Οι ασφαλιστικές εισφορές σε λίγο θα είναι μόνο φορολογητέο εισόδημα!

Οι ασφαλιστικές εισφορές σε λίγο θα είναι μόνο φορολογητέο εισόδημα!

Μια παραλλαγή του ιρλανδικού μοντέλου

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιρλανδική εταιρεία NI-CO, που ανέλαβε το 2016 την ενοποίηση του ΕΦΚΑ, μαζί πάντα με τους εκπροσώπους των δανειστών, είχε στόχο εξαρχής να είναι η ΑΑΔΕ αποκλειστική πηγή εσόδων του ΕΦΚΑ, ώστε να γίνεται ακόμα πιο εύκολα η διαδικασία του ελέγχου των ασφαλιστικών εισφορών και φυσικά των κατασχέσεων στους οφειλέτες.

Έτσι, όλα δείχνουν ότι από το 2018 θα αρχίσει η προετοιμασία της πλήρους ενοποίησης των εισπρακτικών μηχανισμών του ΕΦΚΑ, αφού τις εισφορές για την κύρια και την επικουρική ασφάλιση καθώς και το εφάπαξ θα διαχειρίζεται αποκλειστικά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και το υπουργείο Εργασίας, τους επόμενους μήνες, θα ετοιμάσουν το τελικό σχέδιο της ενοποίησης των εισπράξεων, προς την κατεύθυνση της οριστικής ανατροπής της έννοιας των εισφορών που γνωρίζαμε έως σήμερα.

Η σύνδεση του κράτους με τον ΕΦΚΑ θα είναι πλήρης τόσο στον υπολογισμό των εισφορών -που γίνεται ήδη από την προηγούμενη χρονιά (2017)- όσο και στην είσπραξη.

Ούτως ή άλλως, οι συντάξεις στα επόμενα χρόνια θα είναι περίπου αυτές της εθνικής (βασικής), που διασφαλίζονται από το κράτος, μιας και η εκ περιτροπής εργασία, οι μισθοί πείνας, η ανεργία και η μαύρη – ανασφάλιστη εργασία οργιάζουν στα μνημονιακά χρόνια.

Ως εκ τούτου, τελικός αποδέκτης του πένητα μισθωτού είναι ο συνταξιούχος, που ήδη έχει δει τα εισοδήματά του να έχουν περικοπεί κατά 70% από το 2010 (αρχή των Μνημονίων).

Τα Μνημόνια, που, όπως ισχυρίζονται μερικοί αφελείς… πολιτικοί, εφευρέθηκαν για το καλό μας.
Στο υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, επεξεργάζονται σενάρια, εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν μεγαλύτερα πλεονάσματα στον ΕΦΚΑ από την καλύτερη εισπραξιμότητα μέσω της ΑΑΔΕ (κατασχέσεις κ.λπ.) και την αύξηση των εισφορών του 2018, για να περιορίσουν, πάντα σε συνεργασία με τους «θεσμούς», την περικοπή των παλιών συντάξεων (μετά τον επανυπολογισμό), που -ως γνωστόν- πρακτικά θα εφαρμοστεί από τον Γενάρη του 2019.


Σχολιάστε εδώ