Να μη γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κόμμα παραγόντων

Να μη γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κόμμα παραγόντων

Οι «53» κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου με το μανιφέστο τους που φέρνουμε στο φως

-Οι αποφάσεις πρέπει να είναι συλλογικές και όχι επιμέρους
-Κοινή ευθύνη η ενότητα κόμματος και κυβέρνησης

Τον κώδωνα του κινδύνου που διατρέχει ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει το τρένο κρούει το μανιφέστο των «53» με τίτλο: «Δύο χρόνια μετά, δύο χρόνια πριν», διαβλέποντας ότι η κυβέρνηση λοξοδρομεί, με ορατή την αφομοίωση από το σύστημα. Και αυτή η διαφαινόμενη μετάλλαξη προκαλεί την κραυγή αγωνίας που στέλνουν στην ηγεσία, στην οποία ξεκαθαρίζουν:

«Ο δικός μας ρόλος είναι να μην επιτρέψουμε τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως χωρίς να το καταλάβουμε, σε κόμμα παραγόντων, γιατί η διαφθορά και η διαπλοκή αναπτύσσονται από τη στιγμή που χάνεται ή αποδυναμώνεται η συλλογικότητα και αρχίζει το εγώ»!

Και προσθέτουν: «Ο παραγοντισμός χτυπάει περισσότερο σε μεσαία αξιώματα και αρμοδιότητες. Είναι πιο επικίνδυνος γιατί αναπτύσσεται σε περιβάλλον περιορισμένης ορατότητας. Συνεπώς, ο ρόλος της Επιτροπής Δεοντολογίας, που έχει συσταθεί στο κόμμα, είναι σημαντικός. Η περιφρούρηση των συλλογικών μας λειτουργιών και η διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα είναι ασφαλώς κλειδιά για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους, ξένων προς εμάς, φαινομένων»!

Και στέλνουν το μήνυμα: «Είναι σημαντικό να πορευόμαστε με βάση το ότι οι ρήξεις και οι συμβιβασμοί που θα επιλέξουμε θα είναι προϊόν συλλογικής απόφασης και όχι επιμέρους και ευκαιριακών σχεδιασμών», υπογραμμίζοντας: «Τόσο η αδρανοποίηση των εκλεγμένων οργάνων και η ενίσχυση εξωθεσμικών κέντρων αποφάσεων όσο και ο παραγοντισμός και η πολυγλωσσία έχουν πλήξει τη δημοκρατία και έφθειραν την κοινωνική μας διεισδυτικότητα»!

Επισημαίνοντας οι «53» τον κίνδυνο αφομοίωσης της Αριστεράς, κλείνουν το μανιφέστο τους χτυπώντας ακόμη μία φορά τον… συναγερμό: «Αν κινδυνεύουν από κάτι τα κόμματα της Αριστεράς που κυβερνούν είναι η ενσωμάτωση και η αφομοίωση του πολιτικού τους προσωπικού από τους κρατικούς μηχανισμούς, οι οποίοι, αντί να μετασχηματίζονται από αυτό, συνήθως έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα, μετασχηματίζουν το πολιτικό δυναμικό. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι σε θέσεις-κλειδιά πρέπει να τοποθετούνται πρόσωπα που στο παρελθόν ανήκαν στο παλαιό σύστημα και που σήμερα, προσαρμοζόμενα ως έναν βαθμό, συνεχίζουν να υπηρετούν το αντίπαλο πολιτικό σχέδιο».

