ΜΑΣ ΣΤΗΝΟΥΝ ΠΑΓΙΔΑ

ΜΑΣ ΣΤΗΝΟΥΝ ΠΑΓΙΔΑ

Με τις πλάτες του Νίμιτς, που παίζει ύποπτο ρόλο, οι Σκοπιανοί…

Τελεσίγραφο αδιαλλαξίας στέλνουν τα Σκόπια στην Αθήνα. «Η ονομασία που θα συμφωνηθεί δεν θα περιληφθεί στο Σύνταγμα και θα ισχύσει μόνο για τις σχέσεις με τις άλλες χώρες. Στο εσωτερικό θα συνεχίσουμε να λεγόμαστε Μακεδονία, να είμαστε Μακεδόνες και να μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα». Η θέση αυτή είναι εθνική και συμφωνήθηκε από όλα τα κόμματα στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Ιανουαρίου.

Με τις πλάτες του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς, που αποδεδειγμένα παίζει «ύποπτο ρόλο», οι Σκοπιανοί επιχειρούν να στήσουν «παγίδα» στην Ελλάδα και να οδηγήσουν την κυβέρνηση σε μια οδυνηρή υποχώρηση, αν όχι σε μια «εθνική ήττα».
Σε… ένδειξη καλής θέλησης, δέχονται ως σύνθετη ονομασία και το Gorna και το Άνω Μακεδονία! Η διπλή ονομασία, μία για το εξωτερικό και μία δεύτερη για το εσωτερικό, ακυρώνει –πετάει στα σκουπίδια, για την ακρίβεια– τη βασική προϋπόθεση που χρόνια τώρα θέτει η ελληνική πλευρά, το λεγόμενο «erga omnes», ήτοι μία ονομασία έναντι όλων.


Δεν θα βάλουν στο Σύνταγμά τους την ονομασία που θα συμφωνηθεί και στο εσωτερικό θα παραμείνει το «Δημοκρατία της Μακεδονίας»; – Θέλουμε να λεγόμαστε «Μακεδόνες», λένε


Επιβεβαιωτικές της παγίδας που επιχειρούν να στήσουν οι Σκοπιανοί, με «συνεργό» τον Μ. Νίμιτς, είναι οι δηλώσεις τόσο του ειδικού μεσολαβητή όσο και του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, αλλά περισσότερο του υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ. Μιλώντας σε ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο Μ. Νίμιτς ανέφερε ότι «η λύση για το όνομα δεν πρέπει να επηρεάσει την ταυτότητα της ΠΓΔΜ», άρα καμία αλλαγή στα συνταγματικά (εθνότητα, γλώσσα κ.ά.). Πρόσθεσε ακόμη ότι «όλα τα έθνη έχουν τη δική τους αντίληψη για την ταυτότητά τους και το να διαταραχθεί αυτό είναι δύσκολο για κάποιον να το αποδεχτεί». Υπονοώντας ότι δεν πρέπει να τίθεται θέμα αλλαγών όσον αφορά την ταυτότητα και οι Σκοπιανοί θα πρέπει να αφεθούν να συνεχίσουν να δηλώνουν «Μακεδόνες» και να μιλούν τη «μακεδονική γλώσσα» στο εσωτερικό τους.

Έκανε, μάλιστα, ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι δεν έχει ακούσει κάτι από την ελληνική πλευρά που θα σήμαινε άρνηση της ταυτότητας της ΠΓΔΜ. Αναφορά η οποία προκάλεσε τη χλιαρή αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, ο οποίος τόνισε: «Εμείς έχουμε διατυπώσει με σαφήνεια τις θέσεις μας. Δεν ερμηνεύουμε τον κ. Νίμιτς. Δεν ερμηνεύει ο κ. Νίμιτς εμάς». Σε σαφώς πιο υψηλούς τόνους κινήθηκε ο κ. Κοτζιάς στη μακρά συνομιλία που είχε μαζί του το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Του υπογράμμισε με σαφήνεια και αυστηρότητα ότι δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποια είναι η πολιτική των Αθηνών, αλλά ούτε και για να την περιγράφει, και μάλιστα με τρόπο λανθασμένο! Τέλος, του επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με βάση μόνο τα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών.Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά με πιο ευθύ τρόπο, σχεδόν απροκάλυπτα, κινήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Ντιμιτρόφ, ο οποίος απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας αν οι διαπραγματεύσεις έχουν να κάνουν με αλλαγή στην εθνικότητα, στη γλώσσα και στην ταυτότητα της χώρας του. «Είμαστε Μακεδόνες, μιλάμε μακεδονικά, είναι δικαίωμά μας», είπε χαρακτηριστικά.

