«Τρύπα» 1,2 δισ. στις επιχειρήσεις Υγείας!

«Τρύπα» 1,2 δισ. στις επιχειρήσεις Υγείας!

Το 1,2 δισ. ευρώ αγγίζουν τα χρέη προς τις επιχειρήσεις της Υγείας, προμηθευτές και ιδιώτες παρόχους, με το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών να προέρχεται από τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο μηνιαίων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης από το υπουργείο Οικονομικών, τα χρέη του Οργανισμού μέχρι και τον Νοέμβριο φθάνουν τα 711 εκατ. ευρώ –136 εκατ. λιγότερα, ωστόσο, σε σχέση με το δεκάμηνο–, ενώ τα «φέσια» των δημόσιων νοσοκομείων ανέρχονται σε 486 εκατ. ευρώ από 551 τον Οκτώβριο.

Εντούτοις, σύμφωνα με τις επιχειρήσεις της περίθαλψης, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων δεν έχουν μειωθεί σε σημείο ικανοποιητικό και η σημαντική έλλειψη ρευστότητας στην αγορά όχι μόνο παραμένει, αλλά γίνεται ακόμη πιο έντονη από τις υποχρεώσεις για επιστροφές (προκειμένου να καλυφθούν οι υπερβάσεις στους κλειστούς προϋπολογισμούς της Υγείας) και τις αναγκαστικές εκπτώσεις (clawback και rebate αντίστοιχα). Ειδικά τα χρέη του ΕΣΥ έχουν σημάνει συναγερμό στους προμηθευτές, καθώς οι πληρωμές εξακολουθούν να γίνονται με αργό ρυθμό.

Στελέχη από τον χώρο των φαρμακευτικών εταιρειών και των ιδιωτικών κλινικών εξηγούν πως ο δρόμος για τη μείωση των χρεών και την «ανακούφιση» της αγοράς θα είναι μακρύς, απορρίπτοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη σύμφωνα με τις οποίες ο ΕΟΠΥΥ θα ξεκινήσει τη χρονιά χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οι μειωμένοι πόροι που θα διατεθούν φέτος για την Υγεία επιτείνουν την αγωνία των επιχειρήσεων. Κατά 370 εκατ. ευρώ λιγότερη θα είναι η επιχορήγηση του ΕΣΥ από τον τακτικό προϋπολογισμό, πέφτοντας από το 1,3 δισ. ευρώ το 2017 στα 930 εκατ. ευρώ.

Ήδη το όριο δαπανών των νοσοκομείων για φάρμακα, πέραν του οποίου εφαρμόζεται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback), είναι φέτος μειωμένο στα 530 εκατ. ευρώ (από 550 εκατ. πέρυσι και 590 εκατ. το 2016). Αντίστοιχα, το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ προβλέπεται να ανέλθει μόλις στα 100 εκατ. ευρώ, τα οποία προορίζονται κυρίως για την κάλυψη της περίθαλψης των ανασφάλιστων.


Σχολιάστε εδώ