Αυτό που αποκήρυσσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014 ως εθνικό έγκλημα το κάνει σήμερα ως κυβέρνηση!

Αυτό που αποκήρυσσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014 ως εθνικό έγκλημα το κάνει σήμερα ως κυβέρνηση!

Την πώληση μονάδων της ΔΕΗ…

Στο σφυρί βγάζει η κυβέρνηση τέσσερις μονάδες της ΔΕΗ, από τις πιο σημαντικές. Πριν από τρία χρό­νια, το 2014, ο Αλέξης Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει εθνικό έγκλημα την πώληση τότε της ΔΕΗ και τη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ.

Το deal δεν προχώρησε τότε γιατί προέκυψαν εκλογές, με την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου να χάνει την πλειοψηφία και τον ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται στην εξουσία. Και τώρα ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο ξέχασε τι έλεγε όταν ήταν αντιπολίτευση αλλά και συμφώνησε με τους δανειστές να πουληθούν οι τέσσερις μονάδες της ΔΕΗ, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του τρίτου Μνημονίου.

Οι μονάδες που πρόκειται να πουληθούν είναι της Μελίτης, ισχύος 300 MW, καθώς και η άδεια για τη δημιουργία δεύτερης μονάδας, και οι μονάδες της Μεγαλόπολης τρία και τέσσερα, ισχύος 550 MW.
Το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται για την πώληση έχει ως εξής:

Πιθανολογείται ότι μέσα στον Ιανουάριο θα ολοκληρωθεί το market test, θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον όσοι ιδιώτες θέλουν να αγοράσουν και στη συνέχεια θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο από τη Βουλή γύρω στον Μάρτιο. Η δε ΔΕΗ θα προσλάβει σύμβουλο προκειμένου να γίνει η απόσχιση των μονάδων από τη ΔΕΗ και θα προσδιοριστεί το τίμημα. Ο διαγωνισμός προβλέπεται στις αρχές του καλοκαιριού και αν αποβεί άγονος θα επαναληφθεί, ενδεχομένως με βελτιωμένους όρους για τους ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Η πώληση του 40% των λιγνιτών αποτελεί τη θρυαλλίδα για την πάλαι ποτέ κραταιά ΔΕΗ, αφού οι προτεινόμενες μονάδες είναι οι πιο σύγχρονες και νέες, που δουλεύουν συνεχώς, μπαίνοντας πρώτες στο σύστημα γιατί έχουν πολύ καλό βαθμό απόδοσης και ρυπαίνουν λιγότερο.

Αν ληφθεί υπόψη ότι σήμερα η ΔΕΗ καλύπτει μόλις το 50% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και το υπόλοιπο καλύπτεται από ιδιώτες και εισαγωγές, γίνεται κατανοητό ότι πρόκειται για μέγα έγκλημα, αφού δεν θα έχει άλλες μονάδες, πιο σύγχρονες, προκειμένου να τροφοδοτεί τους δικούς της καταναλωτές με ηλεκτρικό ρεύμα –κατέχει το 83% της λιανικής– και θα είναι αναγκασμένη να αγοράζει από άλλους παραγωγούς ή να εισάγει ρεύμα, βεβαίως πιο ακριβό, το οποίο θα πουλάει στους καταναλωτές!

Αξίζει να θυμίσουμε ότι εδώ και έναν χρόνο λειτουργούν δημοπρασίες υδροηλεκτρικής και λιγνιτικής ενέργειας (ΝΟΜΕ). Δηλαδή, μεσάζοντες – προ­μηθευτές αγοράζουν φτηνή ενέργεια από τη ΔΕΗ προκειμένου να τη διαθέσουν στην ελληνική αγορά, ώστε να έχουν όφελος οι καταναλωτές, όμως αυτοί την εξάγουν στη Βουλγαρία και έτσι ωφελούνται οι βούλγαροι καταναλωτές. Αυτό στοιχίζει στη ΔΕΗ πολλά εκατομμύρια, αρκεί να αναφέρουμε ότι κατά την τελευταία δημοπρασία η ΔΕΗ έχασε πάνω από 60 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε επίσης ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ ήταν ένα μεταβατικό μέτρο, που θα εμπόδιζε την πώληση των μονάδων. Άρα η κυβέρ­νηση θα μπορούσε να παζαρέψει την πώληση ως ισοδύναμο των ΝΟΜΕ, αλλά δυστυχώς δεν το έκανε.

Ακόμη πρέπει να τονισθεί ότι με την εξέλιξη αυτή παραδίδεται η χώρα στα χέρια των ιδιωτών, ενώ η τροφοδοσία της Κρήτης θα γίνεται από τη Μεγαλόπολη, όπου τις μονάδες θα κατέχει ιδιώτης, ο οποίος θα ελέγχει την ομαλή τροφοδοσία του νησιού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Οι τοπικές κοινωνίες και οι εργαζόμενοι αντιδρούν σε αυτό το ξεπούλημα με συλλαλητήρια και, απ’ ό,τι φαίνεται, η κυβέρνηση θα έχει μεγάλες δυσκολίες στην υλοποίηση των σχεδίων της.


Σχολιάστε εδώ