Ασχολήθηκε κανείς στο Νεοκλασικό…

Ασχολήθηκε κανείς στο Νεοκλασικό…

• Ασχολήθηκε κανείς στο Νεοκλασικό με την προσβλητική για την ελληνική θέση στο Σκοπιανό δήλωση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ; Ο κ. Γιούνκερ στις δηλώσεις του στο πλευρό του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζ. Ζάεφ αναφέρθηκε σε «Μακεδονία», για να ξεσπάσει αμέσως μετά σε ειρωνικά γελάκια και να πει ότι έκανε λάθος και εννοούσε Σκόπια… Ο πρόεδρος της Κομισιόν ας κρατήσει τα γέλια για το σπίτι του. Δεν μπορεί και δεν δικαιούται, εν όψει και των εξελίξεων στο θέμα του ονόματος, να παίρνει θέση με τέτοιον προσβλητικό για την Ελλάδα τρόπο.


• Όσο εμείς, στην Αθήνα, ασχολούμασταν με την υπόθεση πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, την εμπλοκή ή όχι του κ. Καμμένου και του Κ. Κοτζιά, οι Σκοπιανοί και οι Αλβανοί επιδίδονταν σε μια εκστρατεία δημοσίων σχέσεων άνευ προηγουμένου, από την Ουάσινγκτον μέχρι τις Βρυξέλλες. Το αναφέρουμε γιατί σύντομα θα βρεθούμε προ δυσάρεστων καταστάσεων, που ματαίως θα προσπαθούμε να πείσουμε εταίρους και συμμάχους ότι υπάρχουν εκκρεμότητες που πρέπει να λυθούν στις διμερείς σχέσεις, πριν προχωρήσει η ευρωατλαντική πορεία της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ.


• Διάφορες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει ο ΣΥΡΚΙ (Σύνδεσμος Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων) προκειμένου να εξασφαλισθεί η ορθή διαχείριση των περιουσιών των ελληνικών κοινοτήτων της Κωνσταντινούπολης.

• Κάποια από τα κτίρια έχουν επιστραφεί, άλλων η τύχη αγνοείται, ενώ εκτιμάται ότι οι κοινοτικές περιουσίες κινδυνεύουν και από την κακοδιαχείρισή τους.

• Έτσι, υπάρχει η πρόταση για τη συγκρότηση ενός εποπτικού συμβουλίου, από όλες τις κοινότητες, που θα ελέγχει και θα έχει μια γενική εποπτεία της διαχείρισης των κοινοτικών περιουσιών.

• Πολύ σωστή η πρόταση και ελπίζουμε να μην υπάρξουν παραφωνίες και διαφωνίες από συμφέροντα που μέχρι τώρα λυμαίνονταν τις κοινοτικές περιουσίες.


• Παραιτήθηκε από τη θέση του στο γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών ο Κωνσταντίνος-Ελευθέριος Δρακόπουλος, που έμεινε στη θέση αυτή λιγότερο από δύο χρόνια. Τη θέση αναλαμβάνει ο επίσης δημοσιογράφος Ανδρέας Μπούσιος.


• Στο διπλωματικό γραφείο του ΥΠΕΞ πάντως η θέση του επικεφαλής παραμένει κενή και μάλλον θα δυσκολευτεί ο κ. Κοτζιάς να βρει αντικαταστάτη της Τασίας Αθανασίου, μιας και η εμπιστοσύνη ειδικά αυτές τις περιόδους κτίζεται δύσκολα.

exofrenikos@hotmail.com

[Φωτό: By European People’s Party – Jean-Claude Juncker, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=33088457]


Σχολιάστε εδώ