Σαφώς πιο ήπιος, αλλά χωρίς ουσιαστική απόκλιση, ο πρωθυπουργός Ζ. Ζάεφ είπε ότι η όποια λύση θα πρέπει να διατηρήσει την αξιοπρέπεια των Μακεδόνων και των Ελλήνων! Τη σκλήρυνση της στάσης των κ. Ζάεφ και Ντιμιτρόφ αμέσως μετά το Νταβός αποδίδουν ορισμένοι στις πιέσεις που δέχονται από το εσωτερικό, αλλά κυρίως στις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι οποίες εμπλέκουν αμφότερους και μέλη των οικογενειών τους σε υποθέσεις χρηματισμού. Διέρρευσαν, μάλιστα, και φωτογραφίες με την τριώροφη μεζονέτα που έχει αγοράσει η οικογένεια Ζάεφ στη Θεσσαλονίκη.


 Αγρίεψε ο Κοτζιάς: Σταματήστε τα παιχνίδια γιατί υπάρχουν και όρια…


Η «αλλαγή πλεύσης» της ηγεσίας της γειτονικής χώρας, με την υιοθέτηση των γνωστών αδιάλλακτων θέσεων, έχει θορυβήσει την ελληνική κυβέρνηση. Τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών επικρατεί οργή, ο δε Ν. Κοτζιάς διεμήνυσε –λένε οι πληροφορίες– προς τα Σκόπια να σταματήσουν τα παιχνίδια διότι σε όλα υπάρχει ένα όριο. Προειδοποίησε ότι αν αθετήσουν όσα συμφωνήθηκαν στο Νταβός θα αλλάξει αυτόματα και η θέση της Αθήνας. Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα παραμένει αμετακίνητη στη θέση που ανέπτυξε με καθαρότητα ο πρωθυπουργός: Πρώτα θα ρυθμιστούν τα αλυτρωτικά, με τις αναγκαίες αλλαγές στο Σύνταγμα, και μετά θα τεθεί επί τάπητος το θέμα του ονόματος.


Τις τελευταίες αυτές εξελίξεις, πάντως, το τοπίο όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις διαμορφώνεται θολό, ενώ υποχωρούν και οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί μετά το Νταβός.

