11 Ιανουαρίου 1944 – Φίλοι, σύμμαχοι και εχθροί βομβάρδιζαν ανηλεώς (βίντεο)

11 Ιανουαρίου 1944 – Φίλοι, σύμμαχοι και εχθροί βομβάρδιζαν ανηλεώς (βίντεο)

Tου
Στέφανου Μίλεση,
από το Πειραιόραμα… 


Κάθε χρόνο στις 11 Ιανουαρίου στο κοιμητήριο της Ανάστασης, ο Δήμος Πειραιώς, τελεί μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων του «συμμαχικού», όπως έμεινε να αποκαλείται, βομβαρδισμού του 1944. (Η πλέον αξιόπιστη εκτίμηση κάνει λόγο για περισσότερους από 700 νεκρούς ΑΜΑΧΟΥ πληθυσμού)

Στις 11 Ιανουαρίου του 1944, σχηματισμός αμερικανικών αεροσκαφών τύπου B17, απογειώθηκαν από την αμερικάνικη τότε βάση της Φότζια Ιταλίας, συνοδευόμενα από αεροσκάφη τύπου Lockheed P 38 Lightning.


 Ο Πειραιάς ο βομβαρδιζόταν ανηλεώς επί 5 ώρες!


Ο αμερικανικός αυτός σχηματισμός έφτασε στον Πειραιά στις 12.35 και στις 13:43 αποχώρησε. Το μεγαλύτερο μέρος των βομβών που έριξε ήταν εμπρηστικές. Όμως δεν ήταν ο μοναδικός βομβαρδισμός του Πειραιά εκείνη την ημέρα! Ακολούθησε στις 19:22 ένας ακόμα που κράτησε έως 21:40′ και ένας τρίτος από 21:57′ έως 23:15′ ώρα. Οι δύο τελευταίοι βομβαρδισμοί πραγματοποιήθηκαν από αγγλικούς σχηματισμούς της RAF.

Διαβάστε όλο το άρθρο:  kanaliena.gr

Κεντρική φωτο: www.mixanitouxronou.gr


Σχετικά κείμενα – άρθρα


www.mixanitouxronou.gr
Οι χιλιάδες άμαχοι νεκροί από τον βομβαρδισμό των συμμάχων στον Πειραιά. Οι αρχές δεν μπορούσαν ούτε κατά προσέγγιση να εκτιμήσουν σωστά το μακελειό των Πειραιωτών… 

Οι Πειραιώτες άκουγαν τα αεροπλάνα και πανηγύριζαν με τα χέρια υψωμένα στον ουρανό. Μετά ξεκίνησε ο σφοδρότερος βομβαρδισμός στην Ελλάδα από την αμερικανική αεροπορία. Το τραγικό τέλος των εγκλωβισμένων στα καταφύγια… 
……….

Η Γ΄ Τάξη Πληροφορικής του δεύτερου ΕΠΑ.Λ έφτιαξε το πολύ ενδιαφέρον βίντεο.

……………

Ζωγραφικός πίνακας του Ανδρέα Κρυστάλλη
«Ο βομβαρδισμός του Πειραιά»

ΠΗΓΗ: pireorama.blogspot.gr


Σχολιάστε εδώ