Ο Νίμιτς αποκαλύπτει για το Σκοπιανό: Θα κάνω νέα πρόταση σε νέα συγκυρία (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Νίμιτς αποκαλύπτει για το Σκοπιανό: Θα κάνω νέα πρόταση σε νέα συγκυρία (ΒΙΝΤΕΟ)

«Αν περιμέμουμε κι αλλα 25 χρόνια το πρόβλημα θα γίνει χειρότερο» διεμήνυσε σε συνέντευξη που παραχώρησε για τον Αντέννα και το Real.gr, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Αναφορικά για το περιεχόμενο των προτάσεων που θα καταθέσει αύριο ενώπιον των δύο εκπροσώπων στην συνάντησή τους στην εδρα του ΟΗΕ, ο Μάθιου Νίμιτς , δήλωσε ότι “η πρόταση θα είναι καινούρια γιατι είμαστε σε μια καινούρια χρονική συγκυρία. Κάποιες από τις ιδέες έχουν συζητηθεί για πολλά χρόνια αλλά μαγική λύση δεν υπάρχει” σημείωσε ενώ απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του για το θέμα της μακεδονικής ταυτότητας.

-Κύριε Πρέσβη, όπως έχετε αναφέρει , στο παρελθόν υπήρξαν ευκαιρίες για επίλυση του θέματος αλλά συμφωνία δεν επετεύχθη. Σήμερα, διαπιστώνετε μια θετική δυναμική. Ποια θεωρείτε εσείς ως ενθαρρυντικά σημάδια;

«Υπάρχουν αρκετά σημάδια. Και στις δύο χώρες η ηγεσία δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον να επιλύσει το θέμα. Η διεθνής συγκυρία επίσης τείνει προς την εξεύρεση λύσεων. Υπάρχει αστάθεια στον κόσμο, η περιοχή έχει πολλά προβλήματα. Θεωρώ ότι στην Ελλάδα υπάρχει το σκεπτικό ότι η χώρα πρέπει να παίξει πιο σημαντικό ρόλο στην περιοχή και ότι τώρα που τελείωσε η οικονομική κρίση, πολλοί περιμένουν από την Ελλάδα να παίξει αυτόν τον ρόλο. Ένας από τους τρόπους για να γίνει αυτό, είναι να λύσουν το ζήτημα με τον βόρειο γείτονά τους. Στα Σκόπια, από την άλλη, υπάρχει το σκεπτικό ότι κάποιες από τις ιδέες του παρελθόντος δεν ήταν απαραίτητα ευνοϊκές, ότι ήρθε η ώρα να λυθεί το ζήτημα και να ασχοληθούν με την ευρωπαϊκή και βορειοατλαντική πορεία της χώρας».

ΟΛΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στο www.real.gr

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης από το δελτίο του ΑΝΤ1:

 


Σχολιάστε εδώ