Να εμποδίσουμε την επέλαση της Δεξιάς
Όλο το μακροσκελές πόνημα των «53», το οποίο απλώνεται σε 7.200 λέξεις, εκπέμπει την αγωνία για το «αύριο», για την επόμενη μέρα του κόμματος αλλά και της κυβέρνησης. Πολύ χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω αποσπάσματα που παραθέτουμε:

@ «Μέσα στο κόμμα μας διατυπώνεται η άποψη, ακόμα και καλοπροαίρετα, ότι η κριτική στην κυβέρνηση συνιστά, κατά κάποιον τρόπο, υπονόμευσή της. Είμαστε πεισμένοι και πεισμένες για το αντίθετο. Η κριτική στάση σε πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής μόνο θετικά αποτελέσματα έχει. Η κοινή μας έγνοια, η κοινή αγωνία για το παρόν και το μέλλον της Αριστεράς, δεν ακυρώνει την κριτική ματιά, αντίθετα τη δυναμώνει. Ακριβώς γιατί μας ενδιαφέρει να νικήσουμε, να υπερβούμε τους τεράστιους σκοπέλους, να εμποδίσουμε την επέλαση της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς, θα συνεχίσουμε με συντροφικό τρόπο να επισημαίνουμε λάθη και αστοχίες».

@ «Το εγχείρημά μας, που γέννησε τόσες ελπίδες και προσδοκίες, κινδυνεύει να ηττηθεί ή να ενσωματωθεί από την κυρίαρχη πολιτική.
Το τελευταίο θα ήταν μια διπλή και σίγουρα οδυνηρή ήττα, όχι μόνο για το κίνημα στην Ελλάδα, αλλά συνολικά για την Αριστερά στην Ευρώπη».

@ «Η “ενισχυμένη επιτροπεία” μετά την έξοδο και έως ότου αποπληρωθεί το 75% της δανειακής βοήθειας δεν αφήνει περιθώριο πανηγυρισμών».

@ «Λιγότερο από δύο χρόνια πριν από τις εκλογές, λοιπόν, χρειάζεται μια ειλικρινής αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας. Χρειάζεται να εκτιμήσουμε τι πρέπει να κρατήσουμε, τι πρέπει να εμβαθύνουμε και να διευρύνουμε, τι πρέπει να αλλάξουμε.

Στην ουσία, όμως, χρειάζεται μια νέα επανεκκίνηση, με ουσιαστική, ειλικρινή και βαθιά συζήτηση σε όλο το κόμμα, την κυβέρνηση, την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Μια επανεκκίνηση που θα στηρίζεται στις βασικές μας δεσμεύσεις για μεγάλες ανατροπές και όχι για συντήρηση του φαύλου κύκλου που έχουμε ζήσει για δεκαετίες. Μια επανεκκίνηση που θα λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες στην Ελλάδα και τον κόσμο και θα στηρίζεται στις βασικές προγραμματικές μας αρχές για τις τομές και τις ρήξεις που χρειάζονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ιστορική ευθύνη να δείξει πως υπάρχει ένα “αλλιώς”, ένας άλλος τρόπος να κάνεις πολιτική και να κυβερνάς».

@ «Οι πολιτικές συμμαχίες δεν μπορούν να ξεπερνούν τη διαχωριστική γραμμή Αριστερά – Δεξιά. Η υποχρεωτική και σε ορισμένες περιπτώσεις οδυνηρή συμμαχία με τους ΑΝΕΛ –και όσο αυτή θα διαρκέσει– δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για υπαναχωρήσεις σε κρίσιμα για τη φυσιογνωμία μας ζητήματα.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα πρέπει να αξιολογηθεί αυτή η συγκυβέρνηση, που πολλές φορές μετατρέπεται σε ομηρία από ένα πλήρως υπουργοποιημένο κόμμα, που πιέζει για να μπλοκάρει σωρεία ριζοσπαστικών / θετικών μέτρων ή για να υιοθετηθούν συντηρητικές επιλογές».

@ «Οι πολιτικές συμμαχίες, ειδικά στις σημερινές συνθήκες, απέχουν πολύ από παλαιότερες λογικές και δεδομένα. Οι υποτιθέμενοι όμοροι χώροι, με βάση την πολιτική γεωγραφία, δεν υφίστανται από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη κινούνται στον αστερισμό του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού και φλερτάρουν απροκάλυπτα σε πολιτικό επίπεδο με τη ΝΔ. Άλλωστε, η εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη αρχηγού της Κεντροαριστεράς, πριν καν υπάρξει ο νέος φορέας, αναδεικνύει ανάμεσα σε άλλα τη γύμνια πολιτικής πρότασης και την τεράστια απόσταση από τη συλλογική και δημοκρατική κουλτούρα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς».

