Σκοπιανό: Πραγματικότητα και φαντασιώσεις

Υπό του
Δρος ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΟΥΝΑΡΗ
Πρεσβευτού ε.τ., τέως Εμπειρογνώμονος
Δικαίου Θαλάσσης του ΥΠΕΞ


Τις τελευταίες μέρες όλοι οι Έλληνες γινόμαστε κοινωνοί των πιο παράξενων αναλύσεων αναφορικά με το Σκοπιανό, από έγκυρους και μη έγκυρους αναλυτές.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε δεν αφορούν μόνο το όνομα του Σκοπιανού κράτους αλλά ιδιαίτερα το Σύνταγμα των Σκοπίων, το οποίο καλεί όλους τους Μακεδόνες της ελληνικής Μακεδονίας, τους «Μακεδόνες» της Βουλγαρίας («Μακεδόνες» του Πιρίν) και τους «Μακεδόνες της Αλβανίας» («Μακεδόνες» της Κορυτσάς) να ενωθούν με το κράτος των Σκοπίων.

Αναφέρονται επίσης στη λεγόμενη «μακεδονική» γλώσσα και στη λεγόμενη «μακεδονική» εθνότητα διαστρεβλώνοντας έτσι ηθελημένα την Ιστορία.

Δυστυχώς, την πολιτική των Σκοπίων συνδράμουν και ορισμένοι κύκλοι της δήθεν Αριστεράς ως και άλλων μεταπασοκικών και μετανεοδημοκρατικών παραφυάδων. Ο ΣΥΡΙΖΑ κληρονόμησε το σκοπιανό πρόβλημα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Καλείται, δε, τώρα να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα πρέπει να συνεχίσει την πολιτική των προηγουμένων κυβερνήσεων. Και αυτό το γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες, ευελπιστώντας στη λήψη αποφάσεων για το θέμα αυτό που θα βασίζονται στην πραγματικότητα σύμφωνα με την Ιστορία.

Κανείς βέβαια δεν αγνοεί τις πιέσεις που δέχεται ο έλληνας πρωθυπουργός από τις ΗΠΑ και τους ευρωπαίους εταίρους μας. Τέτοιες όμως πιέσεις και εκβιασμούς είχαν δεχθεί και άλλοι έλληνες πρωθυπουργοί, χωρίς να ενδώσουν. Αυτός που πρέπει να κάνει πίσω είναι τα Σκόπια, όχι η Ελλάδα. Διότι είναι αυτοί που βρίσκονται εν αδίκω, καθώς κλέβουν την ελληνική ιστορία, τη λαμπρότερη ιστορία του κόσμου όλου, και είναι εν συγχύσει.

Είναι τελείως απαράδεκτο τουλάχιστον ένας αναπληρωτής υπουργός της κυβέρνησης, υπό μορφή Γκέμπελς, να βαφτίζει όσους Έλληνες συμμετείχαν στα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών ακροδεξιούς και φασίστες! Ακροδεξιός και φασίστας ο γίγας των Ελλήνων Μίκης Θεοδωράκης; Ακροδεξιοί και φασίστες οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια; Τις ύβρεις αυτές τις επιστρέφουν στον ανιστόρητο κύριο όλοι οι οπαδοί των ελληνικών κομμάτων που συμμετέχουν στα συλλαλητήρια Θεσσαλονίκης και Αθηνών.

Η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον σκοπιανό συνάδελφό του στο Νταβός, αν και κάτι θετικό, δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, αφού στη Βουλή των Σκοπίων την πλειοψηφία την έχουν βουλευτές του προηγούμενου ακροδεξιού σκοπιανού πρωθυπουργού.

Πέραν του ότι μέχρι τώρα οι Σκοπιανοί ουδέποτε σέβονται την υπογραφή τους, το μόνο που ξέρουν είναι να στηρίζουν τις απόψεις τους σε φαντασιώσεις και σε διαστρέβλωση της Ιστορίας.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να βιάζεται για μια είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού μια είσοδός τους στους οργανισμούς αυτούς, μαζί και με είσοδο της Αλβανίας και της Τουρκίας, θα καταλήξει στη δημιουργία ενός ανθελληνικού κλαμπ. Ιδιαίτερα τώρα που όλοι πιστεύουν ότι η συνέχιση ύπαρξης του κράτους αυτού βρίσκεται στα πρόθυρα διάλυσής του, λόγω του μεγάλου αριθμού των Αλβανών, οι οποίοι βλέπουν αργά ή γρήγορα τη δημιουργία του αλβανικού κράτους της «Ιλλυρίας».

Ήταν χρέος της Ελλάδος να ζητήσει από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να απαιτήσει από όλα τα κράτη του Οργανισμού να αναγνωρίσουν το κράτος των Σκοπίων με το όνομα που έγινε δεκτό από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM) και όχι «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Το ίδιο έπρεπε να είχε ζητήσει η Ελλάδα και από τα κράτη εκείνα που έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία», ιδιαίτερα δε απ’ αυτά που έχουν αρχαιολογικές σχολές στην Ελλάδα, αφού προϋπόθεση ύπαρξης αυτών είναι οι κυβερνήσεις τους να σέβονται την ελληνική ιστορία. Δυστυχώς, τίποτα από αυτά δεν έγινε.

Η αλλαγή του ονόματος κεντρικών δρόμων του σκοπιανού κράτους και του αεροδρομίου των Σκοπίων σε τίποτα δεν ωφελεί, αφού σε λίγο μπορούν να επαναφερθούν, από μία άλλη κυβέρνηση.
Θα πρέπει η κυβέρνηση των Σκοπίων να αποδείξει ότι πράγματι θα αποβάλει για πάντα τις αλυτρωτικές πρακτικές της, και μάλιστα με διεθνείς εγγυήσεις, και μετά να ασχοληθούμε με το όνομα του κράτους αυτού.

Μια επίλυση του σκοπιανού προβλήματος είναι επιθυμητή, αλλά όχι σε βάρος της Ελλάδος. Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Νίμιτς καλό θα ήταν να καταργηθεί άμεσα, αφού με τις δηλώσεις του αποδεικνύει ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η δικαίωση των Σκοπίων πάση θυσία! Δεν χρειάζεται η Ελλάδα τέτοιους μεσολαβητές! Μπορούμε μόνοι μας να επιλύσουμε το πρόβλημα. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στους καταξιωμένους έλληνες διπλωμάτες και ιστορικούς.

Η μέχρι πρότινος Ανεξάρτητη Διυπουργική Ομάδα Εργασίας του υπουργείου Εξωτερικών για τα τοπωνύμια και τα γεωγραφικά ονόματα πάντα δήλωνε στις Διεθνείς Διασκέψεις του ΟΗΕ για τα γεωγραφικά ονόματα ότι το όνομα «Μακεδονία» και τα παράγωγα αυτού δεν μπορεί να τύχουν εφαρμογής για το κράτος των Σκοπίων, διότι τα ονόματα αυτά είναι ελληνικά και δεν παραχωρούνται, δεν χαρίζονται, ούτε πωλούνται ούτε ενοικιάζονται!

Μόνη λύση που μπορεί να δεχθεί η Ελλάδα για το κράτος αυτό είναι το όνομα «Δημοκρατία των Σκοπίων», αφού όμως αποβάλει προηγουμένως το κράτος αυτό από το Σύνταγμα τους αλυτρωτισμούς, ύστερα βέβαια από ένα δημοψήφισμα του ελληνικού λαού. Αυτή πρέπει να είναι η μόνη λύση και τίποτα άλλο! Ως εδώ και μη παρέκει.


Σχολιάστε εδώ