Η αγωνία ενός ρεπόρτερ

Η αγωνία ενός ρεπόρτερ


Γιάννης Ν. Μπασκόζος

Όταν οι γυναίκες υπουργών διατάζουν στρατηγούς και περνούν ευχάριστα στη Ρώμη…

Ο Νίκος Χασαπόπουλος στο βιβλίο του «Η αγωνία ενός ρεπόρτερ» (Εκδόσεις Μεταίχμιο) παρουσιάζει κρυφές πτυχές της πολιτικής και του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, όπως τις έζησε για χρόνια στο πολιτικό ρεπορτάζ. Οι ιστορίες που εξιστόρησε στον συνάδελφό του Γιάννη Ν. Μπασκόζο περιλαμβάνουν μικρά και μεγάλα γεγονότα από τη θητεία του στην ΕΡΤ και στο «Βήμα».
Ένα μικρό απάνθισμα αναδημοσιεύουμε παρακάτω:

Είχαν πέσει στην αντίληψή μου πονηρές κινήσεις πολιτικών, αρχηγών κομμάτων και πρωθυπουργών σε πονηρά ραντεβού. Αλλά βέβαια αυτά δεν περνούσαν στην εφημερίδα. Ούτε κι εγώ όμως ήθελα να σκανδαλοθηρήσω. Βεβαίως γνώριζα καλά και τις συνοδείες των πολιτικών στα διάφορα ταξίδια, νόμιμες και παράνομες.

Γυναίκα υπουργού ζήτησε να πάμε στη Ρώμη με C-130. Με παραξένεψε γιατί να πετάξουμε με αυτό το άβολο και ενεργοβόρο αεροπλάνο ενώ είχαμε τρία κυβερνητικά αεροπλάνα στη διάθεση της κυβέρνησης. Ρωτάω τον υπουργό «Γιατί πάμε με C-130» και μου απάντησε «Για οικονομία». Τον κοίταξα περίεργα. Σίγουρα κάτι άλλο συνέβαινε. Το έμαθα όταν φεύγαμε πια από τη Ρώμη. Η γυναίκα του υπουργού με τη βοήθεια της γραμματέως του φόρτωσαν στο C-130, που ήταν σταθμευμένο στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο, ολόκληρη οικοσκευή: έπιπλα, κρεβατοκάμαρα, ψυγείο SMEG από τα πιο ακριβά. Ως αχθοφόρους είχαν πάρει ιταλούς φαντάρους. Ποιος άραγε ήταν ο υπουργός; Τελευταίως μπαινοβγαίνει στον ανακριτή και έχει ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη για το «πόθεν έσχες» του και απόκρυψη χρημάτων.

«Έζησα από κοντά κορυφαίες στιγμές του τελευταίου μισού αιώνα που σφράγισαν τη χώρα μας. Στο βιβλίο αυτό καταγράφω κυρίως την ιστορία των μικρών γεγονότων, τη γοητεία των κρυφών πλευρών, τις αδιόρατες συμπεριφορές πολιτικών προσώπων, δημόσιων προσώπων και δημοσιογράφων, τις ρωγμές στην επίσημη, καθωσπρέπει ιστορία».
-Ν.Χ.-


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

978-618-03-0928-7

 

 


Σχολιάστε εδώ