Συμβουλές για να ζήσετε χωρίς υψηλή πίεση

Συμβουλές για να ζήσετε χωρίς υψηλή πίεση

Αν θέλετε να ζήσετε χωρίς υψηλή πίεση και να καθυστερήσετε τη λήψη φαρμάκων, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές.

Σύμφωνα με τον καρδιολόγο Βασίλειο Κοντό το πρώτο βήμα είναι να περιορίσετε την πρόσληψη αλατιού στα 5-6 γραμμάρια την ημέρα. «Το περισσότερο αλάτι που λαμβάνουμε με τις τροφές είναι «κρυμμένο» σε προπαρασκευασμένα προϊόντα, όπως τα τυριά, τα αλλαντικά, τα πατατάκια, τα μπισκότα, οι αλμυροί ξηροί καρποί και φυσικά το έτοιμο, γρήγορο φαγητό. Προσπαθούμε να περιορίσουμε τις τροφές αυτές και να αλατίζουμε με λίγο αλάτι το φαγητό που ετοιμάζουμε στο σπίτι», σημειώνει ο κ. Κοντός.

Για να μην ανεβάσετε υψηλή πίεση, πρέπει να μειώσετε και το αλκοόλ σε δύο ποτά ημερησίως για τους άνδρες και ένα ποτό ημερησίως για τις γυναίκες. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τους άνδρες μιλάμε για περίπου 30 γραμμάρια αλκοόλ που αντιστοιχεί σε ενάμιση ποτήρι κρασί, δύο ποτήρια μπύρας ή δύο ποτά του τύπου του ουίσκι, ενώ για τις γυναίκες είναι το μισό από τα προηγούμενα.

Παράλληλα, πρέπει να αυξήσετε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και να καταναλώνετε γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.


«Τα φρούτα και τα λαχανικά που πρέπει να καταναλώνουμε σε ημερήσια βάση είναι 300 με 400 γραμμάρια. Ουσιαστικά σε κάθε γεύμα μικρό ή μεγάλο πρέπει να υπάρχει φρούτο και σαλάτα», υπογραμμίζει ο καρδιολόγος.


Σημαντικό ρόλο στην αρτηριακή πίεση έχει και το σωματικό βάρος. Ο κ. Κοντός συμβουλεύει τη μείωση του σωματικού βάρους και της περιφέρειας της μέσης σε φυσιολογικά επίπεδα.

Για τους άνδρες η περιφέρεια της μέσης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 102 εκατοστά και για τις γυναίκες τα 88 εκατοστά. Όσο για το φυσιολογικό βάρος, εξαρτάται από το ύψος και το βρίσκετε χρησιμοποιώντας τον τύπο για το δείκτη μάζας σώματος που πρέπει να είναι κάτω από 25 Kg/m.

Απαραίτητη είναι και η τακτική άσκηση. Οι υπερτασικοί πρέπει να αθλούνται τις περισσότερες (τουλάχιστον 5) ή όλες τις ημέρες της εβδομάδας για τριάντα λεπτά με μέτριας έντασης δυναμική αερόβια άσκηση, όπως είναι το γρήγορο περπάτημα και το ελαφρύ τζόκινγκ.

Τέλος, αναγκαία είναι η διακοπή του καπνίσματος. Το κάπνισμα αυξάνει την πίεση για λίγα λεπτά και όχι για πάντα, ωστόσο, επειδή δρα συνεργικά με την πίεση στην εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό, συνιστάται σε όλους τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα.


Σχολιάστε εδώ