«Θερίζει» Ρομά και υγειονομικούς η ιλαρά

«Θερίζει» Ρομά και υγειονομικούς η ιλαρά

Επιμέλεια:
ΑΡΗΣ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗΣ


Τα 1.362 έφτασαν μέχρι στιγμής τα κρούσματα με τη μεγαλύτερη συχνότητα να καταγράφεται στη Ν. Ελλάδα

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές. Στο μεταξύ έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι από ιλαρά, ο πρώτος αφορά βρέφος Ρομά 11 μηνών και ο δεύτερος 17χρονο Ρομά, ανεμβολίαστο, που κατέληξε από εγκεφαλίτιδα.

Εξάλλου, παρά τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ και των Ιατρικών Συλλόγων για άμεσο εμβολιασμό των επαγγελματιών Υγείας και ειδικά των εργαζομένων στα νοσοκομεία, ο αριθμός των κρουσμάτων στην κατηγορία αυτή έχει φθάσει τα 30. Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα νόσησαν άλλοι δύο γιατροί που έκαναν την ειδικότητα τους στον Ευαγγελισμό.

Κάτω από τις συνθήκες αυτές από το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.


 Αυξητικές τάσεις σε γρίπη και μηνιγγίτιδα


6 οι νεκροί από γρίπη
Στο μεταξύ, όπως επισημαίνει στην εβδομαδιαία έκθεση του το ΚΕΕΛΠΝΟ, αυτό το διάστημα έχουμε αυξημένη δραστηριότητα γρίπης. Συνολικά έχουν καταγραφεί 24 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), από τα οποία κανένα δεν είχε εμβολιαστεί. Πρόκειται για 16 άνδρες και οκτώ γυναίκες. Σημειώνεται ότι τα περισσότερα από τα 24 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα, με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Επίσης συνολικά έξι ασθενείς που νόσησαν με γρίπη έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω επιπλοκών που εμφάνισαν με τη γρίπη, με τους τρεις εξ αυτών να καταλήγουν την τελευταία εβδομάδα. Το νεότερο ηλικιακά θύμα της γρίπης ήταν 39 χρόνων και το μεγαλύτερο 79 χρόνων.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός.

Βρέφος με μηνιγγίτιδα τύπου Β
Νέο περιστατικό μηνιγγίτιδας καταγράφηκε στις αρχές του έτους στην τοπική κοινωνία της Βέροιας. Αυτή τη φορά ένα αγοράκι 3,5 μηνών εκδήλωσε υψηλό πυρετό και εισήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας όπου υποβλήθηκε στις απαραίτητες εξετάσεις και προληπτικά του χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή. Το ίδιο βράδυ το βρέφος εκδήλωσε αιμορραγικό εξάνθημα με αποτέλεσμα να μεταφερθεί και να νοσηλευθεί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου και διαγνώστηκε με μηνιγγίτιδα τύπου Β.

Η άμεση κινητοποίηση του παιδιάτρου της οικογενείας αλλά και των γιατρών στα νοσοκομεία της Βέροιας και του Ιπποκράτειου είχε ως αποτέλεσμα το βρέφος να διαφύγει τον κίνδυνο και σήμερα να είναι καλά στην υγεία του.

Επισημαίνουμε ότι η μηνιγγίτιδα Β είναι δύσκολο να διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, καθώς τα αρχικά της συμπτώματα μοιάζουν με αυτά μιας απλής ίωσης. Ωστόσο η εξέλιξή της μπορεί να είναι ραγδαία και δυνητικά θανατηφόρα, ενώ τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, αυχενική δυσκαμψία, πονοκέφαλο, αιμορραγικό εξάνθημα, έμετο κ.ά.

Το περιστατικό του οποίου η κατάληξη, ευτυχώς για το μικρό αγοράκι, ήταν αίσια μας υπενθυμίζει τη σημασία της σωστής ενημέρωσης των γονέων για τα συμπτώματα της νόσου, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τον εμβολιασμό, ο οποίος από το 2017 περιλαμβάνεται και στις συστάσεις του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, ως τον αποτελεσματικότερο τρόπο πρόληψης της μηνιγγίτιδας τύπου Β.


Σχολιάστε εδώ