Μήνυμα Κοτζιά: Την επόμενη φορά δεν θα απαντήσουμε ειρηνικά – Η Τουρκία ξεπέρασε την «κόκκινη» γραμμή

Μήνυμα Κοτζιά: Την επόμενη φορά δεν θα απαντήσουμε ειρηνικά – Η Τουρκία ξεπέρασε την «κόκκινη» γραμμή

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, να σταματήσει τις προκλήσεις, ειδάλλως «την επόμενη φορά δεν θα υπάρξει ειρηνική συμπεριφορά από την ελληνική πλευρά», έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, και στον απόηχο της έντασης στα Ίμια και την Κυπριακή ΑΟΖ,ο κ. Κοτζιάς διαμηνύει πως «η Τουρκία έφτασε στην κόκκινη γραμμή και με κάποια έννοια την προσπέρασε», ενώ ερωτώμενος ποια θα είναι η αντίδραση της Ελλάδας σε ανάλογο περιστατικό εμβολισμού, διαμήνυσε σε έντονο ύφος πως «δεν θα το ξανακάνει. Δεν πρέπει να ξαναγίνει. Αυτό πρέπει να το ακούσουν οι Τούρκοι».

«Η Ελλάδα δεν είναι ούτε Συρία ούτε Ιράκ. Είμαστε ένα αναπτυγμένο κράτος με καλή άμυνα, καλά αμυντικά συστήματα, καλούς συμμάχους υψηλή διπλωματική χωρητικότητα» τόνισε ο Έλληνας υπουργός, σημειώνοντας δε, πως έχει ζητήσει από την νομική υπηρεσία να εξετάσει αν μπορεί να ζητηθεί αποζημίωση.

Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών προαναγγέλλει τη δημοσίευση επιστημονικώνμελετών που αποδεικνύουν πως στην Τουρκία υπάρχουν βραχονησίδες οι οποίες, βάσει διεθνούς Δικαίου, δεν της ανήκουν.

Σημειώνει επίσης σε καυστικό τόνο πως οι Τούρκοι «και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και δεν ξέρουν και γεωγραφία. Δηλαδή, τα Ίμια είναι ασφαλώς Ελληνικά». Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε την Τουρκία νευρική, διότι «δεν πάει καλά στη Συρία, έχει το μέτωπο του Ιράκ ανοικτό, με την Αρμενία έχει κλειστά τα σύνορά της, με το Κυπριακό συμπεριφέρεται ως καουμπόι στα ανοικτά της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω της ΑΟΖ και από το γεγονός ότι έχουν βρεθεί, όπως φαίνεται, μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου».

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών ήταν ιδιαίτερα επικριτικός κατά του προκλητικού συμβούλου του Ερντογάν, Γιγίτ Μπουλούτ. Ερωτηθείς πως ο σύμβουλος του Ερντογάν έχει παρομοιάσει «την Τουρκία με γίγαντα και την Ελλάδα με μύγα», απάντησε «το ότι είναι σύμβουλος του Ερντογάν, αυτό δεν τον κάνει ξύπνιο. Εξυπνάδα στην ανοησία» και προσέθεσε: «Δεν έχει δει ελέφαντες να τρέχουν επειδή είδαν ποντικό μπροστά τους» προσέθεσε.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ το ρεπορταζ στο: newpost.gr


Σχολιάστε εδώ