Το επόμενο βήμα…

Το επόμενο βήμα…

Η απόδοση της αλβανικής ιθαγένειας στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, ανεξαρτήτως των λόγων που οδήγησαν τον Πρόεδρο Ιλίρ Μέτα σε αυτήν την απόφαση, είναι μια σημαντική στιγμή για τους ορθοδόξους της Αλβανίας και την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία, ο πυρήνας της οποίας αποτελείται κυρίως από την ελληνική εθνική μειονότητα.

Όμως ο Ελληνισμός της Αλβανίας έχει να δώσει μια μάχη ακόμη: Να στελεχώσει τις θεολογικές σχολές και με ελληνικής καταγωγής σπουδαστές, να αναδειχθούν, όσο ακόμη υπάρχει καιρός, μειονοτικοί ιερωμένοι και να υπάρξουν στην Ιερά Σύνοδο, που κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, θα κληθεί να αναδείξει τον διάδοχο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου.

Θα μπορούσε εύκολα το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής να κατηγορήσει τους ανθρώπους αυτούς ότι είναι «όργανα» του ελληνικού κράτους, επειδή αρθρώνουν τον δικό τους λόγο για το θέμα της Σαρίας. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Μουσουλμανικής Θρησκείας Θράκης, στον οποίο συμμετέχουν και οι ιεροδιδάσκαλοι που προσλήφθηκαν με τον τελευταίο νόμο, είχε επαφές στην Αθήνα και έχει πολύ ενδιαφέρον η θέση που διατύπωσε για το θέμα της Σαρίας και της νομοθετικής πρωτοβουλίας που πήρε η κυβέρνηση και για την οποία σας έχουμε ενημερώσει αναλυτικά:
«–Η κατάργηση της Σαρίας αποτελεί μια βαθύτατη προσβολή για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και στρέφεται εναντίον της θρησκευτικής μας πίστης, της θρησκευτικής μας ταυτότητας και της ιστορίας μας.

Από την πρώτη στιγμή που η ‘‘Δυτική Θράκη’’ απελευθερώθηκε από τη βουλγαρική κατοχή και ανέλαβε τη διοίκησή της η Ελλάδα, οι μουσουλμάνοι της Θράκης απολαμβάνουν το προνόμιο για θέματα οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου να μπορούν να εφαρμόζουν τη Σαρία. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να σβήσει αυτό το ιστορικό προνόμιο με μια απόφαση που θα δημιουργήσει μεγάλες εντάσεις στην περιοχή μας και θα οδηγήσει στην εμφάνιση προβλημάτων που ποτέ δεν υπήρχαν ως σήμερα.

Είναι απολύτως σωστό να προχωρήσει η Πολιτεία στην αποδοχή της πραγματικότητας που έχει ήδη διαμορφωθεί και να νομοθετήσει τη δυνατότητα των μουσουλμάνων της Θράκης να επιλέγουν, εάν θέλουν, να εφαρμόσουν τη Σαρία ή το αστικό δίκαιο για τις οικογενειακές και τις κληρονομικές τους σχέσεις.

Οποιαδήποτε πρωτοβουλία της Πολιτείας προς την κατεύθυνση της κατοχύρωσης του δικαιώματος της ελεύθερης επιλογής των μουσουλμάνων θα έχει νόημα μόνο εάν αποφασίσει να στηρίξει ουσιαστικά τις μουφτείες, ώστε οι μουφτείες να αποκτήσουν όλα τα αναγκαία θεσμικά χαρακτηριστικά που θα εγγυώνται την ορθή εφαρμογή των αρμοδιοτήτων τους».

Αυτό που κρατάμε εμείς είναι ότι πρέπει να αποφευχθούν πρωτοβουλίες που απλώς θα ανάψουν νέες φωτιές στη Θράκη, εφόσον διασφαλίζεται η ελεύθερη βούληση των μουσουλμάνων πολιτών για το ποιο δίκαιο θα αποδεχθούν στις οικογενειακές και κληρονομικές υποθέσεις. Κυρίως, δε, σημειώνουμε αυτήν την έκκληση για στήριξη των μουφτειών, που μοιάζουν με φτωχά, παραμελημένα παραμάγαζα μπροστά στις ψευδομουφτείες, που απολαμβάνουν την έξωθεν υψηλή προστασία και… χορηγία.

exofrenikos@hotmail.com


Σχολιάστε εδώ