Επιβίωσε το ντονέρ κεμπάμπ στην Ευρωβουλή

Επιβίωσε το ντονέρ κεμπάμπ στην Ευρωβουλή

Oι πωλητές του Doner σε όλη την Ευρώπη, (δηλαδή του κεμπάπ και του γύρου), κέρδισαν μία οριακή αλλά σημαντική νίκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όταν οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να απαγορεύσουν τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται τακτικά για τη διατήρηση της γεύσης και της υγρασίας του κρέατος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει να επιτρέπεται η χρήση φωσφορικών αλάτων σε κατεψυγμένα κρέατα κεμπάπ για να για να εναρμονιστεί με την τρέχουσα πρακτική. Οι χημικές ουσίες απαγορεύονται θεωρητικά στο κεμπάπ, αλλά ο κανόνας σπανίως εφαρμόζεται.

Επιτρέπονται σε ορισμένα λουκάνικα. Φυσικές πηγές φωσφορικών αλάτων είναι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως τα κρέατα, ξηροί καρποί και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Οι Πράσινοι και οι Σοσιαλιστές προσπάθησαν να εμποδίσουν την Επιτροπή, λέγοντας ότι τα πρόσθετα φωσφορικών αλάτων ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και να προκαλέσουν βλάβες στα οστά και δεν επιτρέπεται στο κρέας γενικά.


 Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων σχεδιάζει να επανεξετάσει την ασφάλεια των προσθέτων τροφίμων για φωσφορικά άλατα έως τα τέλη του 2018.


Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι υποστήριξαν την πρότασή τους με 373 ψήφους έναντι 272 κατά, αλλά για να εμποδίσουν την Επιτροπή απαιτείται 376 ψήφους υπέρ της απόλυτης πλειοψηφίας όλων των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η μεγαλύτερη ομάδα στο κοινοβούλιο, δήλωσε ότι η παρεμπόδιση της χρήσης φωσφορικών αλάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες 200.000 θέσεων εργασίας σε όλη την Ευρώπη, περισσότεροι από τους οποίους περισσότεροι από τους μισούς στην Γερμανία. Πρόσθεσε ότι δεν υπήρχε κίνδυνος για την υγεία.

Ο Bart Staes, βουλευτής των Βρετανών Πρασίνων δήλωσε: «Αν δεν μπορούν να αποδείξουν αναμφισβήτητα ότι τα πρόσθετα φωσφορικών αλάτων δεν είναι επιβλαβή, η χρήση τους σε όλα τα τρόφιμα πρέπει να επανεξεταστεί αμέσως από την Επιτροπή».

ΠΗΓΗ: www.reuters.com


Σχετικό θέμα


Σχολιάστε εδώ