Ν. Σκαλκώτας: Δύο χαμένα χειρόγραφα στο Μουσικό Βερολίνο του 1930 – Συναυλία από τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής στο Μέγαρο

Ν. Σκαλκώτας: Δύο χαμένα χειρόγραφα στο Μουσικό Βερολίνο του 1930 – Συναυλία από τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής στο Μέγαρο

Την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, 20:30 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών στην πρώτη της εμφάνιση στο Μέγαρο
Γιώργος Δεμερτζής, βιολί
Βασίλης Βαρβαρέσος, πιάνο
Μουσική διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής
Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών

Δύο θεωρούμενα χαμένα έργα του κορυφαίου συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα (1904-1949), που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1930 στο Βερολίνο, αναβιώνουν μετά από 88 χρόνια από μεγάλους Έλληνες καλλιτέχνες, την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου (20:30), στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τα έργα ερμηνεύει, στην πρώτη της εμφάνιση στο Μέγαρο, η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, η νέα συμφωνική ορχήστρα που επικεντρώνει τη δράση της στη νεοελληνική έντεχνη μουσική δημιουργία. Διευθύνει, ο αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ορχήστρας και συνιδρυτής της -μαζί με τον Καθ. Μουσικολογίας Νίκο Μαλλιάρα.

Πρόκειται για τα έργα: α) Σουίτα για βιολί και μικρή ορχήστρα, γραμμένη το 1929, με σολίστ τον Γιώργο Δεμερτζή, επίσης γνωστό για τη συστηματική ενασχόλησή του με το ελληνικό ρεπερτόριο και ιδιαίτερα με το βιολιστικό έργο του Ν. Σκαλκώτα, και β) Κοντσέρτο για βιολί, πιάνο και ορχήστρα, γραμμένο το Μάρτιο του 1930, με τη σύμπραξη του διακεκριμένου διεθνώς πιανίστα Βασίλη Βαρβαρέσου.

Τα χειρόγραφα των δύο έργων του Νίκου Σκαλκώτα εντοπίστηκαν από τον μουσικολόγο Γιάννη Τσελίκα στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο και αποκτήθηκαν από τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής. Η επιμέλεια και ενορχήστρωσή τους έγινε από τον μουσικολόγο και κλαρινετίστα Γιάννη Σαμπροβαλάκη (Κέντρο Ελληνικής Μουσικής).

Το πρόγραμμα της συναυλίας συμπληρώνουν συμφωνικά έργα του Γιάννη Κωνσταντινίδη, συμμαθητή του Ν. Σκαλκώτα στο Βερολίνο, και των κοινών τους δασκάλων Πάουλ Γιουόν και Κουρτ Βάιλ, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να γνωρίσει την αισθητική ατμόσφαιρα που κυριαρχούσε στο Βερολίνο του Μεσοπολέμου, μια εποχή σοβαρών ανακατατάξεων και καινοτομιών, που επηρέασαν ολόκληρη τη μουσική του 20ού αιώνα.

Paul Juon (1872-1940): Μπαλάντα για ορχήστρα, έργο 3α

«Ο θρήνος της Ίνγκεμποργκ»

Γιάννης Κωνσταντινίδης (1903-1984): Δωδεκανησιακή Σουίτα αρ. 2

Kurt Weill (1900-1950): Συμφωνία αρ. 2

Η συναυλία κορυφώνει τις δράσεις για τον εορτασμό των 20 χρόνων λειτουργίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, η οποία διακρίνεται για τη σημαντική προσφορά της στη μουσική εκπαίδευση του τόπου και τη διεθνή μουσικολογική έρευνα.

Τιμές εισιτηρίων: 5 € (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι) – 10 € (ζώνη Γ)
15 € (ζώνη Β) – 20 € (ζώνη Α) – 25 € (Διακεκριμένη ζώνη) Εισιτήρια www.megaron.gr

Tηλέφωνο: 210 72 82 333

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής


Σχολιάστε εδώ