Απόλυση όλων των συμβασιούχων υπόσχεται ο Μητσοτάκης!

Απόλυση όλων των συμβασιούχων υπόσχεται ο Μητσοτάκης!

Έτσι και γίνει πρωθυπουργός

Και κατάργηση εκατοντάδων φορέων


Πιστεύει ότι θα ωφεληθεί, λόγω του «ταξικού μίσους» κατά των δημοσίων υπαλλήλων


«Αρμαγεδδών» θα περάσει πάνω από το Δημόσιο στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις επόμενες εκλογές κι ο Κυρ. Μητσοτάκης αναλάβει χρέη πρωθυπουργού. Μπορεί επισήμως από την Πειραιώς να δίνεται η -όχι και τόσο κατηγορηματική πάντως- διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις, ωστόσο τα σχέδια που εκπονούν θα φέρουν «πόνο και αίμα» για τους χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους της χώρας, αφού ο δημόσιος τομέας θα μπει στο κρεβάτι του Προκρούστη» και ό,τι -με βάση τους υπολογισμούς του κ. Μητσοτάκη- περισσεύει θα κόβεται αυτομάτως!

Τι προβλέπουν τα σχέδια;

Πρώτον, απόλυση όλων ανεξαιρέτως των συμβασιούχων με το πέρας των συμβάσεων, ενώ θα μπει απαγορευτικό σε κάθε περίπτωση νέας μονιμοποίησης. Στην Πειραιώς δεν έχουν στα χέρια τους τον συνολικό αριθμό των συμβασιούχων που υπάρχουν στον στενό αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Υποστηρίζουν ότι μόνο την τελευταία τριετία αυξήθηκαν κατά 13.000 άτομα.

Δεύτερον, μαζική κατάργηση φορέων και οργανικών θέσεων, χωρίς αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον να υπάρχει πρόβλεψη για το ποια θα είναι η τύχη του προσωπικού που θα βρεθεί χωρίς υπηρεσία και αντικείμενο εργασίας.

Από την Πειραιώς υποστηρίζουν ότι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ο αριθμός των φορέων αυξήθηκε σε ποσοστό της τάξης του 30%, ενώ μόνο οι επιπλέον θέσεις προϊσταμένων και διευθυντών αυξήθηκαν κατά 3.000-3.500.


«Εγώ αυτό το πρωτοφανές έκτρωμα που έχει στήσει η κυβέρνηση δεν σκοπεύω και δεν πρόκειται να το νομιμοποιήσω»

υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης δεν προτίθεται κατά την προεκλογική περίοδο να αμβλύνει τις θέσεις (δηλώσεις) του σε σχέση με τους συμβασιούχους. «Δεν θα υποσχεθώ μονιμοποιήσεις για ψηφοθηρικούς και μόνο λόγους», σημειώνει.

Στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη γνωρίζουν καλά ότι στην προσπάθειά τους να υλοποιήσουν τα συγκεκριμένα σχέδια, αν και όταν αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας, θα βρουν απέναντί τους το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων. Δηλώνουν ωστόσο ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω, όσο μεγάλες κι αν είναι οι αντιδράσεις. Τώρα, διότι όταν έρθει η… ώρα της κρίσεως, θα δούμε. Το ζήτημα που τους απασχολεί είναι ότι η δημοσιοποίηση των προθέσεών τους θα επιδεινώσει το κλίμα που υπάρχει ήδη στις τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων έναντι της Νέας Δημοκρατίας. Πόσω μάλλον που υπάρχουν μπροστά και οι εθνικές εκλογές. Στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη εκτιμούν ότι τα οφέλη από μια σύγκρουση με τους δημοσίους υπαλλήλους θα είναι σημαντικά περισσότερα και μεγαλύτερα από ότι οι ζημίες.

Η βεβαιότητά τους αυτή εδράζεται στο «ταξικό μίσος» που διαχρονικά υπάρχει σε μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας έναντι των δημοσίων υπαλλήλων κι έχει να κάνει με τα προνόμια (εργασιακά, μισθολογικά κ.ά.) που απολαμβάνουν έναντι των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Κατά την άποψή τους, το «μίσος» αυτό έχει ενταθεί τα χρόνια της κρίσης, στη βάση ότι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο είχαν συγκριτικά μικρότερες απώλειες από όλους τους άλλους εργαζόμενους.

Στην Πειραιώς θεωρούν ότι αν βάλουν «μαχαίρι» στο Δημόσιο, χιλιάδες πολίτες θα τους ανταμείψουν με την ψήφο τους στις επόμενες εκλογές. Προσμετρούν δε ένα επιπλέον στοιχείο, που έχει να κάνει με το γεγονός ότι σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων του Δημοσίου στηρίζουν ή λοξοκοιτούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ, οπότε η ζημία για τη ΝΔ δεν θα είναι μεγάλη. Με την προσέγγιση αυτή της ηγεσίας δεν συμφωνούν αρκετοί βουλευτές και κομματικά στελέχη, ορισμένοι μάλιστα τη θεωρούν αυτοκτονική. «Δεν μπορείς να βρίσκεσαι καθ’ οδόν προς τις εκλογές και να κηρύττεις τον πόλεμο σε μια κοινωνική ομάδα, και μάλιστα τόσο πολυάριθμη», τονίζουν. Και προσθέτουν: «Ένα κόμμα, στην προσπάθειά του να κερδίσει την εξουσία, οφείλει να προσθέτει και όχι να αφαιρεί ψήφους».


Σχολιάστε εδώ