Πάμε μια χαρά, απόδειξη ότι κάθε μήνα αυξάνουν οι οφειλές στην Εφορία κατά 1,3 δισ. ευρώ!

Πάμε μια χαρά, απόδειξη ότι κάθε μήνα αυξάνουν οι οφειλές στην Εφορία κατά 1,3 δισ. ευρώ!

Κανείς δεν διερωτάται στο Μαξίμου γιατί δεν πληρώνουν οι φορολογούμενοι;

-1.050.077 κατασχέσεις έγιναν το 2017!

Την ώρα που η κυβέρνηση πλέει σε πελάγη ευτυχίας γιατί τον Αύγουστο παίρνουμε… εξιτήριο από την εντατική –Μνημόνια–, δεν δείχνει να ανησυχεί καθόλου για το πώς θα επιβιώσουν οι… ασθενείς. Πώς θα μείνουν όρθιοι, όταν δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους και τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, κινδυνεύοντας να βρεθούν στον Κορυδαλλό και με κατασχεμένο το σπίτι και ό,τι άλλο έχουν, ενώ πρέπει να… ζήσουν με 10.000 ευρώ και ακόμη πιο κάτω. Και την ίδια ώρα, 130.000 πλειστηριασμοί είναι προ των πυλών, με δέσμευση της κυβέρνησης!


 1.050.077 κατασχέσεις έγιναν το 2017!


Δυστυχώς, δεν πρόκειται για εικασίες –μακάρι να ήταν– αλλά για την οδυνηρή πραγματικότητα που ζει κάθε μέρα και κάθε στιγμή η Αγορά και η κάθε οικογένεια.

• Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο καβαλήσανε τα 100 δισ. ευρώ – για την ακρίβεια, 102 δισ. ευρώ. Το 2017 προστέθηκαν 13 δισ. ευρώ, με τον Δεκέμβρη να κλείνει με 1,3 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι ένας στους δύο χρωστάει στην Εφορία, πέρα από τις ασφαλιστικές εισφορές, που έχουν ξεπεράσει τα 25 δισ. ευρώ.

• Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου έγιναν κατασχέσεις σε 1.050.077 φορολογουμένους και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών εισπράχθηκαν 5,069 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2,687 δισ. ευρώ ήταν από παλιά χρέη και τα 2,391 δισ. ευρώ από νέες οφειλές.

Αποτρεπτικές οι προϋποθέσεις για δόσεις
Τι σημαίνει αυτή η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών; Ότι η επιχείρηση –μικρή ή μεγάλη– χρησιμοποιεί τις εισπράξεις για την πληρωμή των εργαζομένων, την προμήθεια των ειδών που πουλάει και άλλα έξοδα, και δεν πληρώνει φόρους και εισφορές για να μείνει ανοιχτή. Και όταν αρχίζουν οι κατασχέσεις και οι δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, στους οποίους κατατίθενται οι εισπράξεις, καταφεύγει σε ρύθμιση των οφειλών σε δόσεις κι όσο αντέξει…

Οι ρυθμίσεις, όμως, έχουν αρχίσει να γίνονται αποτρεπτικές με τις προϋποθέσεις που βάζουν, με αποτέλεσμα να καταντούν… λαβύρινθος και κάθε άλλο παρά να δίνουν ανάσα, όπως είναι η πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων για την Εφορία και των 12 δόσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Από κει και πέρα, ο φορολογούμενος δεν μπορεί πλέον να υπαχθεί στις 100 δόσεις της Εφορίας ούτε και στις 100 δόσεις των ασφαλιστικών ταμείων.
Στις 120 δόσεις μπορούν να μπουν αυτοαπασχολούμενοι και μικρές επιχειρήσεις για χρέη μέχρι 50.000 ευρώ.

Ποια είναι η λύση, αν θέλουν να μαζέψουν λεφτά
Και μόνο το ότι, αντί να λιγοστεύουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, κάθε μήνα… γεννιούνται νέα, θα έπρεπε να είχε προβληματίσει την ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, ακόμη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, για το τι πρέπει να γίνει, ώστε και ο οφειλέτης να διευκολυνθεί και να μπουν λεφτά στο Δημόσιο, που τα έχει ανάγκη.

Η λύση είναι απλή, απλούστατη. Είναι η προσφορά δόσεων χωρίς κανέναν περιορισμό, με κριτήριο το πόσα λεφτά μπορεί να πληρώνει ο οφειλέτης τον μήνα, ίσως και τη βδομάδα.

Με έναν όρο, ότι αν δεν καταβάλει τη δόση όπως έχει υπογράψει θα επανέρχονται οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα και όλη η οφειλή θα καθίσταται απαιτητή, με κάθε τρόπο.


Σχολιάστε εδώ