Το 50%+1, που μπλοκάρει την απεργία, έβγαλε στο κλαρί το ΚΚΕ

Το 50%+1, που μπλοκάρει την απεργία, έβγαλε στο κλαρί το ΚΚΕ

Βγήκε στα βουνά το ΚΚΕ και άρχισε το «πυρ ομαδόν» κατά του Μαξίμου και του ΣΥΡΙΖΑ. Η σπίθα που άναψε τη φωτιά ήταν η… παράδοση και της απεργίας στα ουσιαστικά αφεντικά – «θεσμούς» / «τρόικα», όπως επί το… ευγενέστερον αποκαλούνται αυτά τα οκτώ χρόνια του μαρτυρίου που ζει ο ελληνικός λαός.

Το 50%+1 είναι πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για να αποφασίσει ένα σωματείο να κατέβει σε απεργία και ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση. Ήταν ένα πάγιο – διαχρονικό… αίτημα των βιομηχάνων, το οποίο υιοθέτησαν οι «θεσμοί» –δικοί τους άλλωστε είναι οι άνθρωποι, για αυτούς δουλεύουν– και το αποδέχθηκε ο Τσίπρας. Και πλέον, με αυτό τον όρο, αιωνία η μνήμη της απεργίας, του μόνου όπλου που είχε απομείνει στα χέρια του εργάτη και του κάθε εργαζόμενου για να αντισταθεί στη βουλιμία του εργοδότη.


 Κουτσούμπας: Όλα αυτά είναι απατεωνιές!


Η ανακοίνωση ότι στα 110 προαπαιτούμενα που αποδέχθηκε απνευστί η κυβέρνηση της… Αριστεράς είναι και το 50%+1 προκάλεσε ακαριαία σεισμό αντιδράσεων, με όλα τα συνδικάτα να βγαίνουν στους δρόμους. Και οι αντιδράσεις ήταν τόσο εκρηκτικές, που ανάγκασαν την κυβέρνηση τη νύχτα της περασμένης Δευτέρας να αποσύρει την τροπολογία που έκανε νόμο την απαγόρευση της απεργίας αν δεν έχει τη συγκατάθεση του 50%+1 των εγγεγραμμένων (!) μελών, κάτι που δεν θα μπορεί να επιτευχθεί ποτέ και έτσι οι βιομήχανοι θα απαλλαχθούν από τον βραχνά της μαχητικής διεκδίκησης της αύξησης των αποδοχών των εργαζομένων και των καλύτερων όρων δουλειάς.

Το ΚΚΕ πρωτοστάτησε από την πρώτη στιγμή στις αντιδράσεις, με καταγγελτική ανακοίνωση αλλά και μέσα από τα πρωτοσέλιδα του «Ριζοσπάστη», όπως της περασμένης Τετάρτης με τίτλο «Κάτω τα ξερά σας από το δικαίωμα στην απεργία», ενώ το ΠΑΜΕ βγήκε στους δρόμους μαχητικά, φθάνοντας στο Μαξίμου, όπου αντιμετωπίστηκε από τα ΜΑΤ, όπως συνέβη και στο υπουργείο Εργασίας.
Όμως το μήνυμα της ολομέτωπης αντίστασης στο… δώρο της κυβέρνησης προς τους εργαζομένους έστειλε την περασμένη Τρίτη από το βήμα της Βουλής ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος αποκάλεσε «απατεωνιές» όλη αυτή τη μεθόδευση… αφοπλισμού της απεργίας και προειδοποίησε την κυβέρνηση λέγοντας: «Λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο. Σιγή νεκροταφείου δεν πρόκειται να υπάρξει. Υπάρχει το ΚΚΕ, υπάρχει ταξικό κίνημα και δεν θα σας αφήσει σε χλωρό κλαρί»! Που σημαίνει ότι το ΚΚΕ, μαζί με τα εργατικά σωματεία, είναι αποφασισμένο να πάει σε ολομέτωπη σύγκρουση.

Το Μαξίμου, ανήσυχο από τις α­ντιδράσεις και εκτιμώντας ότι θα ακολουθήσει τσουνάμι κινητοποιήσεων, σε μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο για να γίνει μασάζ στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν, απέσυρε την τροπολογία, ελπίζοντας ότι θα χαμηλώσουν οι τόνοι. Αυτή η υποχώρηση, όμως, προβληματίζει τους «θεσμούς», όσο κι αν η κυβέρνηση αφήνει να διαρρεύσει ότι μέσα Γενάρη θα επανακαταθέσει την τροπολογία, χωρίς να διευκρινίζει αν θα παραμείνει ή όχι το απαγορευτικό 50%+1 για την κήρυξη απεργίας.

Το μόνο βέβαιο, πάντως, είναι ότι τα συνδικάτα δεν πρόκειται να κάτσουν να τα… σφάξει ο αγάς. Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την απόσυρση της τροπολογίας στενοχώρησε τους βιομηχάνους και όλο το μεγαλοεπιχειρηματικό κατεστημένο (συν το τραπεζικό), όπως και τη σημαία τους, την «Καθημερινή», η οποία την Τρίτη βγήκε με τον πανηγυρικό τίτλο «Σπάει το ταμπού του συνδικαλιστικού νόμου» και είδε τις… ελπίδες να ματαιώνονται ή να μετατίθενται για αργότερα.

Αλλά και η ΝΔ στενοχωρήθηκε με την απόσυρση της τροπολογίας που αποδυναμώνει την ισχύ των συνδικαλιστών, την ώρα που ο πρώην υπουργός Εργασίας και βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης είχε σηκώσει σημαία…


Σχολιάστε εδώ