Οι δε κινήσεις των Σκοπιανών εγείρουν κρίσιμα ερωτήματα όσον αφορά τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης: Με ποια εχέγγυα ο κ. Τσίπρας άνοιξε τον διάλογο με την ηγεσία της γειτονικής χώρας; Ποιες διαβεβαιώσεις και από ποιους είχε λάβει ότι οι Σκοπιανοί θα εγκατέλειπαν την αδιαλλαξία τους και θα έμπαιναν σε έντιμες και καθαρές διαπραγματεύσεις; Από πού πηγάζει η αισιοδοξία του κ. Κοτζιά ότι η συμφωνία θα έχει κλείσει το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο; Ο αυτοεγκλωβισμός της κυβέρνησης, η πίεση των συλλαλητηρίων και εν γένει το ευρύτερο πολιτικό κλίμα φαίνεται πλέον ότι δημιουργούν μεγάλα και σοβαρά προβλήματα στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Πέραν της άνευ μέτρου και ορίων αντιπαράθεσης που υπάρχει ανάμεσα σε βουλευτές και στελέχη της κυβέρνησης, φαίνεται πλέον να υπάρχει και πρόβλημα με αρκετούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως έγραφε από την περασμένη βδομάδα το «Π», ορισμένοι βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που αυξάνουν συνεχώς την επιρροή τους, θέτουν ένα ευρύτερο θέμα συναίνεσης γύρω από το Σκοπιανό και τη διαδικασία ψήφισης ενδεχόμενης συμφωνίας στη Βουλή. «Αν δεν υπάρξει μια συναινετική διαδικασία και συνεννόηση, ώστε η όποια συμβιβαστική πρόταση για σύνθετη ονομασία που θα περιέχει τη λέξη ‘‘Μακεδονία’’ να στηριχθεί και να ψηφιστεί τουλάχιστον από σημαντικό αριθμό βουλευτών της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τότε είναι πιθανό να μη συναινέσουν στη Βουλή και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ», τόνιζαν κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημείωναν, για ένα τέτοιο θέμα, διαχρονικό και με εθνική βαρύτητα, δεν μπορεί να μην υπάρχει στοιχειώδης συναίνεση και στο τέλος της μέρας να βρεθούν δακτυλοδεικτούμενοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, άντε και ένας δύο από το Ποτάμι ή την Ένωση Κεντρώων. Μάλιστα, σημειώνουν πως σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία με τον όρο «Μακεδονία» στη σύνθετη ονομασία και απομονωθεί από τα κεντρικά θεσμικά κόμματα της αντιπολίτευσης η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «ναι» και ΝΔ – Συμπαράταξη κρατήσουν άλλη στάση, «τότε θα εξαερωθούμε όπως το ΠΑΣΟΚ, όταν ψήφιζε μόνο του το Μνημόνιο».

Σύμφωνα με βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ναι μεν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία μπορεί να αντλήσει κάποιες ψήφους από μεμονωμένους βουλευτές, που είτε είναι ανεξάρτητοι είτε δεν συντάσσονται με τη γραμμή των κομμάτων τους, ωστόσο πολιτικά δεν θα υπάρχει ούτε κέρδος ούτε ιδιαίτερη προοπτική για τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό γιατί θα έχει απομονωθεί πολιτικά από το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα και θα κληθεί να σηκώσει μόνος του ένα μεγάλο, ιστορικό βάρος, που αγγίζει την εθνική ευαισθησία και την περηφάνια του ελληνικού λαού. «Δηλαδή, αν πάρουμε κάποια ‘‘αδέσποτα’’ στη Βουλή, που εναγωνίως ζητούν στέγη μήπως και εκλεγούν δήμαρχοι, γιατί δεν ξαναεκλέγονται βουλευτές, και κόψουμε τις γέφυρες με τα θεσμικά κόμματα του δημοκρατικού τόξου, πρόκειται να κερδίσουμε κάτι;

Όχι βέβαια, γιατί η Αριστερά, πλήρως απομονωμένη, θα λιθοβοληθεί για παραχωρήσεις σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα, που κανείς άλλος δεν τόλμησε. Και αυτό δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση για να μη χρεοκοπήσει πάλι η χώρα», σημείωναν έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Το πρόβλημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ εντείνεται, καθώς παρά τις γέφυρες που επιχειρούνται με το Κίνημα Αλλαγής (ο Στ. Θεοδωράκης και κάποιοι βουλευτές του Ποταμιού βγήκαν πολύ γρήγορα μπροστά υπέρ λύσης με σύνθετη ονομασία), ο ιστορικός και με ρίζες κορμός της παράταξης, το ΠΑΣΟΚ, αν και δεν απορρίπτει τη σύνθετη ονομασία, διατηρεί μεγάλες επιφυλάξεις για τη διαπραγμάτευση, τους χειρισμούς που έχουν γίνει και τις τελικές εγγυήσεις που μπορεί να λάβει η κυβέρνηση. Είναι μάλιστα πολύ πιθανό η Δημοκρατική Συμπαράταξη να μην παραστεί στην ψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή, ασκώντας παράλληλα κριτική για μη καλούς χειρισμούς στη διαπραγμάτευση αλλά και για έλλειψη χειροπιαστών εγγυήσεων για τα αλυτρωτικά, αν και βλέπει θετικά τη σύνθετη ονομασία.


Σχολιάστε εδώ