@ «Αναμφίβολα, η υπόθεση των συμμαχιών έχει τεράστιες δυσκολίες και αφορούν, ασφαλώς, και την πολιτική συμμαχιών σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Μια μικρή χώρα, μια αριστερή κυβέρνηση, που είναι περικυκλωμένη από τον παγκοσμιοποιημένο νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό, που πιέζεται πανταχόθεν από τα μνημόνια και τη λογική τους, μεταθέτει κατά κάποιο τρόπο, εύλογα, το πρόβλημα στο ευρύ πεδίο, κυρίως της Ευρώπης.

Το μέλλον της Ελλάδας, άλλωστε, εξαρτάται από το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης. Αν αυτή δεν αλλάξει από τα θεμέλιά της, αν συνεχίσει η σοσιαλδημοκρατία να συμπράττει σε κυβερνητικά σχήματα με τη Δεξιά, αν το κλίμα της ανατροπής δεν αγγίξει και άλλες χώρες στον Νότο και τον Βορρά, αν δεν αναπτυχθούν ριζοσπαστικά αντικαπιταλιστικά κινήματα, το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντά ολοένα και μεγαλύτερες δυσκολίες».

@ «Οι πολιτικοί συσχετισμοί είναι σαφώς αρνητικοί. Παρά τα σκιρτήματα αμφισβήτησης, παρά τις υπαρκτές και ελπιδοφόρες ρωγμές, παρά τις επιμέρους επιτυχίες αριστερών δυνάμεων, ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός παραμένει κυρίαρχος.

Η άνοδος, μάλιστα, ακροδεξιών και φασιστικών κομμάτων, ως δήθεν αντίπαλο δέος στο κυρίαρχο στρατόπεδο, δημιουργεί περαιτέρω εμπόδια στην επιδίωξή μας να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της λιτότητας και του αυταρχισμού».

Με το πιστόλι στον κρόταφο ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Το πιστόλι στον κρόταφο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε ο Ευκλ. Τσακαλώτος προκειμένου να κάμψει τις έντονες α­ντιρρήσεις τους για την τροπολογία που προβλέπει την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων παρεμποδίζουν τη διενέργεια πλειστηριασμών και ασκούν βία εναντίον των συμβολαιογράφων.

«Αν δεν ψηφίσετε, θα πέσει η κυβέρνηση», ήταν το τελεσίγραφό του στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Άφησε δε να εννοηθεί ότι αν η τροπολογία δεν περάσει από το Κοινοβούλιο τότε θα υπάρξει πρόβλημα με την τρίτη αξιολόγηση αλλά και τις τράπεζες, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τα σενάρια που διακινούνται τα τελευταία 24ωρα για ενδεχόμενο «κούρεμα» των καταθέσεων. Το κλίμα στις τάξεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάτι περισσότερο από τεταμένο, καθώς αντιλαμβάνονται ότι η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση μπορεί να έχει απρόβλεπτες παρενέργειες και μεγάλο πολιτικό κόστος.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, οι βουλευτές εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τα προβλήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή της ρύθμισης με την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων εμποδίζουν τους πλειστηριασμούς ακινήτων. Προβλήματα σε κοινωνικό επίπεδο, καθώς θα υπάρξουν συλλήψεις όσων πρωταγωνιστούν στις διαμαρτυρίες, αρκετοί από τους οποίους κινούνται στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς. Αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, καθώς, όπως τόνισαν, η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα… στείλει κόσμο στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ κόμματα. «Θα κάνουμε ήρωες την Κωνσταντοπούλου και τον Λαφαζάνη», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά βουλευτών, ενώ άλλοι προειδοποίησαν ότι το θέμα αυτό μπορεί να βάλει στη Βουλή τη Λαϊκή Ενότητα και την Πλεύση Ελευθερίας.

