Ο άρρωστος, το μεγάλο θύμα του φαρμάκου!

Ο άρρωστος, το μεγάλο θύμα του φαρμάκου!


ΘΑΡΡΑΛΕΑ
Του Μάκη Κουρή


Αυτός πληρώνει τις μίζες που μοιράζουν οι κολοσσοί της διεθνούς φαρμακοβιομηχανίας

Κάθε άλλο παρά αγγελικά είναι πλασμένος ο χώρος του φαρμάκου. Από την παραγωγή του μέχρι να φθάσει στον τελικό καταναλωτή, τον ασθενή. Είναι, όμως, παράδεισος για όλους εκείνους που έχουν τα κλειδιά αυτού του κρίσιμου για τον άνθρωπο τομέα, από τον οποίο εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό η ζωή του από τη στιγμή που θα γεννηθεί.


Τη λύση έχει η ΕΕ αν θέλει να βάλει χέρι στους αδίστακτους κερδοσκόπους:
Να επιβάλει σε όλες τις χώρες ενιαία τιμή για κάθε φάρμακο, προστατεύοντας έτσι τον ασθενή


Δεν έφερε κάτι νέο η… βόμβα Novartis. Γεμάτο «Novartis» είναι το κύκλωμα του φαρμάκου. Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη… Λεφτά κλεμμένα από τον πόνο και την αγωνία του κάθε πολίτη να προστατεύσει την υγεία του. Να ζήσει. Και τον ληστεύουν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Μόνιμο θύμα είναι ο άρρωστος.
Σε αυτόν χρεώνουν οι «Novartis» τις μίζες δισεκατομμυρίων, σε ευρώ ή δολάρια, ακόμη και σε… χρυσό, για να χάνονται τα ίχνη. Μπαίνουν στην τιμή του φαρμάκου! Με την… έγκριση του κράτους. Είναι το μόνιμο κορόιδο και ακόμη και στη μάχη που δίνει για να κρατηθεί στη ζωή είναι απροστάτευτος από την κυβέρνησή του. Αλωνίζει το διεθνές κύκλωμα των κολοσσών της φαρμακοβιομηχανίας, με το κλείσιμο του ματιού της πολιτικής εξουσίας.


 Ο άρρωστος, πεθαίνει αν δεν μπορεί να πληρώσει τις πανάκριβες θεραπείες…


Και κρύβονται πίσω από το παραμύθι της ελεύθερης αγοράς, της ιδιωτικοποίησης των πάντων. Οι όποιοι κανόνες και νόμοι θεσπίζονται από τις κυβερνήσεις είναι για τα μάτια του κόσμου. Ποτέ δεν εφαρμόζονται. Απόδειξη, η Novartis, η δράση της οποίας δεν είναι μόνο στην Ελλάδα, είναι παντού. Τώρα, πώς πιάστηκε στα δίχτυα, η εξήγηση είναι αυτό που συμβαίνει σε κάθε χώρο και χώρα. Προφανώς, άλλαξαν οι συσχετισμοί και οι προστάτες της…

Με δεδομένη αυτή την κατάσταση, εύλογο το ερώτημα που θέτει ο καθένας: Υπάρχει λύση, διέξοδος, για να ξεφύγουμε από τους κάθε λογής ληστές; Για να πάψει να είναι θύμα όχι μόνο ο ασθενής αλλά και ο κάθε πολίτης που παίρνει ακόμα και το πιο απλό φάρμακο, π.χ., ασπιρίνη; ΥΠΑΡΧΕΙ, με κεφαλαία.

Είναι στο χέρι των κυβερνήσεων και κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν μπορεί να συνεχίζει να κλείνει τα μάτια στην καταλήστευση των ασθενών, που εκμεταλλεύονται την αρρώστια τους.

Tο όπλο που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση

Η Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει πρώτη το βήμα. Να προχωρήσει στον απόλυτο έλεγχο του φαρμάκου από τη στιγμή που φεύγει από την πόρτα της φαρμακοβιομηχανίας και σε όλη την πορεία του μέχρι το φαρμακείο (μεταφορικά, εμπορία και κάθε έξοδο που γίνεται). Με στοιχείο ελέγχου την τιμή στην οποία πωλείται στις άλλες χώρες της ΕΕ.

Υπάρχει, όμως, και ένα ακόμη πιο ισχυρό: Η Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε για τον ευρωπαίο πολίτη, για να έχει την ίδια μεταχείριση και προστασία σε όποια χώρα κι αν ζει, για να υπάρχουν οι ίδιοι κανόνες. Με την… ευκαιρία της «βόμβας Novartis», πέρα από τους λόγους για τους οποίους έσκασε, με το κατάλληλο έδαφος που έχει δημιουργηθεί όχι μόνο στα καθ’ ημάς αλλά και στην υπόλοιπη Εσπερία, η ηγεσία της ΕΕ να συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής με ένα και μόνο θέμα: τον καθορισμό ενιαίας τιμής πώλησης του κάθε φαρμάκου σε όλες τις χώρες της.

Δεν μπορώ να σκεφτώ ότι δεν θα συναινούσαν όλες οι χώρες, γιατί θα έπαιρνε ο κόσμος με τις πέτρες την κυβέρνησή του. Ή ότι θα αντιδρούσαν οι περί το φάρμακο κλάδοι.

Μόνο έτσι θα σταματήσει η καταλήστευση του αρρώστου.

Είναι μεγάλη ευκαιρία να βάλει ο Αλέξης Τσίπρας το καυτό αυτό θέμα, που έχει στοιχίσει ένα σωρό δισεκατομμύρια από τις μίζες, το θέμα της ενιαίας τιμής στα φάρμακα σε όλα τα κράτη-μέλη.


Σχολιάστε εδώ