Σκόπια: Η πιο μολυσμένη πόλη της Ευρώπης

Σκόπια: Η πιο μολυσμένη πόλη της Ευρώπης

Στη γείτονα χώρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Deutsche Welle, τα επίπεδα ατμοσφαιρικής μόλυνσης έχουν ξεπεράσει… κάθε αριθμό! Με ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, στο άρθρο της DW, σημειώνει. «Η Στουτγάρδη, μία από τις πιο μολυσμένες πόλεις της Γερμανίας, χτυπά “κόκκινο” όταν τα αιωρούμενα σωματίδια PM10 φθάνουν τα 80 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Στα Σκόπια ο μέσος όρος για τους χειμερινούς μήνες αγγίζει τα 200 με 600 μικρογραμμάρια PM10… ή ακόμη περισσότερο. Η αντιμετώπιση του προβλήματος έχει και πολιτικές διαστάσεις». Σύμφωνα με στατιστικές, 269 μέρες το χρόνο τα Σκόπια αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Θανατηφόρα ρύπανση

Πάνω από 1300 θάνατοι κάθε χρόνο στην πΓΔΜ σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας στα Σκόπια είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από τα ανεκτά στην ΕΕ επίπεδα. Τα αιωρούμενα μικροσωματίδια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για το αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα.

Έκτακτα μέτρα

Η πολιτεία αναγκάστηκε να προσφέρει δωρεάν μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.  Και αυτό διότι η κίνηση των αυτοκινήτων στους δρόμους και η καύση ξύλων για θέρμανση, ιδιαίτερα τον χειμώνα, είναι τόσο μεγάλη που η κατάσταση γίνεται αφόρητη για τους πολίτες. Βέβαια το δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς δεν είναι επαρκώς ανεπτυγμένο, ενώ τα περισσότερα λεωφορεία δεν πληρούν καν τις απαραίτητες περιβαλλοντικές προδιαγραφές…

Σύμφωνα με τοπικά μέσα οι προστατευτικές μάσκες προσώπου, οι οποίες έχουν γίνει απαραίτητο «αξεσουάρ» των κατοίκων της πρωτεύουσας της πΓΔΜ,  σε πολλά καταστήματα των Σκοπίων έχουν εξαντληθεί.

Κίνδυνος για τους ποδηλάτες

Οι ποδηλάτες από την άλλη πλευρά αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο ατυχημάτων, δεδομένου ότι οι δρόμοι των Σκοπίων δεν είναι κατάλληλοι για ποδήλατα.

Και οι εκατέροθεν κόντρες…

Η Ουάσιγκτον ρωτά…

 

 

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση στα Σκόπια ήταν σήμερα τόσο έντονη, που μετά βίας μπορούσε κανείς να δει την πρεσβεία! Τι ιδέες έχετε για μια πιο καθαρή ατμόσφαιρα στα Σκόπια;» έγραψε πρόσφατα σε ανάρτησή της η αμερικανική πρεσβεία στην πΓΔΜ.

… και η Μόσχα απαντά!

Κι όμως στο tweet της αμερικανικής πρεσβείας ήρθε αμέσως λύση στο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης των Σκοπίων… από την ρωσική πρεσβεία. «Μπορούμε να βοηθήσουμε με μια λύση #Turkish Stream» έγραψε η ρωσική πλευρά στο δικό της tweet.

Και το ρεπορτάζ “κλείνει” δίνοντας μία νότα αισιοδοξίας…

Aνάσα μόνο στα βουνά… Τα Σκόπια έχουν ευτυχώς το προνόμιο να περιβάλλονται από τρία βουνά. Έτσι όποιοι αναζητούν φρέσκο αέρα, μακριά από τη μολυσμένη ατμόσφαιρα, μπορούν να καταφύγουν εκεί. Για λόγους υγείας αλλά και για να απολαύσουν μοναδικά φυσικά τοπία.

ΠΗΓΗ: www.dw.com/el


Σχολιάστε εδώ