Αντιδράσεων συνέχεια από βουλευτές, περιφερειάρχες, υποθηκοφύλακες, τοπογράφους και ιδιοκτήτες

Αντιδράσεων συνέχεια από βουλευτές, περιφερειάρχες, υποθηκοφύλακες, τοπογράφους και ιδιοκτήτες

Σε συνέχεια των αντιδράσεων για τον Οργανισμό Εθνικού Κτηματολογίου, εκφράστηκαν στη Βουλή οι ενστάσεις, κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Λευτέρης Αυγενάκης για το Ηράκλειο, Μάνος Κόνσολας για τα Δωδεκάνησα, Αναστάσιος Δημοσχάκης για τον Έβρο και Νότης Μηταράκης για τη Χίο), ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε την «αδικαιολόγητη ταλαιπωρία των πολιτών από την αύξηση των τελών και την κατάργηση των υποθηκοφυλακείων».

Παράλληλα, και ενόσω οι άμισθοι υποθηκοφύλακες προσανατολίζονται σε αποχή διαρκείας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο δεν συνοδεύεται από αιτιολογική έκθεση, απουσιάζουν οι διαδικασίες εξυπηρέτησης και ηλεκτρονικής πληροφόρησης των πολιτών, ενώ η ίδρυσή του όχι μόνο δεν θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών αλλά θα αυξήσει -αντί να μειώσει- και το κόστος της εξυπηρέτησης.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς επιμένει ότι πρέπει να παραμείνει υπό την εποπτεία του υπουργείου Δικαιοσύνης και προτείνει τη συμμετοχή εκπροσώπου των ιδιοκτητών ακινήτων στο ΔΣ του Κτηματολογίου.

Τέλος, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τοπογράφων διαφωνεί επί της αρχής με το σχέδιο νόμου, αφού θεωρεί ότι αυτό «υποβαθμίζει τον σκοπό σύστασης του φορέα, μειώνει την ευελιξία του και απουσιάζουν αναφορές για την αναπτυξιακή διάστασή του». Ζητάει, δε, οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων να μην είναι μόνο νομικοί αλλά και τοπογράφοι.


Σχολιάστε εδώ