησε ο Ερντογάν. Όχι μία φορά αλλά δύο…

Χρέος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι να φέρει στο τραπέζι τους πολιτικούς αρχηγούς. Το πώς θα το βρει ο ίδιος.

Το μήνυμα που πρέπει να σταλεί είναι ένα και μόνο:

– Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ…

ΥΓ.: Και για να προλάβουμε τους διάφορους κοκορόμυαλους που θα πουν ότι αυτά που προτείνουμε είναι κόλπο για να πάει στις ελληνικές καλένδες το μέγα σκάνδαλο της Novartis και να γλιτώσουν οι πολιτικοί που κατηγορούνται, η υπόθεση πρέπει να πάει στη Δικαιοσύνη και να αναλάβουν Εισαγγελείς και Ανακριτές τους οποίους θα επιλέξουν σε κοινή σύσκεψη οι Πρόεδροι των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων, του Αρείου Πάγου, του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Και επειδή έχει δυσφημισθεί αυτή η ιστορία των «προστατευόμενων μαρτύρων», η λύση θα ήταν όποιοι έχουν στοιχεία για αυτή την υπόθεση να εξετασθούν από κοινού από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τους ανάλογους του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Μόνο έτσι δεν θα υπάρξει καμία σκιά σε όλη τη διαδικασία.


Σχολιάστε εδώ