Από την άλλη, βουλευτές όπως ο Ν. Φίλης, ο Ν. Ξυδάκης, κ.ά., ζήτησαν να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να προστατεύει την πρώτη κατοικία. Το αίτημά τους απορρίφθηκε από τους παρόντες υπουργούς, οι οποίοι επέμειναν ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προστατεύει επαρκώς τη λαϊκή πρώτη κατοικία.
Ένταση είχε προκληθεί νωρίτερα στη Βουλή, όταν μίλησε στην Ολομέλεια ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής, ο οποίος υπερασπίσθηκε σθεναρά την τροπολογία. «Η διάταξη αυτή δεν συνδέεται με την πρώτη κατοικία, αλλά με την προστασία όσων κάνουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς», υποστήριξε. «Εδώ μπορεί να μπει ένας τρελός και να τους ανοίξει το κεφάλι. Δεν γίνεται να τους αφήσουμε απροστάτευτους από τη στιγμή που επιτελούν δημόσιο καθήκον», πρόσθεσε. Συνέχισε δε λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους συμβολαιογράφους, να ισχύει το αυτεπάγγελτο για όσους κάνουν φυσικούς πλειστηριασμούς και να μην ισχύει και να μένουν απροστάτευτοι όσοι κάνουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς».

Παρακάλια στον Κοντονή!
Να σημειωθεί ότι ο βουλευτής Γ. Μιχελογιαννάκης από το βήμα της Βουλής ανέφερε απευθυνόμενος στον Στ. Κοντονή: «Κύριε υπουργέ, θέλω να σας παρακαλέσω να αποσυρθεί η τροπολογία για την αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη. Όταν υπάρχει βία, εντάξει. Όμως, το να υπάρχει αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη, με ποινή φυλάκισης έξι ή τριών μηνών, κατά περίπτωση, για όποιον εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών και φέρεται κατά της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, διακόπτοντας ή διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή, σας παρακαλώ πολύ να το αποσύρετε, μιας και η προστασία της πρώτης κατοικίας πρέπει να νομοθετηθεί και δεν πρέπει να ποινικοποιήσουμε τη λαϊκή κινητοποίηση», είπε ο κ. Μιχελογιαννάκης, προειδοποιώντας για τη στάση που είναι πιθανόν να κρατήσει σε περίπτωση ψηφοφορίας.

«Όχι» του ΣτΕ στη Ζωή
Στο μεταξύ, το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής των πλειστηριασμών που είχε καταθέσει η συμβολαιογράφος Λαυρίου Ελ. Καραγεωργοπούλου με δικηγόρο τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ανάβοντας έτσι το πράσινο φως για τη συμμετοχή των συμβολαιογράφων στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Πιο συγκεκριμένα, το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ απέρριψε τους ισχυρισμούς της συμβολαιογράφου ότι οι πλειστηριασμοί που διεξήχθησαν μετά τον τερματισμό της αποχής των συμβολαιογράφων είναι άκυροι και παραβιάζουν τη συνταγματική νομιμότητα. Επίσης, τα μέλη του ΣτΕ έκριναν ότι ο ισχυρισμός της συμβολαιογράφου περί διεξαγωγής των πλειστηριασμών με αδιαφανή τρόπο (λόγω χημικών, μη δυνατότητα προσέλευσης πολιτών στο ειρηνοδικείο κ.λπ.) δεν στοιχειοθετεί λόγο χορήγησης αναστολής, αφού δεν προκύπτει ότι προκαλείται σ’ αυτή ανεπανόρθωτη βλάβη.

Έντονη ήταν η αντίδραση της Ένωσης Κεντρώων για τη νομοθετική ρύθμιση: «Η τροπολογία ποινικοποιεί τις κινητοποιήσεις για τους πλειστηριασμούς. Αυτή η απόφαση της κυβέρνησης καταδεικνύει και τα αισθήματα των κυβερνώντων», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της.

 


Σχολιάστε εδώ