«Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια» Απολογισμός και περαιτέρω σχεδιασμός

«Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια» Απολογισμός και περαιτέρω σχεδιασμός

Στο Δημαρχείο Αμαρουσίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με θέμα την Εκστρατεία του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια» μεταξύ του Προέδρου του Δικτύου και της ΚΕΔΕ κ. Γιώργου Πατούλη, Δημάρχου Αμαρουσίου και της Καθηγήτριας Παθολογίας ΕΚΠΑ, Λοιμωξιολόγου κας. Ελένης Γιαμαρέλλου για τον απολογισμό της Εκστρατείας μέχρι σήμερα και τον περαιτέρω σχεδιασμό της.

Η Εκστρατεία έχει ξεκινήσει από το 2014, τελεί υπό την Αιγίδα της ΚΕΔΕ και έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα 84 Ημερίδες ενημέρωσης του κοινού Πανελλαδικά. Για το σκοπό αυτής της εκδήλωσης έχει δημιουργηθεί κατάλληλο βιβλίο που απευθύνεται στους παιδικούς αναγνώστες με τίτλο «Ποιος παγίδεψε την Πένυ Κιλλίνη» από τη Συγγραφέα Ιωάννα Μπουλντούμη. Το βιβλίο έχει λάβει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων για τη διανομή του στα δημοτικά σχολεία της χώρας μέσω των Δήμων-μελών του Δικτύου, η οποία και έχει ήδη ξεκινήσει με πολλά από αυτά τα βιβλία να βρίσκονται ήδη στις βιβλιοθήκες των σχολείων.


Γ.Πατούλης: «Η σωστή ενημέρωση των πολιτών σε σχέση με την υγεία τους είναι πρωταρχικής σημασίας και η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά»

Παράλληλα με την Εκστρατεία και κατόπιν πρωτοβουλίας της κας. Γιαμαρέλλου πραγματοποιείται πιλοτικά στους γιατρούς του Δήμου Αμαρουσίου έρευνα για τη χρήση του strep test και τη μείωση της χρήσης των αντιβιοτικών όπου δεν είναι απαραίτητα. Για το σκοπό αυτό έχουν διανεμηθεί σε 15 γιατρούς παθολόγους 375 strep test. Έχουν διανεμηθεί επίσης πρωτόκολλα και φόρμες καταγραφής ασθενούς στους οποίους χορηγούνται τα test για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει πραγματική ανάγκη για χρήση αντιβιοτικού. Η έρευνα θα διεξάγεται μέχρι τέλη Μαρτίου.

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου και της ΚΕΔΕ, κ. Γ. Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου δήλωσε: «Για τέταρτη συνεχή χρονιά εξειδικευμένοι ιατροί λοιμοξιολόγοι διατρέχουν όλη την Ελλάδα με στόχο να ενημερώσουν τους συμπολίτες μας με τον πιο έγκυρο τρόπο, για το πόσο σημαντικό είναι να αποφεύγουν την υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών αλλά και να προστατεύουν την υγεία τους με όλα τα εγκεκριμένα για τους ενήλικες εμβόλια. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί προς όφελος των πολιτών σε κάθε σημείο της χώρας».

Η κα. Γιαμαρέλλου, Καθηγήτριας Παθολογίας ΕΚΠΑ, Λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε στη σημασία των αντιβιοτικών για την υγεία μας καθώς σώζουν εκατομμύρια ζωές από τις λοιμώξεις που προκαλούν τα εμβόλια, αλλά και πόσο καταστροφική είναι η υπερκατανάλωσή τους, καθώς αυτή οδηγεί σε ανάπτυξη της αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά με συνέπεια όταν πραγματικά τα χρειαζόμαστε να μην μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε γιατί δεν είναι πλέον δραστικά.


Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής του Δικτύου κ. Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, η κα. Νταίζη Παπαθανασοπούλου Συντονίστρια Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ και Πρόεδρος Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα Εθνικά Δίκτυα και η κα. Ελένη Καμάρα Δημοσιογράφος Υγείας.


Σχολιάστε εδώ